Σήμερα το σχολείο μας πραγματοποίησε επαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας και στις πηγές της Κρύας στη Λιβαδειά.
Αρχικά, η ομάδα επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, παρακολούθησε εκπαιδευτικό βίντεο ιστορικού περιεχομένου και θαύμασε τα σημαντικά εκθέματα του μουσείου που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, γλυπτά από τη Λιβαδειά και τη Χαιρώνεια (Κυβέλη, Δήμητρα, πορτραίτο αυτοκράτορα Αδριανού, Αθηνά Κραναία, λίθινη σφαίρα με ανάγλυφες μορφές Ηλίου και Σελήνης), κεραμική από προϊστορικές και ιστορικές θέσεις στην περιοχή της Χαιρώνειας, την Ελάτεια, τον Ορχομενό, τον Έξαρχο και τους Αγίους Θεοδώρους της Αντίκυρας, τεμάχια τοιχογραφιών μυκηναϊκών χρόνων από τον Ορχομενό, νομίσματα και όπλα από τον τύμβο των Μακεδόνων και το πολυάνδριο των Θηβαίων στη Χαιρώνεια.
Στη συνέχεια, η ομάδα επισκέφθηκε τις Πηγές της Κρύας στη Λιβαδειά, ένα μαγικό καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά, στην έξοδο του Φαραγγιού που δημιουργεί το ποτάμι Έρκυνα.
Μια σταγόνα μυθολογία
Το όνομα του φαραγγιού και του ποταμού της Έρκυνας αποδίδεται σύμφωνα με τη μυθολογία στη νύμφη Έρκυνα, φίλη της Περσεφόνης, της κόρης της Δήμητρας.
Κάποια μέρα που οι δύο φίλες έπαιζαν με μια χήνα, η χήνα κρύφτηκε σε σπηλιά που ήταν σφραγισμένη με μια πέτρα. Η Περσεφόνη τράβηξε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, και τότε ανάβλυσαν νερά από την πηγή που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά και η πηγή ονομάστηκε Πηγή της Έρκυνας.
Στα νερά της λούζονταν όσοι έρχονταν να πάρουν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, από μια τοπική θεότητα που αργότερα ταυτίστηκε με τον Δία και πήρε το όνομα Τροφώνιος Δίας και του οποίου η Έρκυνα ήταν κόρη.
Σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος από το διάσημο μαντείο.