Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

6 Μαρτίου : Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στις 07/03/2013

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 2012-2013
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σεπτέμβριος : Υποδοχή των μαθητών της Α’ τάξης, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και ενημέρωση για τον κανονισμό λειτουργίας του γυμνασίου μας.
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου: εκδήλωση ενημέρωσης για τους σκοπούς και τη δράση του προγράμματος για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Ακολούθησαν βιωματικές δράσεις που εμψύχωσαν οι μαθητές της ομάδας.
Οκτώβριος-Ιανουάριος : προετοιμασία των μαθητών στην εκφραστική ανάγνωση 4 παραμυθιών για νήπια με ήρωες ζώα με θέμα τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό, που είχαν γράψει στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, άλλοι μαθητές, με δική τους πρωτοβουλία, ετοίμασαν συνοδεία μουσικής με πιάνο και κιθάρες
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 : παρακολούθηση της παράστασης αφήγησης παραμυθιών της Σάσας Βούλγαρη «Τα παραμύθια των Grimm και τα ελληνικά αδερφάκια τους», στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
29 & 31 Ιανουαρίου 2013 : επίσκεψη των μαθητών στο 18ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, μετά από συνεννόηση με τις νηπιαγωγούς, και παρουσίαση των παραμυθιών στα νήπια. Ακολούθησαν ποικίλες δραστηριότητες που περιλάμβαναν συζήτηση με τα νήπια, βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές της ομάδας και τις οποίες εμψύχωσαν οι ίδιοι.
Στο τέλος των δυο συναντήσεων, προσέφεραν στα νήπια ένα εικονογραφημένο τεύχος με τα 4 παραμύθια που επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι μαθητές. Τέλος οι μαθητές επιμελήθηκαν την δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου παρουσίασης powerpoint το οποίο περιέχει το κείμενο του παραμυθιού, εικονογραφημένο, με την ηχογραφημένη αφήγηση των παραμυθιών από τους ίδιους με συνοδεία μουσικής.
Φεβρουάριος 2013 : ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, έκδοση Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., 2013.
20 Φεβρουαρίου 2013 : εκδήλωση ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα: «Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού (Bullying) και οι εκδηλώσεις του: ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός», σε συνεργασία με την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Jeanne d’Arc».
Παράλληλα, έκθεση βιβλίου αφιερωμένη στον σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπισή του, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτοπία» του Πειραιά και την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. στο θέατρο του σχολείου μας.
29 Μαρτίου 2013 : συμμετοχή των μαθητών σε δίωρο πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη με τίτλο «Ο σχολικός εκφοβισμός και η αντιμετώπισή του μέσα στην τάξη», με εμψυχώτριες τις κλινικές ψυχολόγους κες Κ. Χατζηπατέρα και Α. Λασκαρίδη.
Φεβρουάριος – Μάϊος : πρόβες για ανέβασμα παράστασης με θεατρικό μονόπρακτο που έγραψαν οι μαθητές, με θέμα την παρεξήγηση μεταξύ φίλων που εξελίσσεται σε εκφοβισμό μέσα από το διαδίκτυο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *