Πότε δημιουργήθηκε το σχολείο μας.

Το Γυμνάσιο Βουνάργου, με λυκειακές τάξεις, άρχισε να λειτουργεί στο υπάρχον κτίριο τη σχολική περίοδο 1986-1987. Από την αρχή η λειτουργία του συνδέθηκε με πρωτοπόρες σχολικές δραστηριότητες που στόχευαν στο άνοιγμα του σχολείου προς την τοπική κοινωνία και στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξαρχής στο σχολείο μας λειτούργησε Σχολικός Συνεταιρισμός που ανέλαβε τη διαχείριση του κυλικείου και πρατηρίου πώλησης σχολικών ειδών. Παράλληλα οι μαθητές -μέχρι και σήμερα- καλλιεργούν και μαζεύουν τις ελιές του σχολείου μας για να χρηματοδοτήσουν διάφορες δράσεις τους.

Το Γυμνάσιο Βουνάργου με λυκειακές τάξεις υπήρξε επίσης ένα από τα ελάχιστα σχολεία που τη δεκαετία του 1980 εξέδιδε σχολική εφημερίδα, την περίφημη ΙΘΑΚΗ, που το 1989 απέσπασε το πρώτο Βραβείο Μαθητικού Εντύπου. Την ίδια περίοδο ανέλαβε ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα προγράμματα ανακύκλωσης ενημερώνοντας παράλληλα την τοπική κοινωνία για ζητήματα οικολογίας και περιβαλλοντικής αγωγής.

Πρώτος διευθυντής τού υπήρξε ο φιλόλογος Σωκράτης Μάσσιας που παρέμεινε στη θέση αυτή ως τη σχολική χρονιά 1991-92 οπότε και διακόπηκαν τα παραπάνω προγράμματα.