Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

«Perceval : ados d’hier, ados d’aujourd’hui» / « Πέρσεβαλ : έφηβοι του χθες, έφηβοι του σήμερα”

Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στις 16/09/2023

Perceval logo final

Μετά από το πρόγραμμα «Το σχολείο της ισότητας στη σκηνή»  που πραγματοποιήθηκε το 2021-22, φέτος στο σχολείο μας ιδρύθηκε ακόμα ένα ευρωπαϊκό έργο eTwinning αφιερωμένο στην εκπαίδευση των νέων.

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, οι μαθητές του νέου ετήσιου γαλλόφωνου έργου μας δημιουργικής γραφής θα αντλήσουν έμπνευση από μια μυθική φιγούρα του Μεσαίωνα, έχοντας ως αφετηρία το γαλλικό περιπετειώδες ιπποτικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης Πέρσεβαλ ή το έπος του Άγιου Δισκοπότηρου  του Κρετιέν ντε Τρουά, πατέρα της αρθουριανής μυθιστορίας. Παρακολουθώντας  την αργή εξέλιξη του ήρωα, αρχικά αφελούς και αδέξιου νεαρού αγοριού, μεγαλωμένου μακριά από τον κόσμο, μέχρι τη στιγμή της μεταμόρφωσής του στον καλύτερο ιππότη της εποχής, θα προβληματιστούν γύρω από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφηβείας γενικότερα και θα αναζητήσουν τι αντιπροσωπεύει για τον 21ο αιώνα το πέρασμα στην ενήλικη ζωή. Παράλληλα, και σε συνεργασία με μαθητές 12 σχολείων από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, Ιταλία, Μολδαβία, Ρουμανία και Τυνησία, θα εξετάσουν τα στάδια της εκπαίδευσής τους και ιδιαίτερα τις βασικές προσωπικές, κοινωνικές και μαθησιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθούν, να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να ενσωματωθούν σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Το έργο υλοποιείται από μαθητές Γαλλικών της Β’ γυμνασίου (τμήματα Β2 και Β4) στα πλαίσια του μαθήματος της 2ης Ξένης Γλώσσας με τη κα Ελένη Σταυροπούλου. Θα συμμετάσχουν διαθεματικά εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων του σχολείου μας,  που θα  προσεγγίσουν με τους μαθητές το αντικείμενο του προγράμματος από την σκοπιά της ειδικότητάς τους : Αικατερίνη Μπλαβάκη (ΠΕ02), Αναστασία Βαβάση (ΠΕ01), Βαλίνα Διαμαντή (ΠΕ02), Ευάγγελος Μαλμέν (ΠΕ02), Κωνσταντίνα Τσαγκρίδου (ΠΕ02), Μαρία Μεγάλου (ΠΕ02).

Συνδέσου με την ηλεκτρονική συνεργατική πλατφόρμα (Twinspace)  του έργου https://school-education.ec.europa.eu/fr/etwinning/projects/perceval-ados-dhier-ados-daujourdhui/twinspace  και με την Ηλεκτρονική του τάξη Γαλλικά Πρόγραμμα eTw 2023-24 «Perceval : héros d’hier, héros d’aujourd’hui.” (B2, Β4) https://eclass.sch.gr/courses/0501905814/

Λέξεις-κλειδιά: ιπποτικό μυθιστόρημα, μυθιστόρημα ενηλικίωσης, εφηβεία, συνεργατική αυγγραφή, Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, θέμα της χρονιάς eTwinning 2023, Καινοτομία και εκπαίδευση, Ευρωπαϊκό πλαίσιο LifeComp