Volissos
Οχι απλά ένα ακόμα ιστολόγιο!Αρχεία για Μάιος 2010
Ποια η άποψη των μαθητών της Βολισσού για τον ρατσισμό;
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και με αφορμή το κεφάλαιο 3 (Είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί), αποφασίσαμε να συντάξουμε ένα ερωτηματολόγιο, με θέμα τον ρατσισμό και να το μοιράσουμε στους μαθητές και στους καθηγητές του σχολείου μας. Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε κατά πόσο η μικρή μας σχολική κοινότητα είναι ανεκτική απέναντι στη διαφορετικότητα.
Από τα 40 ερωτηματολόγια που μοιράσαμε, λάβαμε συμπληρωμένα 28. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μαθητές και καθηγητές αντιμετώπισαν την προσπάθειά μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας βοήθησαν να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την εργασία μας. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό!!
Σύμφωνα λοιπόν με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέσαμε, το 63% αυτών που απάντησαν ήταν γυναίκες και το 37% άνδρες, ενώ το 53% ήταν καθηγητές και το 47% μαθητές. Από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών (93,8%) πιστεύει ότι στη χώρα μας υπάρχει ρατσισμός, άποψη που κυριαρχεί απόλυτα και στην κοινότητα των μαθητών, όπου το ποσοστό είναι 100%! Στο ίδιο ερώτημα οι γυναίκες ασπάζονται καθολικά την ύπαρξη ρατσισμού (100%), ενώ και από τους άνδρες, το 90,9% συμφωνεί με αυτό.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν «διαφορετικοί» άνθρωποι, το 93,8% των καθηγητών απάντησε αρνητικά, ενώ οι μαθητές ήταν απόλυτοι: Το 100% απάντησε πως δεν υπάρχουν «διαφορετικοί» άνθρωποι. Την ίδια άποψη έχει και το 100% των ανδρών, καθώς και το 94,7% των γυναικών.
Τέλος, αξιοσημείωτες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα «Υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα;». Το 50% των καθηγητών απάντησε πως δεν υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός, ενώ την ίδια άποψη έχει και το 57,01% των μαθητών. Από τις γυναίκες, το 36,8% συμφωνεί με αυτήν την άποψη, όπως και το 63,6% των ανδρών.
Από τις απαντήσεις που λάβαμε, συμπεραίνουμε ότι το σχολείο μας είναι μια ανοιχτή, ανεκτική κοινότητα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για ολόκληρη την κοινωνία μας!!
Στην επεξεργασία και ολοκλήρωση της εργασίας μας, καθοριστική ήταν η συμβολή του καθηγητή των Μαθηματικών κ. Φώτη Μονιούκα, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, όπως και την καθηγήτρια της Νεοελληνικής Γλώσσας κ. Βάσω Σπυροπούλου!
Οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου
Ελπίδα Κακαλιά – Αργέττα Νταούτη