Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

ΜΑΘΗΜΑΓΙΚΑ 2014-15

Συγγραφέας: ΣΤΟΥΠΑ ΕΙΡΗΝΗ στις 22/04/2015

ΜΑΘΗΜΑΓΙΚΑ ΖΑΝΝΕΙΟΥ

Συνεχίζεται και τη σχολ. χρονιά 2014-2015 το πολιτιστικό πρόγραμμα: «Τα Μαθηματικά στη ζωή, στην ιστορία και την τέχνη».

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι να αναδείξει την ομορφιά, την χρησιμότητα, την καλλιέργεια της σκέψης, την κοινωνική διάσταση, την ιστορική επίπονη εξέλιξη που κρύβονται μέσα στα μαθηματικά.

Γιατί μαθηματικά δεν είναι μόνο χ, ψ, ω.

Μέσα από τη μελέτη, της ζωγραφικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα παιδιά παρατηρούν ότι σε όλες τις μορφές και τα τοπία που εικονίζονται στα αγγεία, στις τοιχογραφίες αλλά και στους πίνακες ζωγραφικής, οι καλλιτέχνες είτε τυχαία είτε συστηματικά, χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γεωμετρικά σχήματα. Γίνεται αντιληπτό από τα παιδιά ότι η ομορφιά που εκφράζεται μέσω τις αρμονίας και των συμμετρικών σχημάτων στα έργα αυτά, είναι αποτέλεσμα  και μαθηματικών συλλογισμών. Κατά τη διάρκεια του γ΄τριμήνου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν ποιήματα που εμπεριέχουν μαθηματικές έννοιες και όρους.

………………………………………………………………………………………………..

 

 

Πολλοί από εμάς παλεύουνε

το άπειρο να εκφράσουν

με αριθμούς παιδεύονται

τίποτα να μην ξεχάσουν.

 

Υπάρχει ένα νόημα κρυφό

πίσω από κάθε χ

ίσως πιο σημαντικό

από κάθε άλλη διδαχή.

 

Γιατί εκεί ο κόσμος είναι πιο απλός

έχει βάση του την λογική.

Σε ένα μάθημα κανονικό

κάθε στιγμή είναι μαγική.

 

Παναγιώτης Μακρής Γ2

 

 

«Τα μαθηματικά είναι τρόπος ζωής.»

Γιώργος Καλπαξής (Γ2)

 

 

Τα μαθηματικά σχετίζονται με τη μουσική. Στα μαθηματικά μπορείς με εννέα μόνο αριθμούς να δημιουργήσεις έναν ατελείωτο κόσμο. Στη μουσική μόνο με εφτά νότες μπορείς να δημιουργήσεις επίσης έναν ατελείωτο κόσμο.

Κοσμάς Κοφινάς (Γ2)