Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

“Univers BD : Les Omniscients de l’à-venir” / “Στον κόσμο των κόμιξ : Οι Παντογνώστες του μέλλοντος”

Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στις 07/09/2022

Omniscients logo final 1

 

Ένα νέο ευρωπαϊκό έργο Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης eTwinning για τη σχολική χρονιά 2022-23 σε συνεργασία με μαθητές 9 σχολείων από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία. https://school-education.ec.europa.eu/fr/group/127943

«Τι θα συνέβαινε αν πέντε έφηβοι ανακάλυπταν ξαφνικά ένα πρωί ότι τους έχει δοθεί η Απόλυτη Γνώση;»  Με  την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, οι μαθητές του νέου μας έργου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής θα ανακαλύψουν τη σύγχρονη νεανική σειρά κόμιξ φαντασίας “Les Omniscients” των Vincent Dugomier και Renata Castellani μέσα από ποικίλες συνεργατικές δραστηριότητες δουλεύοντας σε πολυεθνικές ομάδες. Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να επιτρέψει στους μαθητές να προβληματιστούν γύρω από τις ποικίλες έννοιες του ήρωα από την αρχαιότητα έως σήμερα, αλλά κυρίως να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της ανάληψης δράσεων με σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

Το έργο υλοποιείται από 25 μαθητές Γαλλικών του Γ2 στα πλαίσια του μαθήματος της 2ης Ξένης Γλώσσας με τη κα Ελένη Σταυροπούλου. Θα συμμετάσχουν διαθεματικά και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων του σχολείου μας : οι κες Ευσταθία Αγγελή (Καλλιτεχνικά), Αναστασία Βαβάση (Θρησκευτικά), οι οποίες θα  προσεγγίσουν το αντικείμενο του προγράμματος από την σκοπιά της ειδικότητάς τους.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Δημοσίευση του τελικού προϊόντος του έργου : Πρόκειται για ένα συνεργατικό ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) 90 σελίδων με τις δημιουργίες όλων των εταίρων μαθητών. 

Περιλαμβάνει κείμενα (ακροστιχίδες,  ημερολόγια των χαρακτήρων, τη «βιβλιοθήκη μας του τέλους του κόσμου», μηνύματα από το φόρουμ «Αν μπορούσες να γίνεις φίλος…», σύνοψη 4ου τόμου), λογότυπα και σελιδοδείκτες, βίντεο εκφραστικής ανάγνωσης αποσπασμάτων από το κόμικ και ένα εικονογραφημένο λεξικό των τεχνικών της εικόνας. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές του Γ2 για την ποιοτική ομαδική δουλειά τους !   https://www.calameo.com/read/005963143a0d449a624f4

e book univers calameo

Ενδιάμεσες δράσεις του προγράμματος :

  • Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, από 2η έως 6η ώρα, επίσκεψη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, 10680 Αθήνα) για ψυχαγωγική εκδήλωση με δραστηριότητες ανάγνωσης και δανεισμού βιβλίων για σχολικές ομάδες στη Βιβλιοθήκη Octave Merlier,  με εμψυχώτρια την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κα Christine Pourret.
  • Συμμετοχή στην  Ημέρα Ευρωπαίων συγγραφέων 27.03.2023

capture youtube 1

via GIPHY