Δράσεις Ενεργού Πολίτη
Το νέο πρόγραμμα επιδιώκει την προετοιμασία των μαθητών και των μαθητριών με δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες, ικανοί να ανταποκριθούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον αναλαμβάνοντας δράση και πρωτοβουλίες
Το Πρόγραμμα Σπουδών Δράσεις Ενεργού Πολίτη διαρθρώνεται σε 17 θεματικές ενότητες, που αντιστοιχούν στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – Sustainable Development Goals (SDGs).
Οι μαθητές μας εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την υγεία , την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής στις κοινότητές τους, υποστηρίζοντας την ψυχική υγεία και ενθαρρύνοντας τη συχνή σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή
Η διερεύνηση αποδόθηκε και στην αγγλική γλώσσα μέσα στα πλαίσια της διαθεματικότητας των γνωστικών αντικειμένων της Φυσικής Αγωγής και των Αγγλικών.
Θεματικό Πεδίο: Καλή υγεία και ευημερία
Τίτλος Δράσης: Ημέρα άθλησης για μια καλύτερη καθημερινότητα
Επίπεδο: Α΄ Γυμνασίου
Σύντομη περιγραφή της Δράσης
Οι μαθητές/τριες συζητούν για τη σημασία της άθλησης σε σχέση με τον προστατευτικό της ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων (πχ. εικόνα του εαυτού, διατροφή, παχυσαρκία, διαχείριση άγχους και δύσκολων συναισθημάτων, μοναξιά, απομόνωση, υπερβολική χρήση διαδικτύου). Παράλληλα, οι μαθητές/τριες αναφέρουν προσβάσιμους υπαίθριους χώρους άθλησης στη γειτονιά όπως πάρκα, γήπεδα, όργανα γυμναστικής κ.λπ.
Στη συνέχεια διοργανώνεται μια διερευνητική περιήγηση στην περιοχή γύρω από το σχολείο σε σχέση με τους χώρους άθλησης που υπάρχουν εντοπίζοντας εάν είναι προσβάσιμοι για όλους/ες (πχ. άτομα με ειδικές ανάγκες-αναπηρία, άτομα όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων) . Τα ζητήματα και οι προτάσεις που θα καταγραφούν στη φάση της διερεύνησης συζητούνται από τους μαθητές. Η δράση ολοκληρώνεται μέσα από τη συνεργασία των μαθητών/τριών του σχολείου για την υλοποίηση μιας ημέρας άθλησης στους κατάλληλους χώρους της γειτονιάς που θα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με δραστηριότητες ευαισθητοποίησης . Αυτή η ενημέρωση θα γίνει και στους γονείς(δημιουργία και μοίρασμα φυλλαδίων στα ελληνικά και στα αγγλικά) , οι οποίοι αποτελούν μια διαφορετική ηλικιακή ομάδα που όμως έχει εξίσου ανάγκη ( αν όχι και περισσότερο, τόσο τη γνώση για τα γενικότερα οφέλη της άσκησης όσο και την καθημερινή ενασχόληση με αυτήν).
Μάθημα που εντάσσεται: Φυσική Αγωγή Α΄ Γυμνασίου
Στην ενότητα ΄΄Δια βίου άθληση΄΄ αναλύονται οι στόχοι για την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου και πως αυτοί επιτυγχάνονται στις διάφορες ηλικιακές ομάδες πάντα σε συνάρτηση με τη διατροφή και τον βαθμό κίνησης του κάθε ατόμου (10 ώρες).
Επιπλέον γίνεται μια διαθεματική προσέγγιση του θέματος με το αντικείμενο εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας βάσει του λεξιλογίου και της διδασκόμενης ύλης στην Α΄ γυμνασίου με σκοπό να κινητοποιήσει περισσότερο τους μαθητές/τριες στον να επεκτείνουν την έρευνα τους και σε διεθνείς ιστοσελίδες αλλά και να πληροφορήσουν πολίτες που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα (4 ώρες).
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το ΠΣ ενσωματώνει τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) όπως θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ το2015, καλλιεργεί στους μαθητές/τριες τις δεξιότητες και παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν ζητήματα σχετικά με: την ενίσχυση της καλής υγείας και της ευημερίας, τις λιγότερες ανισότητες, τη δικαιοσύνη και τους ισχυρούς θεσμούς, και τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνονται οι αρχές του ενεργού πολίτη και εξασφαλίζεται μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργό πολιτειότητα.
Συγκεκριμένα:
- Προσδωκάται οι μαθητές/τριες αφού χρησιμοποποιήσουν την ομαδοδυνεργατική μέθοδο να κατηγοριοποιήσουν τα οφέλη της φυσικής άσκησης. Μέσω έρευνας να αντλήσουν πληροφορίες για κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες και να καταλήξουν στις λέξεις-κλειδιά που θα μπορούν να καταγραφούν στο ενημερωτικό φυλλάδιο για τους συμμαθητές και τους γονείς έτσι ώστε να μεταδώσουν την πληροφορία συμπτυγμένα αλλά ουσιαστικά (και στις δύο γλώσσες).
- Επίσης να διευρενήσουν από άλλη οπτική γωνία την χρήση χώρων άθλησης της γειτονιάς- όχι μόνο από τη θέση του αρτιμελή σνεργητικού εφήβου- αλλά με γνώμονα αυτήν τη φορά την προσβασιμότητα και τη λειτουργικότητα από άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους.
Πεδίο Υλοποίησης
Ως πεδία υπολοίησης καθορίζονται η αυλή του σχολείου , η αίθουσα διδασκαλίας με τη χρήση του διαδικτύου καθώς και τοΠάρκο αναψυχής: Βαrmer Anlage– Am Kothen (500 m από το σχολείο).
