Βίλλια: ένας πνεύμονας πρασίνου και ιστορίας
Σε απόσταση 56 km από την Αθήνα, σε υψόμετρο 500-600 μέτρων, στους πρόποδες του Λεστορίου της οροσειράς του Κιθαιρώνα, είναι χτισμένα αμφιθεατρικά τα Βίλλια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, καταγράφηκαν 3413 κάτοικοι ενώ από αυτούς, ζουν μόνιμα 1500. Τα Βίλλια ή αλλιώς Ειδύλλια πήραν την ονομασία τους από την τότε ειδυλλιακή μορφή της περιοχής. Τα Βίλλια κατοικήθηκαν για πρώτη φορά την ύστερη βυζαντινή περίοδο ύστερα από αλλεπάλληλες διώξεις των πολιτών, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να το φτιάξουν σε πιο οχυρή θέση. Αξιοσημείωτο ιστορικό γεγονός αποτελούσε η πειρατεία του Παλαιοχωρίου, στην οποία Σαρακηνοί πειρατές αιχμαλώτισαν τους ντόπιους εν ώρα εορτασμού της εκκλησίας του χωριού. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στην περιοχή Σκλαβούνο με στόχο να τους πουλήσουν ως σκλάβους στην Κάτω Ιταλία.
Η μαγεία του τόπου: Γνωρίστε μας!!!
Εδώ θα κάνετε βόλτες στα ήρεμα σοκάκια με τα περιποιημένα σπίτια και τις φροντισμένες αυλές. Θα καθίσετε σε παραδοσιακά καφενεία και θα ψωνίσετε σε καλόγουστα μαγαζάκια. Θα ακολουθήσετε τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, που θα σας οδηγήσει σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους. Και βέβαια θα χορτάσετε καλό φαγητό καθώς τα Βίλλια φημίζονται για την προβατίνα, “χοντρό” όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Διάσημα επίσης είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η φέτα και το πρόβειο γιαούρτι, αλλά και οι λουκουμάδες και τα περίφημα γλυκά του ταψιού. Επιπρόσθετα, πωλείται τοπικό βιολογικό μέλι από εξαίρετους παραγωγούς το οποίο θα σας ταξιδέψει.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία είναι ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με τις αξιόλογες αγιογραφίες. Αποτελεί την κεντρική ενορία του χωριού ενώ την κατασκευή της (ανέγερση: 1893, αποπεράτωση: 1897) ανέλαβε ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ μαζί με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Ο ιερός ναός των Ταξιαρχών που προϋπήρχε του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χτίστηκε στην είσοδο του παλαιού νεκροταφείου, του χωριού. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολύ σοβαρό και δαπανηρό έργο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο εκκλησάκι το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Γκούρας, που τοποθετείται στο ομώνυμο βουνό.
Και τα βιλλιώτικα αξιοθέατα… το κάτι άλλο
Ας ξεκινήσουμε με το κάστρο των Αιγοσθένων, το οποίο είναι αρχαίο φρούριο που χρησιμοποιήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Στο φρούριο εγκαταστάθηκε Αθηναϊκή φρουρά μετά από συμμαχία με τους Μεγαρείς. Η κατασκευή του κυμαίνεται ανάμεσα στον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ.. Συνεχίζουμε την περιήγηση με το λαογραφικό Μουσείο, που στη συλλογή του περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή και την ιστορία των Βιλλίων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Έκθεμα ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί ένα τμήμα από το αεροπλάνο του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου, του πρώτου Έλληνα πιλότου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο του 1940. Τέλος, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φρούρια αποτελεί αυτό των Ελευθερών ή αλλιώς “Γυφτόκαστρο” που παρέμεινε σε χρήση τουλάχιστον μέχρι την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Ο δρόμος των Ελευθερών βρίσκεται στο πέρασμα μεταξύ του Κιθαιρώνα και της Κάζας, και αποτελεί το κύριο πέρασμα από την Αττική προς τη Βοιωτία.
Παραγωγή
Λόγω της μεγάλης έκτασης της περιφέρειας των Βιλλίων τα κύρια επαγγέλματα ήταν η ενασχόληση με την κτηνοτροφία και την εκμετάλλευση των βασικών προϊόντων της, η ρητινοσυλλογή, η υλοτομία, η συλλογή φλοιού πεύκου και η παραγωγή κάρβουνου. Παράλληλα, πολλοί ασχολούνται και με την καλλιέργεια αμπελιώ και ελιάς, με τη μελισσοκομία και τη γεωργία.
Πόρτο Γερμενό (Αιγόσθενα) / Ψάθα
Εξερευνώντας τη θαλάσσια περιοχή και τον οικισμό του Πόρτο Γερμενού μπορούμε να κολυμπήσουμε στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου, να καθίσουμε για καφέ και φαγητό με θέα το απέραντο γαλάζιο που πολλές φορές κρύβει εκπλήξεις, όπως δελφίνια και φάλαινες. Για όσους επισκεφθείτε την περιοχή θα μαγευτείτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος!!! Η Ψάθα από την άλλη είναι ένας ενιαίος κόλπος έκτασης τριών χιλιομέτρων, η οποία διαθέτει κάθε λογής “beach bar” που προσελκύουν κυρίως νεολαία, ενώ τα ταβερνάκια με θέα το λιμανάκι προσφέρουνε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν τα φρέσκα θαλασσινά τους εδέσματα.
Συντάκτες άρθρου: Ιωάννης Ι., Αναστασία Τ., Φωτεινή Μ., Ελένη Ε. (μαθητές Β΄Λυκείου).