Και φέτος έφθασαν στο σχολείο μας δεκάδες Αστέρια της Ευχής, με στόχο να φωτίσουν την καθημερινότητα ενός ξεχωριστού παιδιού. Με την υλοποίηση της δράσης δίνουμε δύναμη στην ευχή, εκπληρώνουμε την επιθυμία ενός παιδιού, στέλνουμε μήνυμα υπέρ της αποδοχής, της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης, της αποδοχής.
Σχετικά με τη δράση
Το Αστέρι της Ευχής δεν είναι απλά μια ευχή. Είναι πολλά παραπάνω. Είναι φως στο σκοτάδι. Είναι δύναμη. Είναι ελπίδα. Είναι ζωή. Είναι ο λόγος να πιστέψει ένα παιδί ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και το πιο σπουδαίο… να γίνει καλά.
Το Make-A-Wish εκπληρώνει ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία. Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η ευχή τους, μπορούν να ανακτήσουν τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Ιδρύθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, το 1980 και είναι ο κορυφαίος Οργανισμός εκπλήρωσης ευχών στον κόσμο, που απευθύνεται σε παιδιά
Με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και περισσότερους από 32.000 εθελοντές, έχουν εκπληρωθεί περισσότερες από 520.000 ευχές παγκοσμίως, ενώ κάθε 16 λεπτά εκπληρώνεται μία ευχή παιδιού, σε κάποιο σημείο του πλανήτη.
Στην Ελλάδα, ενωμένοι όλοι μαζί, γενναιόδωροι χορηγοί, υποστηρικτές, οι εργαζόμενοι και οι 400 εθελοντές σε όλη τη χώρα, εκπληρώνουν κατά μέσο όρο μια ευχή κάθε 38 ώρες. Από το 1996, που ιδρύθηκε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) έχουν εκπληρωθεί περισσότερες από 3.000 ευχές.
Η ιστορία του Ανδρόνικου
Ο Ανδρόνικος- με καταγωγή από την Πτολεμαΐδα -ήταν ένα από τα παιδιά που εκπλήρωσε την ευχή του μέσω του Make a wish, όμως δεν τα κατάφερε.
Στη μνήμη του διοργανώνεται κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του στην Πτολεμαΐδα “Ημέρα εθελοντισμού και προσφοράς”, με πρωτοβουλία της Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση- που εκφράζει τον ανθρωπισμό στην ύψιστη μορφή του με την προσφορά ζωής στην κυριολεξία- συμμετέχουν δεκάδες μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου. Οι συμμετέχοντες γίνονται δότες μυελού των οστών.
Από την έναρξη της πρωτοβουλίας έχουν εγγραφεί πάνω από 3.000 εθελοντές και ήδη βρέθηκαν πέντε συμβατοί δότες, που σημαίνει ότι πέντε άνθρωποι ζούν χάρη σε κάποιους που δεν δίστασαν να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση.
Την ιστορία του Ανδρόνικου και την αξία του εθελοντισμού γνώρισε η Α’ και Γ’ Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα με διδάσκουσα την Χαρά Πασχαλίδου, η οποία κατάγεται από την Πτολεμαΐδα και δίδαξε σε σχολείο που συστεγαζόταν με το ΕΠΑΛ στο οποίο φοιτούσε ο Ανδρόνικος.