Bullying στα σχολεία: Οι Locos του Βύρωνα και η φωτογραφία σοκ του 17χρονου θύματος

locos-arthro
Φρίξος Δρακοντίδης

Τα crews των 15 μαθητών, οι κώδικες, οι τσαμπουκάδες και τα αντίποινα – Το άγριο bullying στη μικρή αδελφή, ο νευρικός κλονισμός και η νοσηλεία στο Παίδων – Οι απειλές στον πατέρα

Βγαλμένη από το σενάριο της θρυλικής ταινίας «Blood In Blood Out», με την πολύ ρεαλιστική απεικόνιση των συνθηκών που επικρατούσαν στις φυλακές και του τρόπου δράσης των συμμοριών στους κακόφημους δρόμους του LA, είναι η καθημερινή σκληρή πραγματικότητα όχι μόνο στα σχολεία του Βύρωνα αλλά και σε αρκετά ακόμη σχολεία της Αττικής.

Στην ταινία που βγήκε στις κινημα­τογραφικές αίθουσες στις αρχές των 90s προκαλώντας αίσθηση, περι­γράφονται ο κόσμος του εγκλήματος και της υποκουλ­τού­ρας που τον συνοδεύει, το ιδιότυπο αίσθημα τιμής, οι συμμορίες, ο αδίστακτος κόσμος της φυλακής, το εμπόριο ναρκωτικών κ.λπ. Ενα τρίωρο «έπος» που επικεντρώνεται στη δράση των συμμοριών στις φτωχογειτονιές του Λος Αντζελες και τους δεσμούς αίματος που συνδέουν τα μέλη τους. Δεσμοί που δεν αποτυπώνονται μονάχα στο συγγενικό DNA αλλά δημιουργούνται και μέσα από την αφοσίωση και τις πράξεις των μελών, οι οποίες συνήθως σχετίζονται κυριολεκτικά με το αίμα των αντίπαλων συμμοριών. Οχι, ο 17χρονος από τον Βύρωνα δεν ήταν κάποιο μέλος συμμορίας που δρα στην περιοχή και αυτό δυστυχώς φαίνεται πως ήταν πρόβλημα για τον ίδιο, το ότι δηλαδή δεν άνηκε πουθενά, οπότε δεν είχε και κανέναν να τον προστατέψει. Ναι, ο Βύρωνας, όπως κι άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας, δεν έχουν σχέση με τις κακόφημες περιοχές του Λος Αντζελες, ωστόσο οι ανήλικοι μαθητές που ζουν εκεί, Ελληνες και αλλοδαποί, έχουν καταφέρει -άγνωστο πώς- να είναι εγκλωβισμένοι σε μια σύγχρονη μικρογραφία του Λος Αντζελες των 90s.

Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, τα παιδιά εντάσσονται σε crews (πληρώματα) των 15 και άνω ατόμων, δημιουργώντας συμμορίες που είτε επιτίθενται η μία στην άλλη, είτε ασκούν βία -λεκτική ή σωματική- σε μαθητές που δεν ανήκουν σε κάποιο crew, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία τους να προστατέψουν τον εαυτό τους. Μάλιστα, αν μπεις σε κάποιο crew, δεν σου επιτρέπεται να φύγεις και αν το τολμήσεις, τότε κινδυνεύεις από τα υπόλοιπα μέλη ακόμη και με άγριο ξυλοδαρμό. Επιπλέον, η συμμορία των γυμνασιόπαιδων που έδειρε άγρια τον 17χρονο πήρε το όνομα «Locos» από το σενάριο της εν λόγω ταινίας, επηρεασμένη από τον τρόπο δράσης και των δεσμών αίματος που ένωναν τα μέλη της συμμορίας «Vatos Locos», που σημαίνει τρελά παιδιά. Οι «Locos» του Βύρωνα, λοιπόν, θεωρούνται φόβος και τρόμος στα σχολεία της περιοχής. Μέλος των «Locos» ήταν και ο πιτσιρικάς της Α’ Γυμνασίου που έκανε bullying στη μικρή αδελφή του 17χρονου μαθητή του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα. Από κει ξεκίνησαν όλα.

