Στο πλαίσιο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα, 19/05/2025, ενημέρωση της τάξης Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).
Οι μαθητές/-τριες μας πληροφορήθηκαν -από τις κυρίες Αγγελοπούλου Χρύσα και Σερέπα Βασιλική από την ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ελευσίνας- αναλυτικά και έγκυρα για τον τρόπο λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. (φοίτηση, μαθητεία, επαγγελματικά δικαιώματα) και τη δυνατότητα που παρέχεται -μέσω της μαθητείας- να αποκτηθεί επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας με την ολοκλήρωση της φοίτησης.
Ακολούθησε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, συζήτηση, διατύπωση ερωτήσεων και επίλυση των αποριών που τέθηκαν σχετικά με τις δυσκολίες αλλά και τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Θερμές ευχαριστίες στην κα Χρύσα Αγγελοπούλου και στην κα Βασιλική Σερέπα από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Ελευσίνας.
Η Γ’ Λυκείου του σχολείου μας έστειλε το δικό της μήνυμα υπέρ της ισότητας στο πλαίσιο των Δράσεων ενεργού πολίτη του μαθήματος Φυσικής Αγωγής με την υλοποίηση της δράσης «Διαλύοντας τα έμφυλα στερεότυπα».
Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδη αξία για μια δημοκρατική κοινωνία και αναγνωρίζεται ως Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης από τον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αποδόμηση των στερεοτύπων και στην προώθηση της ενεργού πολιτειότητας. Η Φυσική Αγωγή, ως μάθημα που συνδυάζει τη σωματική άσκηση με την κοινωνική αλληλεπίδραση, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την εφαρμογή αυτών των αξιών.
Η δράση περιλάμβανε τη δημιουργία πολυτροπικού υλικού και τη διοργάνωση μικτών αθλητικών αγώνων με στόχο την κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων και την ενίσχυση της συνεργασίας και του σεβασμού. Μέσα από τέσσερα στάδια—ευαισθητοποίηση, σχεδιασμός, υλοποίηση και διάχυση—οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν και να αμφισβητήσουν τις κοινωνικές προκαταλήψεις, να συνεργαστούν ισότιμα και να προωθήσουν τις αξίες της ισότητας.
Η συμμετοχή μαθητών διαφορετικών φύλων σε μικτές ομάδες ενίσχυσε την αίσθηση της κοινότητας και της αλληλοϋποστήριξης. Οι κανόνες που διαμορφώθηκαν προώθησαν τη συνεργασία και τον σεβασμό, ενώ οι αγώνες εξελίχθηκαν σε γιορτή ισότητας και αλληλεγγύης.
Σήμερα ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για το σχολείο μας – η τελευταία μέρα μαθημάτων για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου!
Με συγκίνηση, χαμόγελα και πολλές αναμνήσεις, αποχαιρετήσαμε τα παιδιά μας πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.
Στο προαύλιο του σχολείου, εκεί όπου μοιράστηκαν εμπειρίες, φιλίες και στιγμές, βγάλαμε τις τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες ως τάξη.
Η σκέψη μας είναι μαζί σας σε κάθε βήμα από εδώ και πέρα!
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας, δύναμη, ψυχραιμία και πίστη στον εαυτό σας.
Είμαστε περήφανοι για εσάς!
Σήμερα, 15 Μαΐου 2025, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας δεκατέσσερα υπέροχα ζουζούνια της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βιλίων! Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης των μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με σκοπό να γνωρίσουν το καινούριο τους σχολείο.
Τα παιδιά συνόδευαν ο Διευθυντής του Δημοτικού , Αριστοτέλης Μπότσης, η δασκάλα της ΣΤ’ τάξης, Φλώρα Παγώνη, και ο δάσκαλος, Γιώργος Τσακόγιας.
Τα παιδιά υποδέχθηκαν με θερμό καλωσόρισμα η Διευθύντρια, Βενετία Κρόμπα και οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί τους. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου από τη φιλόλογο Μαρία Λούκου σύντομη ενημέρωση για τη λειτουργία του Γυμνασίου.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα γλυκό κέρασμα από την Καλομοίρα Κώνστα, τοπική σύμβουλο Δ.Ε. Βιλίων, και μια αναμνηστική φωτογραφία στην αυλή μας.
Παιδιά, σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη!
Σας περιμένουμε με χαρά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στο σχολείο μας!
