Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

Το περιοδικό του σχολείου μας, «Το πενάκι του Ζαννείου»!

Συγγραφέας: ΒΑΒΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στις 18/08/2021

 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και στα δύο τετράμηνα του σχολικού έτους 2020-21. Το περιοδικό είναι ηλεκτρονικό, αποτελείται από 5 τεύχη, εκ των οποίων το ένα είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Είναι ανοικτής πρόσβασης και απευθύνεται όχι μόνο στους μαθητές και στους καθηγητές του σχολείου, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Βρίσκεται στο link: https://schoolpress.sch.gr/zanneiogymn/

Είναι αποτέλεσμα της ομαδικής συνεργασίας και εργασίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Υπάρχει ποικιλία θεμάτων όπως πολιτιστικά, Αθλητικά, ιστορικά, λαογραφικά, μικρά διηγήματα, συνταγές, σκέψεις, λογοτεχνία, παιγνίδια, παρουσίαση βιβλίων, παράξενα φαινόμενα, κ.α. 

Οι μαθητές έδωσαν έμφαση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και προσέγγισαν τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό με κριτική σκέψη και διεύρυναν τις γνώσεις τους. Πήραν συνεντεύξεις από καταξιωμένους μουσικούς και αθλητές, καθώς επίσης και από την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Δ.Ε Πειραιά, την κ. Μαρία Καμπέρη. Συνειδητοποίησαν τις αξίες του αθλητισμού ως μέρος του πολιτισμού και γνώρισαν τα αθλήματα Κρίκοι, Μαραθώνιος, TAE KWON DO. Αντιλήφθηκαν ότι η μουσική οργανώνει το νου, διασκεδάζει και ηρεμεί αλλά είναι και ένα μέσον επαγγελματικής αποκατάστασης. Έλαβαν χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης της αυτο- απομόνωσής μας στα σπίτια, με συμβουλές για την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Πήραν συνέντευξή από την διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Δραπετσώνας και αντιλήφθηκαν πόσο ουσιαστική είναι η εκπαίδευση και η ενσωμάτωση των παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες στην κοινωνία, ώστε οι ικανότητες και τα ταλέντα τους να βρίσκουν την έκφρασή τους. Εκφράστηκαν καλλιτεχνικά και εικονογράφησαν τα εξώφυλλα κάθε τεύχους του περιοδικού. Το περιεχόμενο των άρθρων αξιολογήθηκε και διορθώθηκε από τις εκπαιδευτικούς κ. Φωτεινή Ζιάννη- Κοντονή (ΠΕ03) και την κ. Αναστασία Βαβάση (ΠΕ01 και ΠΕ02). Επίσης διασφαλίστηκε η αναφορά πηγών και βιβλιογραφίας.

Οι στόχοι της υλοποίησης του προγράμματος ήταν γνωστικοί, η διεύρυνση των γνώσεών τους, επιστημονικοί και ερευνητικοί. Οι μαθητές ανέπτυξαν και καλλιέργησαν θετική στάση, συμπεριφορά και κριτική σκέψη στον ρόλο τους ως ενεργοί δημοσιογράφοι και πολίτες. Εξασκήθηκαν στη γλώσσα, στην αφήγηση, στην περιγραφή, στη λεζάντα και ασχολήθηκαν με τα εξής πεδία: Τέχνη, Φωτογραφία, κόμικς, ζωγραφική, δημιουργική γραφή (δημιουργία ποιημάτων και μικρών πεζών κειμένων), δημιουργία μαθηματικών γρίφων , σταυρόλεξων, ακροστιχίδων, αρκτικόλεξων, κουίζ, σχολιασμός επικαιρότητας, και με την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας και υγείας τους.

Εξοικειώθηκαν με τη χρήση και διαχείριση της έντυπης και ψηφιακής βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικών πηγών. Στόχος: ο ενεργός ρόλος και η εμπλοκή του μαθητή – ανακαλυπτική μάθηση (κονστρουκτιβισμός). Ανέπτυξαν τις δεξιότητες της συνεργασίας, ομαδικότητας και επικοινωνίας, τις κοινωνικές αξίες, τον σεβασμό στην διαφορετική γνώμη ανταλλάσσοντας απόψεις μέσα από τη συλλογή και επεξεργασία του υλικού.

Ανέπτυξαν και ψηφιακό εγγραμματισμό όπως ψηφιακές δεξιότητες στη σύνταξη, επεξεργασία, υποβολή κειμένου και κοινή χρήση αρχείων ( Word, LibreOffice), στην επεξεργασία εικόνας (Photoshop), συλλογής πληροφοριών, κριτικής σκέψης.

Αναμένεται η συνέχεια!!!