Φάσεις Υλοποίησης Δράσης
Διερεύνηση
Συλλογική διαβούλευση και ανταλλαγή ιδεών
Brainstorming (άσκηση, διατροφή, υγεία, δικαιώματα πολιτών, χώροι άσκησης στη γειτονιά)
Ερωτήματα:
- Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για τους εφήβους και τους ενήλικες;
- Σε ποιες κατηγορίες τα χωρίζουμε;
- Για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η δια βίου άσκηση;
- Με ποιο τρόπο θα επιλέγατε να πληροφορήσετε τους συμμαθητές και τους γονείς σας;
- Σε ποιους χώρους γύρω από το σχολείο θα μπορούσε να επιτευχθεί η καθημερινή άσκηση για διαφορετικές ηλικίες πολιτών , με διαφορετικές κινητικές ανάγκες και με ποιούς τρόπους … ;
- Σε ποιες γλώσσες θέλετε να το επικοινωνήσετε;
Προετοιμασία/Σχεδιασμός
- Χωρισμός ομάδων εργασίας ( που αναλαμβάνουν θέματα προς διερεύνηση)
- Σωματικά οφέλη της άσκησης
- Ψυχικά οφέλη της άσκησης
- Κοινωνικά οφέλη της άσκησης
- Διατροφή και άσκηση
- Διατροφή πριν ,κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση
- Παρουσίαση πληροφοριών , συμπεράσματα και συμβουλές ή οδηγίες προς όλους τους ασκούμενους
- Επιλογή των σημαντικότερων στοιχείων τα οποία θα καταγραφούν
- Ορισμός επισκέψεων σε χώρους αναψυχής και άθλησης της γειτονιάς γύρω από το σχολείο και τι ακριβώς στοχεύει η κάθε επιμέρους επίσκεψη
- Απόφαση με ποιο τρόπο θα γίνει η αποτύπωση συμπερασμάτων καθώς και η ενημέρωση του δυναμικού του σχολείου και των γονέων
- Επιλογή μέσου διάχυσης (τρίπτυχο φυλλάδιο με τίτλο- σκίτσο και χρήση σημαντικών πληροφοριών και στις δύο γλώσσες)
Υλοποίηση
- Μετακίνηση στο κοντινό πάρκο αναψυχής περπατώντας (συζητώντας την αξία του καθημερινού περπατήματος όταν αυτό είναι δυνατό).
- Με τις ομάδες μας κάνουμε διερεύνηση του χώρου, παρατηρώντας τι διαθέτει που προάγει την άσκηση, ποιον εξυπηρετεί περισσότερο, αν είναι προσβάσιμο σε παιδιά……σε εφήβους…σε μητέρες με καρότσια…..σε ηλικιωμένους….σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Γίνεται καταγραφή όλων των στοιχείων και αποφασίζονται οι κατηγορίες των κινητικών δραστηριοτήτων που μπορούν να λάβουν χώρα στο εν λόγω πεδίο.
- Οι ομάδες των μαθητών που αντιπροσωπεύουν τις διάφορες κατηγορίες πολιτών προετοιμάζουν , σχεδιάζουν και εκτελούν μια κινητική δραστηριότητα σε απλή μορφή (πεζοπορία, επιτραπέζια αντισφαίριση, στατικά όργανα ενδυνάμωσης, αθλοπαιδιές, ασκήσεις pilates στο γρασίδι ) στην οποία γίνονται εμφανή όλα τα οφέλη της άσκησης (σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά) όπως ανακαλύφθηκε από τους ίδιους τους μαθητές στην πρότερη ενασχόληση με το θέμα.
- Ρόλος της διατροφής (πριν κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση)
Επικοινωνία-Διάχυση
-Οι μαθητές και οι μαθήτριες μεταφέρουν τα αποτελέματα της δράσης σε ένα τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που απευθύνεται σε συμμαθητές, καθηγητές και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
-Γίνεται διάχυση στα πενταμελή στο δεκαπενταμελές και στους συλλόγους γονέων και διδασκόντων.
-Αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου οι πληροφορίες, οι φωτογραφίες από τη δράση καθώς και το τρίπτυχο ενημερωτικό υλικό που αποδόθηκε και στα αγγλικά.
Αναστοχασμός
Ο αναστοχασμός περιλαμβάνει τα συμπεράσματα ως προς τη δράση, , την καταγραφή των νέων γνώσεων και εμπειριών που αποκτήθηκαν.
Συγκεκριμένα κατά την υλοποίηση της δράσης βιώνουν με ενσυναίσθηση την ενεργοποίηση και την πολιτειότητα. Αυτό συμβαίνει διότι αναλαμβάνουν διαφορετικούς ηλικιακούς ρόλους και αντιμετωπίζουν την καθημερινή άσκηση και την διατροφή όχι μόνο σαν έφηβοι αλλά και σαν ενήλικες διαφόρων κινητικών δυνατοτήτων. Την ημέρα άθλησης καλούνται να πάρουν τον ρόλο του ηλικιωμένου, του μεσήλικα, του ατόμου με αναπηρία, του αρχάριου και του προχωρημένου και αποκομίζουν ποικίλα και πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Θέτοντας τον εαυτό τους στη θέση άλλων ομάδων πολιτών προετοιμάζονται καλύτερα να κατανοήσουν το “διαφορετικό”, να συμπεριφερθούν με σεβασμό σε αυτό και να συμβιώσουν αρμονικά εξασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση στην ζωή τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργό πολιτειότητα.
Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί
Βερροιώτη Ρόζα, Φυσικής Αγωγής
Ουζουνάκη Βασιλική, Αγγλικής Γλώσσας