Την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2025, η γυμνασιακή βαθμίδα του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών/τριών για τον ρόλο και τη σημασία της συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης στατιστικών δεδομένων στη σύγχρονη κοινωνία.
Κατά την άφιξή μας στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣΤΑΤ, μας υποδέχθηκαν θερμά τα στελέχη της Αρχής και μας παρουσίασαν τη λειτουργία της υπηρεσίας, τις μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, καθώς και παραδείγματα από τις επίσημες στατιστικές που αφορούν την καθημερινότητά μας, όπως, ο πληθυσμός, η οικονομική ανάπτυξη και άλλα. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον, υπέβαλαν ερωτήσεις και απέκτησαν σημαντικές γνώσεις για τον τρόπο με τον οποίο η στατιστική επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η παιδαγωγική ομάδα κατευθύνθηκε προς το Πασαλιμάνι, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας. Περιηγήθηκαν στην παραλία, απόλαυσαν τον ήλιο και τη θάλασσα, ενώ πολλοί επέλεξαν να καθίσουν για ένα παγωτό ή έναν χυμό με θέα το λιμάνι. Ήταν μια ευχάριστη ανάπαυλα που συνδύασε την εκπαιδευτική εμπειρία με την κοινωνική επαφή και την ξεκούραση.
Η ημέρα έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφήνοντας στους μαθητές και στις μαθήτριες μας πολύτιμες γνώσεις αλλά και όμορφες αναμνήσεις.
Με αφορμή την 21η Ετήσια Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της ActionAid και το φετινό θέμα «Από την Ουτοπία στα Βιώσιμα Οικοτοπία», το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά με μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Η φετινή θεματική ανέδειξε την αξία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων για την ισορροπία του πλανήτη και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, έθεσε στο επίκεντρο τους προβληματισμούς γύρω από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, προτρέποντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τη φύση. Η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίστηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά επιδίωξε να εμπνεύσει δράση: να ενθαρρύνει την υιοθέτηση βιώσιμων στάσεων και συμπεριφορών, βασισμένων στην αντίληψη ότι ο άνθρωπος δεν είναι ανώτερος αλλά ισότιμο μέλος του φυσικού κόσμου, μέσα σε ένα πλαίσιο οικολογικής ισορροπίας και αλληλεξάρτησης.
Στο πλαίσιο της δράσης καθαρίσαμε τον εξωτερικό χώρο πέριξ του σχολείου και προβληματιστήκαμε για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης αμέλειας στο φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, γνωρίσαμε την Land Art και συζητήσαμε για το ανθρώπινο αποτύπωμα και για το πως άχρηστα υλικά μπορούν να μετατραπούν σε μέσα καλλιτεχνικής έκφραση. Τέλος, δημιουργήσαμε ένα εφήμερο έργο τέχνης από φυσικά & τεχνητά υλικά
Μέσα από τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και τη δράση, στείλαμε το δικό μας μήνυμα για έναν πιο βιώσιμο κόσμο!
Στο πλαίσιο της δράσης «Ενεργός Πολίτης – Συνύπαρξη στην Κοινότητα» , οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου ανέλαβαν πρωτοβουλία για ένα θέμα που αφορά όλους μας: την παιδική εργασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές/τριες να αναγνωρίσουν την παιδική εργασία ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού, να εξετάσουν τα αίτια και τις συνέπειες αυτής της κατάστασης τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και να σχεδιάσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην σχολική κοινότητα.
Μέσα από συζητήσεις, έρευνα και ομαδική δουλειά, τα παιδιά παρουσίασαν τις μορφές και τις επιπτώσεις της παιδικής εργασίας στον κόσμο, αλλά και πώς αυτά τα φαινόμενα καταπατούν βασικά δικαιώματα — όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Η δράση κορυφώθηκε με καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη σχολική κοινότητα, με παρουσιάσεις και αφίσα των μαθητών.
Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες για τη δυναμική και ουσιαστική συμμετοχή τους! Η παιδεία είναι το πρώτο βήμα για έναν κόσμο πιο δίκαιο και ανθρώπινο
Στο πλαίσιο του Ομίλου Φιλαναγνωσίας υλοποιήθηκε εργαστήριο δημιουργικής γραφής, αφού η ανάγνωση δεν περιορίζεται στις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά αποτελεί το έναυσμα για ένα δημιουργικό ταξίδι έκφρασης και φαντασίας.
