«Εμαθα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο διαφορετικά, μου άλλαξε τη ζωή»

15s15eyv-

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ

«Ερχόμενοι σε επαφή με άλλους νέους από την Ευρώπη, ανακαλύπτουμε πόσο όμοιοι είμαστε, όχι μόνο λόγω ηλικίας ή κοινών ενδιαφερόντων, αλλά επειδή ακόμη και η ίδια μας η ιστορία κουβαλάει κοινά βιώματα», λένε οι νέοι που δημιουργούν βίντεο ή ραδιοφωνικές εκπομπές στην ιστοσελίδα του πόρταλ.

Γεια! Είμαι ο Αμαντέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συστήνεται ο νεαρός Πολωνός. Καμία αναφορά στην καταγωγή του. Περιττή. Στην ετήσια συνάντηση, την οποία διοργανώνει εδώ και αρκετά χρόνια το πόρταλ «European Youth Voice» (EYV) σε διαφορετική κάθε φορά ευρωπαϊκή πόλη, στόχος είναι να έρθουν κοντά νέοι απ’ όλη την Ε.Ε., να μοιραστούν τα όνειρα και τις ανησυχίες τους.

Τι είναι ακριβώς το «European Youth Voice»; Μία διαδικτυακή εφημερίδα, η οποία ξεκίνησε το 2006 με κύριο σκοπό να δημιουργήσει ένα «Νεανικό Κοινό Ευρωπαίων», προωθώντας την ειρηνική συμβίωση στη δημοκρατική Ευρώπη. Είναι μία πλατφόρμα για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοσιογραφία για νέους. «Τα λόγια σου, η άποψή σου, το κείμενό σου στο Διαδίκτυο», είναι το σλόγκαν του EYV. Οι συμμετέχοντες γράφουν τα δικά τους άρθρα σχετικά με τους νέους της Ευρώπης. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργούν βίντεο ή ραδιοφωνικές εκπομπές στην ιστοσελίδα. Κάθε χρόνο, τα μέλη του διοργανώνουν μία συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας τρέχει ένα πρότζεκτ με διαφορετικό θέμα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του «aktuelles forum nrw», με έδρα το Γκεζελκίρχεν στη Γερμανία, μία μη κυβερνητική οργάνωση, που δημιουργήθηκε το 1968 και έχει ως αντικείμενο την κοινωνική εκπαίδευση. Μακριά από κάθε πολιτικοκομματικό προσανατολισμό, επιλέγει ως βασική κατεύθυνση την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Ενεργά μέλη της «European Youth Voice» εδώ και χρόνια, η Βιβή Ζαπαντιώτου και ο Αγγελος Βασιλείου. Συγχωριανοί, από την Υπάτη Φθιώτιδας – εκεί μεγάλωσαν, εκεί πήγαν σχολείο. Λάτρης των διεθνών θεμάτων από μικρή η Βιβή, σπούδασε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και εργάστηκε σε διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα εθελοντικά – «μακάρι να μπορούσα να κάνω επάγγελμα αυτό που σπούδασα», εξομολογείται η ίδια. Ο Αγγελος, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ, τελείωσε πρόσφατα το μεταπτυχιακό του στη Στρατηγική Επικοινωνία, στη Σουηδία. «Επέστρεψα κι είμαι πλέον ένας καταγεγραμμένος άνεργος με εκπληρωμένες τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις», θα πει γελώντας ο 25χρονος.

«Κοινά βιώματα»

«Το πόρταλ EYV, που είναι δημιούργημα του aktuelles forum, έχει ως συνεργάτες διάφορους συλλόγους ή φορείς από την Ευρώπη. Ο σύλλογος του χωριού μας, Αινιάνες, είναι ένας από αυτούς», εξηγεί η Βιβή. «Εκτός των άρθρων που δημοσιεύουμε στη διαδικτυακή εφημερίδα, πραγματοποιείται η ετήσια συνάντησή μας, η οποία χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους – όπως το Erasmus + ή το Europe for Citizens. Από το μπάτζετ που θα εγκριθεί, προσκαλείται ο ανάλογος αριθμός ατόμων – συνήθως γύρω στα 50 άτομα», συνεχίζει. «Ερχόμενοι σε επαφή με άλλους νέους από την Ευρώπη, ανακαλύπτουμε πόσο όμοιοι είμαστε, όχι μόνο λόγω, ηλικίας ή κοινών ενδιαφερόντων αλλά επειδή ακόμη και η ίδια μας η ιστορία κουβαλάει κοινά βιώματα. Μας συνδέουν τόσα πολλά», καταλήγει η ίδια. «Αν είμαι άνεργος εγώ στην Ελλάδα, υπάρχουν άνεργοι και σε κάποια άλλη χώρα. Αν υπάρχει μία διαστρεβλωμένη εικόνα για τη χώρα μας, όπως για παράδειγμα ότι είμαστε τεμπέληδες, μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από συζήτηση να εξηγήσω τι συμβαίνει. Καταρρίπτονται στερεότυπα. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, ένα χιουμοριστικό βίντεο που είχαν προβάλει οι Πολωνοί, οι οποίοι θεωρούνται κλέφτες, το οποίο παρουσίαζε τον πρωθυπουργό τους σε επίσημο δείπνο να κλέβει το στυλό του διπλανού πρωθυπουργού… έτσι πυροδοτούνται συζητήσεις», παίρνει τον λόγο ο Αγγελος και συνεχίζει: «Γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο, συνειδητοποιούμε ότι είμαστε όλοι περίπου στην ίδια κατάσταση. Τα βράδια, λέγαμε ιστορίες, παραμύθια και ανέκδοτα και διαπιστώναμε ότι η βάση όλων είναι σχεδόν η ίδια. Ζούμε όλοι στην Ε.Ε. Δημιουργούμε την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη, χωρίς όμως να χάνουμε την εθνική μας συνείδηση. Αντίθετα, η συναναστροφή με άτομα από άλλες χώρες σε βοηθούν να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να εκτιμήσεις τη χώρα σου».

«Ανεργία και ρατσισμός», τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους σημερινούς νεαρούς Ευρωπαίους, σύμφωνα με τη Βιβή και τον Αγγελο. Ανάλογα τα άρθρα που ανεβάζουν στο πόρταλ, αλλά και οι θεματικές των εβδομαδιαίων ετήσιων συναντήσεων του EYV. H ωραιοποίηση της κατάστασης σε κάθε χώρα αποφεύγεται, προκειμένου να «παραμένουμε αληθινοί», λένε. Εργαστήρια, παρουσιάσεις, επισκέψεις σε χώρους ή φορείς, παραγωγή βίντεο, καλλιέργεια δεξιοτήτων, αλλά και διαπολιτισμικές βραδιές, μεταξύ άλλων οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται κάθε χρόνο στις συναντήσεις, στο τέλος των οποίων, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση.

Τα οφέλη

Οσο για τα βασικά οφέλη που αποκομίζει κανείς από τη συμμετοχή του στο «European Youth Voice»; Σύμφωνα με τον Αγγελο, «εκτός από τη μαγεία της ελεύθερης έκφρασης στην πλατφόρμα, το πιο σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα που πραγματικά μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή. Προσωπικά, έμαθα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο διαφορετικά. Νιώθω περισσότερο Ευρωπαίος».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