Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο

Οι αμφιβολίες και τα σενάρια. Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων. Ποια είναι η εικόνα διεθνώς. Τι σχεδιάζουν άλλες χώρες, εξετάζοντας τα στοιχεία.

Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως υπάρχουν δύο βασικά ενδεχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων.

Από την μία υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκονται όλοι οι μαθητές στην τάξη με αυξημένα τα μέτρα προστασίας και από την άλλη να βρίσκονται οι μισοί την μια μέρα και οι μισοί την επόμενη, όπως ακριβώς συνέβη τον Μάιο.

Παράλληλα, η υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις μάσκες στα σχολεία, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να φοράνε οι μαθητές μάσκα μέσα στην τάξη. 

Επίσης, η κα. Κεραμέως άφησε ανοιχτό και το σενάριο να υπάρχει ταυτόχρονα και εκ περιτροπής εκπαίδευση ενώ δεν αποκλείεται και η τελεκπαίδευση. Μάλιστα, η κα Υπουργός ανέφερε πως η εμπειρία της κρίσης μέσα στις τραγικές συνέπειες που είχε, είχε και θετικές εκροές και μια από αυτές είναι η τηλεκπαίδευση καθώς σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα μπορούσε να εξοικειωθεί με εργαλεία που ίσως δεν γνώριζε τόσο καλά και συμπληρώνουν την δια ζώσης διδασκαλία. «Όλα αυτά έχουν μπει δυναμικά στην ζωή μας και εφαρμόζονται πολύ περισσότερο απ’ ότι εφαρμόζονταν πριν από 6 μήνες» υπογράμμισε η κα Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Μαρία Ζαχαράκη επισήμανε πως από τις 7 Σεπτεμβρίου που αρχίζει η νέα σχολική χρόνια, τα σενάρια που εξετάζονται είναι είτε η κανονική επαναλειτουργία με μέτρα είτε η εκ περιτροπής λειτουργία τους. «Η προτεραιότητα είναι ό,τι οριστεί από την αρμόδια επιτροπή να εφαρμοστεί», επισήμανε.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, 1.100.000 μαθητές έχουν εγγραφεί στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο με την τηλεκπαίδευση.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, υπογράμμισε πως, εάν αποφασιστεί τα παιδιά να τη φορούν στο σχολείο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. «Εφαρμόζουμε υγειονομικούς κανόνες και φροντίζουμε και για το παιδαγωγικό κομμάτι», ανέφερε.

Όσον αφορά την ύλη των μαθημάτων, δήλωσε ότι, όπου κρίνεται πως χρειάζεται, θα επαναληφθούν ορισμένα κομμάτια, ενώ τόνισε ότι προς το παρόν οι επισκέψεις σε θέατρα και μουσεία δεν επιτρέπονται.

Δεδομένα και σενάρια

Σε συνέντευξή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, δήλωσε:

«Εφόσον ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει με τα πιο ασφαλή μέτρα για τα παιδιά, το προσωπικό και τις οικογένειές τους. Η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς ορίστηκε η 7η Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξει κάποια τραγική εξέλιξη της επιδημίας δεν μπορώ να πω τι θα γίνει».

Με αυτή του τη δήλωση οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα». Μεταξύ άλλων ανέφερε και ο ίδιος τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων.

«Καταρχάς θα πρέπει τα σχολεία οπωσδήποτε να ανοίξουν, δεν είναι εύκολο να μάθουν γράμματα τα παιδιά έτσι. Να μείνουν ένα χρόνο ακόμα εκτός σχολείων; Δεν το συζητάμε. Ο χειμώνας είναι μπροστά, το φθινόπωρο είναι μπροστά τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν.

Βεβαίως μπορεί να ανοίξουν με μάσκες και με μέτρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρχει μια τέτοια διάδοση του ιού με τόσο δυσάρεστες επιπτώσεις που θα χρειαστεί αυτό να αναθεωρηθεί. Αυτό θα αναθεωρηθεί μόνο αν αρχίσουμε να ζούμε μια τραγωδία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύω ότι είναι η λογική τάξη των πραγμάτων όσον αφορά τα σχολεία».

Γα κίνδυνο μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στη χώρα προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες  μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τον -διψήφιο- αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Για την νέα σχολική χρονιά τόνισε πως «με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

Ακόμα είναι νωρίς για απόφαση για τα σχολεία, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος για την έναρξη των μαθημάτων το νέο σχολικό έτος, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες-, αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

«Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου», αποσαφήνισε ο κ. Σύψας.

Ρουμανία: Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου

Τα σχολεία στη Ρουμανία θα επαναλειτουργήσουν από τις 14 Σεπτεμβρίου, κατά περίπτωση. Κάτι που σημαίνει ότι στις πόλεις που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού είναι πιθανόν να γίνονται τα μαθήματα μέσω του διαδικτύου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

«Για τα περισσότερα παιδιά (η επαναλειτουργία) σημαίνεται ότι θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Υπάρχουν τρία σενάρια, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε πόλη. Ο τρόπος που θα λειτουργεί το κάθε σχολείο θα αποφασιστεί από τις τοπικές αρχές», είπε ο πρόεδρος.

Στις πόλεις όπου τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφεται μόνο 1 κρούσμα ανά 1.000 κατοίκους, τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις. Σε εκείνες με 3 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και ορισμένες τάξεις, ενώ στις υπόλοιπες τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά. Στις πόλεις με πάνω από 3 κρούσματα, τα μαθήματα θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.

Βρετανία: Δραματική προειδοποίηση για 2ο κύμα από το άνοιγμα σχολείων

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν η χώρα ανοίξει τα σχολεία χωρίς αποτελεσματικό μηχανισμό ιχνηλάτησης και τεστ θα αντιμετωπίσει έξαρση κρουσμάτων, πολύ χειρότερη από αυτή του πρώτου κύματος.

Ερευνητές του University College London και του London School of Hygiene and Tropical Medicine προχώρησαν σε μαθηματική απεικόνιση των επιπτώσεων από το άνοιγμα των σχολείων, ολικώς ή μερικώς, ώστε να επιτραπεί στους γονείς να επανέλθουν στις εργασίες τους, στην εν δυνάμει εξάπλωση του κορονοϊού.

Συνεπέραναν ότι ένα δεύτερο κύμα μπορεί να προληφθεί αν το 75% των συμπτωματικών ατόμων εντοπισθούν και περάσουν από τεστ και το 68% των επαφών τους ιχνηλατηθούν, ή εάν το 87% των συμπτωματικών ατόμων εντοπισθούν και το 40% των επαφών τους περάσουν από τεστ.

«Ωστόσο, προβλέπουμε επίσης ότι, απουσία αρκετά ευρείας λειτουργίας του μηχανισμού τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση, το άνοιγμα των σχολείων συνδυασμένο με τον άνοιγμα της κοινωνίας βάσει όλων των σεναρίων είναι πιθανόν να πυροδοτήσει δεύτερο κύμα COVID-19», αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Child and Adolescent Health.

Η Βρετανία επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας, έπειτα από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, προκαλώντας ανησυχία ότι ένα νέο κύμα του φονικού ιού μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.

Ο Νιλ Φέργκιουσον, ένας διακεκριμένος επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, εξέφρασε την ανησυχία του για την προγραμματισμένη επιστροφή στα σχολεία μετά τις θερινές διακοπές και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αναμένουμε αυστηρότερους ελέγχους, αργότερα μέσα στον χρόνο, όσο αυξάνονται τα κρούσματα.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις μορφές επαφών μας, να ανακαλέσουμε κάποια από τα μέτρα που ήρθησαν», δήλωσε στο περιοδικό New Statesman, παρότι πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα καθολικό lockdown.

Γερμανία: Πράσινο φως για άνοιγμα σχολείων στη Σαξονία…

«Τα σχολεία στη Σαξονία μπορούν να ανοίξουν, είναι η σωστή απόφαση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Βίλαντ Κις.

Κατά την παρουσίαση της μεγαλύτερης έως σήμερα ανάλογης έρευνας στη Γερμανία, επισήμανε ότι διαπιστώθηκαν επίσης 14 περιπτώσεις (0,6%) όπου μαθητές είχαν αντισώματα του ιού, ενώ μεταξύ των δασκάλων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο, στο 0,8%. Επιπλέον, μόνο μία δασκάλα είχε αναφέρει ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

«Συνολικά, δεν έχουμε σε αυτό το σημείο κανένα στοιχείο για το ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο συχνά φορείς του ιού Saars-CoV-2. Φαίνεται μάλιστα μάλλον ότι τα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες μολύνονται σπανιότερα», ανέφερε ο κ. Κις και προσέθεσε ότι είναι επομένως σωστό να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία του κρατιδίου και να χαλαρώσουν ελεγχόμενα οι κανόνες υγιεινής, προκειμένου να επανέλθει κάπως η σχολική καθημερινότητα.

… έκλεισαν δύο σχολεία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία

Δύο σχολεία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι αρμόδιες Αρχές του κρατιδίου. Στο Γυμνάσιο Γκέτε της περιοχής Λούντβιχσλουστ μία δασκάλα βρέθηκε θετική στον ιό, ενώ στο Δημοτικό του Γκράαλ Μούριτς στο Ροστόκ βρέθηκε θετικός ένας μαθητής.

Τα σχολεία στο κρατίδιο, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν εντοπιστεί 15 κρούσματα κορωνοϊού, είχαν ανοίξει την περασμένη Δευτέρα 3 Αυγούστου, χωρίς την υποχρέωση της χρήσης προστατευτικής μάσκας ή τήρησης απόστασης μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Το μοναδικό μέτρο που είχε ληφθεί ήταν η αποφυγή συνάντησης των τάξεων στα διαλείμματα, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό μπορούσε να υποβληθεί οικειοθελώς σε τεστ.

Πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για τα σχολεία

Τα δημόσια σχολεία στις ΗΠΑ χρειάζονται τουλάχιστον 200 δισ. δολ. ως ομοσπονδιακή βοήθεια για να καταφέρουν να ανοίξουν με ασφάλεια, λένε οι ενώσεις των εκπαιδευτικών, καθώς το ζήτημα έχει γίνει κεντρικό στην πολιτική αντιπαράθεση σχεδόν 90 ημέρες από τις εκλογές.

Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι Ντεβός διατήρησε σήμερα ενεργή την κινητικότητα της κυβέρνησης Τραμπ για την επαναλειτουργία των σχολείων το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η ίδια απέτυχε να υποστηρίξει κάποιο πλαίσιο οδηγιών -συμπεριλαμβανομένων και των ομοσπονδιακών οδηγιών υγείας- αναφορικά με το πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μολύνονται από τον ιό σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του πληθυσμού. Δεν υπάρχει κάτι στα στοιχεία που να συστήνει ότι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι επικίνδυνη για τα ίδια», δήλωσε η Ντεβός στην εκπομπή του CNN “State of the Union.”

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

euro2day