Άλμπερτ Αϊνστάιν: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιδιοφυή επιστήμονα

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και ο σημαντικότερος, για πολλούς, επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών, πέθανε σαν σήμερα, πριν από 64 χρόνια.

Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1879 στη Γερμανία και πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955 στις ΗΠΑ.

Διαβάστε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον:

1. Δέχθηκε πρόταση για την προεδρία του Ισραήλ

Όταν το 1952 ο πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ Κάιμ Ουάισμαν πέθανε, η θέση προτάθηκε στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ως τον καλύτερο εν ζωή Εβραίο. Ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση, καθώς πίστευε ότι του έλειπε το φυσικό ταλέντο και η εμπειρία που είναι απαραίτητη για μια τέτοια θέση.

2. Ήταν στόχος του FBI

O Αϊνστάιν τελούσε επί πολλά χρόνια υπό… το άγρυπνο μάτι του FBI, με τους πράκτορες της υπηρεσίας να ερευνούν στα σκουπίδια του, να καταγράφουν την αλληλογραφία του και να παρακολουθούν τα τηλέφωνά του, με στόχο να εξακριβώσουν αν ήταν πράκτορας. To FBI συνέχισε την παρακολούθηση του Αϊνστάιν έως τον θάνατό του το 1955, συγκροτώντας μάλιστα και μια μελέτη 1.800 σελίδων, με σκοπό την απέλασή του από τις ΗΠΑ.

3. Είχε γνωρίσματα αυτιστικού παιδιού

Πολλοί μελετητές πιστεύουν πως η κακή του μνήμη και η κοινωνική του αδεξιότητα ήταν συμπτώματα του συνδρόμου Άσπεργκερ. Σαν παιδί ήταν μοναχικό και επαναλάμβανε στερεοτυπικά τις ίδιες φράσεις, ενώ στις πανεπιστημιακές του διαλέξεις ανέπτυσσε έναν μπερδεμένο και δυσνόητο λόγο που ήταν σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος.

4. Απίστευτα ευφυής

Μόνο 7 ώρες μετά το θάνατό του, επιστήμονες αφαίρεσαν τον εγκέφαλό του και τα μάτια του προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της ευφυΐας του. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο βρεγματικός λοβός του ήταν 15% μεγαλύτερος από το λοβό του μέσου ανθρώπου και αυτό του έδινε απίστευτη μαθηματική δεξιότητα και οπτική αντίληψη του χώρου.

5. Αντιρατσιστής, ακτιβιστής και ειρηνιστής

Ήταν αφοσιωμένος στη μάχη για τα ατομικά δικαιώματα και πίστευε ότι ο ρατσισμός είναι η «ασθένεια των λευκών». Το 1940 έγινε μέλος της Εθνικής Οργάνωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων, ενώ αλληλογραφούσε με το W.E.B. Du Bois, ακτιβιστή και υπέρμαχο των ατομικών δικαιωμάτων. Ήταν και ειρηνιστής. Η ειρωνεία είναι ότι η θεωρία του για τη σχετικότητα (Ε=mc2) ήταν εκείνη που βοήθησε στη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Φοβούμενος ο ίδιος ότι οι Ναζί θα επικρατήσουν, ενημέρωσε τον πρόεδρο Ρούζβελτ για την ατομική ενέργεια. Μετά την καταστροφή της Χιροσίμα, όμως, έγινε υποστηρικτής του πυρηνικού αφοπλισμού.

Άλμπερτ Αινστάιν

news247