Με έμπνευση το βιβλίο Ο καιρός της σοκολάτας της Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες μετουσίωσαν τις εικόνες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σε ποίηση.Κάθε ποίημα που γεννήθηκε από αυτή τη διαδικασία αποτελεί μια νέα φωνή που ξεπηδά μέσα από τους στίχους και αναδεικνύει την προσωπική ματιά των νεαρών δημιουργών.
Απώλεια
των Κατερίνα Π., Μαρίας Κ., Χρυσάνθης Μ.
Στα σκοτάδια της Κατοχής
αγάπη ψάχνεις να βρεις
και το κορίτσι λυπημένο
μες στο σπίτι κλειδωμένο.
Οι σειρήνες δυνατά ηχούν
και τον κόσμο τρομοκρατούν
τις καρδιές ραγίζουν
τα γυναικόπαιδα δακρύζουν.
Τα τανκς τους δρόμους αλωνίζουν
και τους προδότες καθαρίζουν.
Φίλοι και οικογένεια χάνονται
και στα δίχτυα των Ναζί πιάνονται.
Τους φίλους και τα θύματα θρηνούν
και τον πόλεμο μισούν.
Μνήμη
του Σωτήρη Π.
Ήμουν ένα παιδάκι μικρό
πολλά δεν καταλάβαινα.
Τώρα κοιτάω πίσω τα χρόνια
τα παλιά…
Αν πω ότι ήταν ωραία
θα ήταν ψέμα.
Τώρα κοιμάμαι ήσυχα
χωρίς βομβαρδισμούς και όπλα.
Αναζήτηση
των Παρασκευής Κ., Λάζαρου Μ., Ραφαλεκα; Μ., Έλβις Μ.
Φόβος, λύπη, στεναχώρια
και στο σπίτι πανικός
Δρόμοι, πάρκα χωρίς φώτα
και ζωή χωρίς φως
Τρύπια είναι τα παπούτσια
και παγώνω το μικρό
τη σειρήνα ακούω τώρα
και τρέχω στο λεπτό.
Τρόμος στη μικρή καρδιά μου
πόνος στη γλυκιά ψυχή μου
πόλεμος έξω στο κρύο
κι σκιά πάνω στον τοίχο
Ελευθερία αναζητώ
πού να τη βρω…
πού να τη βρω…
τη θαλπωρή αναζητώ
πού να τη βρω…
πού να τη βρω…
Ένα κομμάτι γλυκός χρυσός
είναι η σοκολάτα.
Τη γεύομαι στο στόμα μου
σαν να ‘ναι μελωδία!
Ειρήνη
των Φώτη Λ., Αρνίς Μ., Σάμουελ Μ.
Όταν υπάρχει ειρήνη
υπάρχει και γαλήνη
υπάρχει και η ασφάλεια
που φέρνει ευγνωμοσύνη.
Στον πόλεμο
όταν υπάρχει
η χαρά δεν συνυπάρχει.
Η ειρήνη καθησυχάζει
τα παιδιά δεν τα τρομάζει.
Τα τανκς έφυγαν μονομιάς
και ελευθερώθηκε ο ντουνιάς!
Το χρονικό της Κατοχής
της Παρασκευής Κ.
Στης Κατοχής τις μέρες
ήμουν μικρό κορίτσι
ανέβαινα στον λόφο μου
κι έφτιαχνα παραμύθι.
Τις καραμέλες έθαψα
στο χώμα να φυτρώσουν
μα φύτρωσε μία ελιά
και όχι μια καραμελιά.
Της σοκολάτας ο καιρός
δεν θα αργούσε τότε…
Δεν καταλάβαινε τι σήμαινε,
μα όμως τον περίμενα.
Μια κυρία γνώρισα
διάσημη ήταν τότε.
Τραγούδια έλεγε πολλά
κι αντίσταση έκανε βαθιά.
Περπατούσα μια ημέρα
στους δρόμους της Αθήνας
και είδα ένα θησαυρό
που μου φαινόταν σαν χρυσός!
Αυτό το κουνελάκι,
αυτό το κοκαλάκι
αυτή η κασετίνα
μες στο Μοναστηράκι.
Μου έφερε αναμνήσεις
στην επιφάνεια της καρδιάς
και τότε εκεί
ακίνητη έμεινα μονομιάς.
Τα παπούτσια πήγα στον τσαγκάρη
τρύπια ήταν και μικρά.
Το χαμόγελο όμως
δεν έσβησε στη φτωχή μας γειτονιά.
Τώρα που έχω μεγαλώσει
και τριγυρνάω στα στενά
βλέπω εμένα παιδάκι
στης Κατοχής τα στενά.
