Επιστήμονες προτείνουν αεροψεκασμούς με χημικά ψηλά στην ατμόσφαιρα, κατά της κλιματικής αλλαγής

BRIC ANDERSON VIA GETTY IMAGES

Ο ψεκασμός με χημικά που θα μειώνουν την ηλιακή ακτινοβολία στα υψηλότερα στρώματα ψηλά πάνω από τη Γη, για την επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, θα ήταν «αξιοσημείωτα φθηνός», κοστίζοντας περίπου 2,25 δισ. δολάρια ετησίως, για διάστημα 15 ετών, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνική γεω-μηχανικής που είναι γνωστή ως SAI (stratospheric aerosol injection) θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση των θερμοκρασιών, που προκαλεί την κλιματική αλλαγή.

Μέχρι τώρα ωστόσο αυτό είναι υποθετικό, καθώς δεν έχει αποδειχθεί, και θα περιελάμβανε τη χρήση τεράστιων ψεκαστήρων, «κανονιών» ή ειδικά σχεδιασμένων αεροσκαφών για τον ψεκασμό μεγάλων ποσοτήτων σωματιδίων θειϊκού άλατος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, για να λειτουργούν ως ανακλαστικό φράγμα κατά του ηλιακού φωτός.

Το κόστος για ένα υποθετικό εγχείρημα SAI 15 χρόνια από σήμερα θα έφτανε τα 3,5 δισ. δολάρια, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research Letters, προσθέτοντας πως τα μέσα λειτουργικά έξοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,25 δισ. ετησίως, μέσα σε διάστημα 15 ετών.

Απορρίπτοντας άλλες μεθόδους εξαιτίας κόστους και βιωσιμότητας, οι ερευνητές υποθέτουν πως θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένα ειδικό αεροσκάφος για να πετάει σε ύψος περίπου 20 χλμ, μεταφέροντας φορτίο 25 τόννων.

Μετά από επαφές με αρκετές εταιρείες του χώρου της αεροδιαστημικής και των κινητήρων, οι επιστήμονες αναφέρουν πως έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο που θα ήταν κατάλληλο και θα μπορούσε να τεθεί σε επιχειρησιακή χρήση σε 15 χρόνια, με στόχο τη μείωση του ρυθμού της αλλαγής θερμοκρασίας στο μισό.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως πρόκειται καθαρά για υποθετικό σενάριο. «Δεν κάνουμε κάποια κρίση για το κατά πόσον είναι επιθυμητό το SAI. Απλά δείχνουμε πως ένα υποθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης, που θα άρχιζε σε 15 χρόνια από σήμερα, αν και ταυτόχρονα πολύ αβέβαιο και φιλόδοξο, θα ήταν τεχνικά δυνατόν από τεχνικής πλευράς. Επίσης, θα ήταν αξιοσημείωτα φθηνό» αναφέρεται στο σχετικό report.

Σαφώς και υπάρχουν ρίσκα σε τέτοιες, μη δοκιμασμένες, τεχνολογίες: Επιστήμονες έχουν πει πως το SAI θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, όπως να προκαλέσει ξηρασίες ή ακραία καιρικά φαινόμενα σε άλλα σημεία του κόσμου, να βλάψει φυτείες και ενδεχομένως να προκαλέσει ζητήματα δημόσιας υγείας και διακυβέρνησης. Επίσης, δεν ασχολείται με το θέμα της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το βασικό αέριο θερμοκηπίου που κατηγορείται για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

huffingtonpost