«Της έκλεβε συστηματικά τα χρήματα που είχε πάνω της ή μέσα στη θήκη του κινητού της», λέει στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο από το συγγενικό της περιβάλλον, προσθέτοντας ότι «την πρώτη φορά της πήρε 20 ευρώ βάζοντας το χέρι του κρυφά στην τσέπη της και την επόμενη 15 ευρώ, λέγοντάς της επιδεικτικά ότι το έκανε για να κεράσει τους φίλους του, πετώντας μάλιστα τα ρέστα στη μούρη της». Ωστόσο η συγκεκριμένη χειρονομία ήταν πταίσμα μπροστά σε όσα ακολούθησαν.

Untitled-1

Το άγριο bullying

Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, η νεαρή μαθήτρια φέρεται να αντιμετώπιζε ένα προσωπικό θέμα, το οποίο διέρρευσε στο σχολείο δημιουργώντας της σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις με τους συμμαθητές της. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί ψυχολογικά, ώστε κάποια στιγμή να «σπάσει» και να μεταφερθεί στο Παίδων από τους γονείς της αντιμετωπίζοντας νευρικό κλονισμό. Κι όμως, ο 13χρονος, απτόητος, συνέχισε να ασκεί bullying στη συμμαθήτριά του, ξεπερνώντας κάθε όριο.

«Εχεις κάνει μπάνιο σήμερα; Θα σε κάνω εγώ», φέρεται να της είπε, σύμφωνα με συγγενικό της πρόσωπο, ο μαθητής που την παρενοχλούσε και μετά άρχισε να τη φτύνει και να τη βρίζει με τις πιο χυδαίες εκφράσεις.

Το νεαρό κορίτσι ζούσε μια καθημερινή κόλαση, ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ο μεγάλος της αδελφός, όταν εκείνη ξέσπασε σε κλάματα και εκμυστηρεύτηκε στην οικογένειά της τι της συμβαίνει, έκανε ό,τι θα έκανε κάθε αδελφός για να την προστατέψει. Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν γνώριζε ότι ο 13χρονος μαθητής ήταν μέλος των «Locos», κάτι που δεν άργησε να διαπιστώσει. Τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κάποια στιγμή στο σχολείο. Ο 17χρονος πήγε να ζητήσει τον λόγο από τον 13χρονο, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν ατάραχος και ιδιαίτερα προκλητικός, σαν να επιδίωκε τη φασαρία, πιθανόν για να φωνάξει μετά τους δικούς του για να καθαρίσουν. Οπως και έγινε. Μπορεί το σχολικό κουδούνι να διέκοψε την κουβέντα τους, όμως στην αμέσως επόμενη συνάντηση που είχαν ο μαθητής της Α’ Γυμνασίου δεν πήγε μόνος του, αλλά έφερε και τους υπόλοιπους.

Ο ξυλοδαρμός

Τα μέλη των «Locos» ειδοποιήθηκαν μέσω εφαρμογής που έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους, γι’ αυτό και ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Γιάννης Καλαϊτζίδης ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Στο ραντεβού για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου μαζεύτηκαν περισσότερα από 15 άτομα, τα οποία τον έριξαν κάτω και τον χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι και στο σώμα. Η μικρή αδελφή του, βλέποντάς τον να κείτεται αιμόφυρτος και προσπαθώντας να τον προστατέψει, έπεσε πάνω του και τον αγκάλιασε, με αποτέλεσμα να δεχθεί αρκετές κλωτσιές στην πλάτη της.

Κερασάκι στην τούρτα, η επαναλαμβανόμενη ανάρτηση μιας φωτογραφίας που δείχνει μέλη των «Locos» μέσα στο Α.Τ. Βύρωνα να χρησιμοποιούν υβριστικούς χαρακτηρισμούς για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Μπορεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως να απάντησε σε σχετικό ερώτημα που της απηύθηναν σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με την ανάρτηση της επίμαχης φωτογραφίας, λέγοντας ότι δεν συνδέεται με το περιστατικό βίας και ότι έχει ανέβει σε προγενέστερο χρόνο, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μέλη των «Locos» που φέρονται να πρωταγωνίστησαν και στο αποτρόπαιο συμβάν είχαν προσαχθεί στο Α.Τ. Βύρωνα πριν από περίπου έναν μήνα, ανεβάζοντας τη σχετική φωτογραφία σε story στο Instagram. Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, λοιπόν, μετά την επίθεση στον 17χρονο, σε μια επίδειξη δύναμης ανέβασαν το ίδιο στιγμιότυπο, για να δηλώσουν προφανώς ότι δεν τους αγγίζει τίποτα και κανένας.

part000001_04
eggrafo1
eggrafo2

Οι απειλές

Δυστυχώς για την οικογένεια του 17χρονου, ο εφιάλτης δεν είχε τέλος. Στο Αστυνομικό Τμήμα όπου πήγαν για να καταθέσουν μήνυση κατά των δραστών, ο συγγενής ενός εξ αυτών απείλησε τον πατέρα του θύματος λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Θα σε κανονίσω εγώ όταν περάσει ο καιρός».

Απειλές και εκφοβισμούς συνεχίζει, όμως, να δέχεται και η μικρή αδελφή του 17χρονου. Σύμφωνα με συγγενικό της πρόσωπο, «κάθε μέρα στο σχολείο την ακολουθούν τρία κορίτσια, χλευάζοντάς την για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να υπερασπιστεί τον αδελφό της». Απειλές δέχθηκε και ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Καλαϊτζίδης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο protothema.gr την περασμένη εβδομάδα, με τις οποίες του συστήνουν να ηρεμήσει και να αποφεύγει τις δηλώσεις στα κανάλια, διότι διαφορετικά θα τον «βρουν σε κάνα χαντάκι», του διαμήνυσαν. Να σημειωθεί ακόμη ότι οι τρεις καθηγήτριες του Λυκείου που κλήθηκαν να καταθέσουν στην Αστυνομία για το περιστατικό δεν κατονόμασαν ούτε έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού. Θυμίζουμε ότι η υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε μέσα στην εβδομάδα την αρχική πληροφορία ότι δύο από τους δράστες είναι γιοι καθηγήτριας που διδάσκει στο ίδιο σχολείο, προσθέτοντας ότι έχουν τιμωρηθεί ήδη με διήμερη αποβολή, τη μάξιμουμ ποινή που μπορεί να επιβάλει το σχολείο, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Δύο ημέρες αποβολή για χτυπήματα που παραλίγο να κοστίσουν την όραση του 17χρονου μαθητή, καθώς στην επίθεση που δέχθηκε χρησιμοποιήθηκε αμβλύ όργανο: μια σιδερογροθιά με κλειδιά που του προκάλεσε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κάταγμα στη μύτη και σοβαρό τραύμα στο αριστερό του μάτι, από το οποίο κινδύνεψε να χάσει την όρασή του. Τα σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο του παιδιού είχε αποκαλύψει ο δικηγόρος της οικογένειας από την πρώτη στιγμή, όμως κάποιοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κατά τα άλλα, «Vatos Locos forever» και τα μυαλά στα κάγκελα…

f2
Η συμμορία των γυμνασιόπαιδων, που έδειρε άγρια τον 17χρονο, πήρε το όνομα «Locos» από το σενάριο της ταινίας «Blood In Blood Out» επηρεασμένη από τον τρόπο δράσης και των δεσμών αίματος που ένωναν τα μέλη της συμμορίας «Vatos Locos», που σημαίνει τρελά παιδιάprotothema