Σε εφαρμογή η τηλεδιδασκαλία

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

13sel6tiledidaskalia

Καθηγητής σε πανεπιστήμιο στο Μιλάνο παραδίδει μάθημα online.

Τα πανεπιστήμια περνούν στην εποχή της τηλε-εκπαίδευσης, λόγω κορωνοϊού. Ηδη από χθες άρχισαν να γίνονται μαθήματα στα πανεπιστήμια μέσω Διαδικτύου. «Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η λειτουργία των ΑΕΙ», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης.

Ειδικότερα, το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία στα ΑΕΙ για το χρονικό διάστημα από 11 Μαρτίου έως και 24 Μαρτίου εξειδικεύτηκε κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη, με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων Θάνο Δημόπουλο (ΕΚΠΑ), Χρυσή Βιτσιλάκη (Παν. Αιγαίου) και Μαρία Νικολαΐδου (Χαροκόπειο) και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου Λάζαρο Μεράκο (ΕΚΠΑ).

Από τον κ. Διγαλάκη δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία, τη φοιτητική μέριμνα και τις λοιπές υποστηρικτικές δομές και δραστηριότητες, καθώς και για τις διοικητικές λειτουργίες των ΑΕΙ, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις προσωπικού και φοιτητών. Στη συνάντηση έγινε αναφορά στην ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σχετική ενημέρωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας διενέργειας της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μέσα εξ αποστάσεως, τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και η δυνατότητα άμεσης προμήθειας κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.

Ηδη πάντως τα ιδρύματα ξεκίνησαν την τηλεδιδασκαλία. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Νίκος Λαγαρός, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ έχουν δοθεί οδηγίες προς τους διδάσκοντες και τους φοιτητές και έχουν γίνει μαθήματα. Η πλατφόρμα είναι το σύστημα mycourse στο οποίο κάθε μάθημα έχει μία σελίδα. Εκεί έως τώρα αναρτώνται ανακοινώσεις, εργασίες, σημειώσεις και πλέον μέσω αυτού του συστήματος οι φοιτητές μπορούν να μπουν στο σύστημα από το κινητό τους τηλέφωνο, το τάμπλετ κ.λπ. Βέβαια, έως χθες με τηλεδιδασκαλία είχαν μαθήματα με μικρό αριθμό μαθητών, δηλαδή ένα τηλε-ακροατήριο έως 30 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρό γίνεται προετοιμασία για μαθήματα με ακροατήρια πάνω από 100 άτομα, μία διαδικασία που θα «δοκιμάσει» το σύστημα. Τέλος, όπως επισημάνθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, σχετικές ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και για τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης θα γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας

Τεχνογνωσία για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις των μέτρων πρόληψης κατά του κορωνοϊού αντάλλαξαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση αναλύθηκαν εκτενώς οι σχετικές δράσεις που έχει αναλάβει κάθε κράτος. Η Ελληνίδα υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέπτυξε τα προληπτικά μέτρα και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις εκπαιδευτικές δομές, όπως η αναστολή λειτουργίας τους, η πρόβλεψη για εξ αποστάσεως διδασκαλία, οι άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς, οι οδηγίες των αρμόδιων φορέων για πρόληψη και προστασία των μαθητών και των φοιτητών, τα σχέδια για αναπλήρωση των εκπαιδευτικών ωρών μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών κ.ά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προετοιμάζεται για την οργάνωση τηλεδιδασκαλίας και φέρεται να εξετάζει τις σχετικές προτάσεις εταιρειών που εξειδικεύονται στον τομέα. Από την άλλη, υπάρχουν διαμαρτυρίες διότι, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά, κάποιοι διευθυντές καλούν τους εκπαιδευτικούς για την πραγματοποίηση του διοικητικού έργου.

kathimerini