Οι Έλληνες δάσκαλοι στους πιο κακοπληρωμένους παγκοσμίως

Οι Έλληνες δάσκαλοι στους πιο κακοπληρωμένους παγκοσμίως
Φώτο: Shutterstock

Οι Έλληνες δάσκαλοι βρίσκονται ανάμεσα στους πιο χαμηλόμισθους του κόσμου σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ, καθώς κερδίζουν περισσότερα από τους συναδέλφους τους σε Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, αλλά είναι πολύ πίσω από τους συναδέλφους τους σε Ισλανδία, Χιλή ακόμα και στο Μεξικό.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ παρουσιάζουν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των μισθών των δασκάλων στον κόσμο. Την ίδια στιγμή που οι δάσκαλοι στην Ελλάδα ξεκινούν με μισθό λιγότερο από 30.000 δολάρια τον χρόνο, οι συνάδελφοι τους στο Λουξεμβούργο ξεκινούν με τον υπερδιπλάσιο μισθό.

Το χάσμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν οι καθηγητές βρεθούν στη κορυφή της μισθολογικής τους ανέλιξης. Όταν στο Λουξεμβούργο ο υψηλότερος μισθός για έναν καθηγητή είναι 138.000 δολάρια στην Ελλάδα ο αντίστοιχος μισθός φτάνει μόλις τα 38.000 δολάρια.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ανώτατοι μισθοί που λαμβάνουν οι δάσκαλοι σε Λιθουανία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Τουρκία μαζί, δεν φτάνουν τον αντίστοιχο μισθό που λαμβάνει ο συνάδελφος τους στο Λουξεμβούργο.

Ελβετία και Λουξεμβούργο συνεχίζουν να παραμένουν οι χώρες που δίνουν τις καλύτερες αμοιβές στους δασκάλους, με την Κορέα να σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση των απολαβών, ανάμεσα στις χώρες που εξετάζει τα στοιχεία ο ΟΟΣΑ.

pinakas-oosa.png