Μνήμες, γεύσεις και τραγούδια
στο μυαλό μου έχουν γραφτεί.
Της σοκολάτας ο καιρός
έχει μείνει μέσα στην ψυχή.
Η τρελή των Εξαρχείων
δεν ήταν έμαθα κακή
ήταν μια αντιστασιακή
που πάλευε για τη ζωή.
Πείνα, φτώχεια, δυστυχία
και το ράδιο κλειστό,
πού να βρεις το φαγητό
στης ζωής το ρημαδιό;
Ομάδα εργασίας: Όμιλος Φιλαναγνωσίας- Β΄Γυμνασίου
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Τζαβάρα
Θα γινόταν λοιπόν μια καραμελιά φουντωτή και ψηλή, που θα ζούσε αιώνια! Μπορεί και να έφτανε ως τα σύννεφα. Μπορεί και ν’ ανέβαινε στον ουρανό σαν τη φασολιά σε εκείνο το παραμύθι. Και τότε θα έτρωγα χούφτες τις καραμέλες που ποτέ δε θα τέλειωναν. (Από το βιβλίο Ο καιρός της σοκολάτας της Λ. Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου)
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του Γυμνασίου-Λ.Τ. Βιλίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου συμμετείχαν σε μια καινοτόμo και δημιουργική δραστηριότητα, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από ένα επίκαιρο και σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.
Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, όπως η πλατφόρμα Canva και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι μαθητές δημιούργησαν εντυπωσιακές ψηφιακές αφίσες με κεντρικό μήνυμα την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Παράλληλα, μέσα από ομαδικο καταιγισμό ιδεών (brainstorming), συγκέντρωσαν λέξεις-κλειδιά σχετικές με το θέμα και δημιούργησαν συννεφόλεξα (word clouds), αποτυπώνοντας σκέψεις, συναισθήματα και έννοιες που σχετίζονται με τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο.
Η δράση αυτή είχε διττό σκοπό:
✅ Την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων
✅ Την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και υπευθυνότητας στη χρήση του διαδικτύου
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από τη δράση, δεν έγιναν απλώς δέκτες πληροφορίας, αλλά ενεργοί κοινωνοί του μηνύματος:
«Ο σεβασμός δεν σταματά στην οθόνη – Λέμε ΟΧΙ στον διαδικτυακό εκφοβισμό!»
Το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Βιλίων, σε συνεργασία με την Ειδική Σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, κα Μαίρη Ρηγάτου, διοργάνωσε μια ουσιαστική και επίκαιρη ενημερωτική δράση με θέμα την ενδοοικογενειακή βία.
Εισηγήτριες της εκδήλωσης ήταν η ψυχολόγος, κα Ζωή Σιούτη, και η αστυφύλακας, κα Αλίκη Σουφλέρη, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., εξειδικευμένη σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Οι βασικές θεματικές που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν:
• Ορισμός & μορφές της ενδοοικογενειακής βίας
• Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά
• Μύθοι και αλήθειες γύρω από το φαινόμενο
• Ενδείξεις & συμπτώματα
• Μέτρα πρόληψης και τρόποι διαχείρισης
• Ο ρόλος των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.
• Διασύνδεση με κοινωνικές δομές & τηλεφωνικές γραμμές στήριξης
Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών υπήρξε ουσιαστική, με ώριμες ερωτήσεις και προβληματισμούς που ανέδειξαν την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και ενεργής στάσης απέναντι σε κάθε μορφή βίας.
🔸Η γνώση είναι δύναμη.
🔸Η ενημέρωση σώζει.
🔸Η σιωπή δεν είναι επιλογή.
Θερμές ευχαριστίες:
🔹 Στην κα Μαρια Ρηγατου για τη συμβολή της στη διοργάνωση και την υποστήριξη της δράσης.
🔹 Στην κα Ζωή Σιούτη και την κα Αλίκη Σουφλέρη για την τεκμηριωμένη, σαφή και ευαισθητοποιημένη προσέγγιση του θέματος.
🔹 Στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για την υπεύθυνη στάση και την ενεργό συμμετοχή τους.
🔹 Στην κα Καλομοίρα Κώνστα, τοπική σύμβουλο Βιλίων, για την υποστήριξη της δράσης και την προσφορά κερασμάτων στις προσκεκλημένες ομιλήτριες.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βενετία Κρόμπα
Ομάδα εργασίας: Α-Β-Γ Γυμνασίου, Α-Β-Γ Λυκείου
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή