Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας κάνει bullying

Το bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν. Πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί.

Τα τελευταία χρόνια, συμπεριφορές τέτοιου είδους παρατηρούνται έντονα και συχνά σε σχολικά περιβάλλοντα με αποτέλεσμα να προκαλούν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ενηλίκων, συλλόγων και οργανισμών που ασχολούνται με την αντιμετώπισή του. Η συμπεριφορά αυτή χρειάζεται έλεγχο και σωστό χειρισμό για να καταπολεμηθεί, για το καλό όχι μόνο των θυμάτων αλλά και του ίδιου του παιδιού – θύτη. Για να θεραπεύσουμε, όμως, τα συμπτώματα, πρέπει πρώτα να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε.Έχει εμμονή με τη δημοτικότητα και τη κοινωνική του θέση

To Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, πραγματοποίησε ειδική έρευνα με 700 μαθητές σε ένα γυμνάσιο του Long Island και κατέληξε στο ότι η αναζήτηση της δημοτικότητας «συμβάδιζε» συντριπτικά με τον εκφοβισμό. Όσο ψηλότερα ανέβαινε ένας μαθητής τη σκάλα της κοινωνικότητας, τόσο αυξανόταν και η τάση του να εκφοβίζει τους συμμαθητές του.

Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων του Ηνωμένου Βασιλείου  για τον εκφοβισμό αναφέρει ότι τα παιδιά που «είναι ανταγωνιστικά και ανησυχούν για τη φήμη τους ή τη δημοτικότητά τους» είναι πιο επιρρεπή σε επιθετικές συμπεριφορές.

Επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι ή στο σχολείο

Τα παιδιά που επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι, είναι πιθανό να επαναλάβουν την συμπεριφορά αυτή και στο σχολείο. Ένα θυμωμένο παιδί που σπάει πράγματα, κλωτσάει ή έχει την τάση να «πονάει» εκείνον που τον θύμωσε με δαγκωματιές και τσιμπιές, και αν φυσικά αυτή του η συμπεριφορά είναι επαναλαμβανόμενη και σχεδόν καθημερινή, είναι πιθανό να αναπτύξει μεθόδους εκφοβισμού και βίας και εκτός σπιτιού.

Έχει πέσει θύμα bullying στο παρελθόν

Σύμφωνα με την Gurdian, αποδεικνύεται πως η συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν το 99%) των παιδιών που ασκούν bullying, έχει δεχθεί στο παρελθόν βίαιες συμπεριφορές. Η βία γεννά βία με λίγα λόγια, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως 56% των μαθητών έχουν περάσει και από τους δύο ρόλους: κι αυτό του θύτη, κι αυτόν του θύματος.

Οι φίλοι του ασκούν bullying

«Για να διατηρήσουν τη δημοτικότητά τους ή για να αποφύγουν να γίνουν οι ίδιοι θύματα εκφοβισμού, προτιμούν να ενωθούν με τους “ισχυρούς” και να καταπατήσουν τις ηθικές τους αξίες»  υποστηρίζει το Pacer Center. Έτσι, ακόμη και αν το παιδί δεν φαίνεται να εκδηλώνει συμπεριφορές θύτη, καλό είναι να είστε κοντά και στους φίλους του.

Περνούν περισσότερο  χρόνο στο διαδίκτυο

Η οργάνωση Enough Is Enough υποστηρίζει ότι οι όσοι ασκούν bullying διαδικτυακά, περνούν 38,4 ώρες  στο internet ενώ τα υπόλοιπα παιδιά 26,8 ώρες.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, ένα μεγάλο μέρος των εφήβων που έχουν υπάρξει παρατηρητές διαδικτυακών βίαιων σεξουαλικών  συμπεριφορών,  παραδέχτηκαν πως, κάποια στιγμή, έπαψαν να είναι απλά παρατηρητές και συμμετείχαν και το ίδιοι σε αντίστοιχες πράξεις.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε πως το παιδί που κάνει bullying, είναι απλά ένα παιδί και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσετε για να το βοηθήσετε. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό, αγκαλιάστε το, ακούστε τι έχει να σας πει. Η βία που εκδηλώνει είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα κάποιων προηγούμενων συμπεριφορών και βιωμάτων, και μόνο εάν εντοπιστεί το αίτιο θα μπορέσουν να καταπολεμηθούν και τα συμπτώματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να του φερθείτε με οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά για να το νουθετήσετε, διότι η βία ξαναφέρνει βία.

mama365