Ο μαγικός περίπατος της Άλκης

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως Λογοτεχνικό Έτος της Άλκης Ζέη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της ιέρειας της παιδικής μας λογοτεχνίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργάνωσαν τον 12ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Στο συγκεκριμένο Μαραθώνιο συμμετείχε και ο όμιλος Φιλαναγνωσίας του Γυμνασίου- Λ.Τ. Βιλίων. Όλα τα μέλη του ομίλου διάβασαν βιβλία της Άλκη Ζέη, «έτρεξαν» στο Μαραθώνιο και έλαβαν αναμνηστικό έπαινο. Μάλιστα ο μαθητής της Β΄Γυμνασίου Αναστάσης Π. «έκοψε το νήμα» και κέρδισε δώρα. Στη δράση συμμετείχαν περίπου 400 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου και του εξωτερικού και περισσότεροι από 22000 μαθητές.

Περισσότερα για τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

Λίγα λόγια για την Άλκη Ζέη

Η σπουδαία συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Ο πατέρας της, Ζήνων Ζέης, ήταν τραπεζικός υπάλληλος μεγαλωμένος στην Κρήτη αλλά με καταγωγή από την Άνδρο και η μητέρα της, ‘Ελλη Σωτηρίου, ήταν από τη Σάμο και είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια στη Σμύρνη.

Η Ζέη έζησε ως παιδί στη Σάμο μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή, όσον καιρό η μητέρα της ανάρρωνε από φυματίωση σε σανατόριο στην Πάρνηθα.

Κατά τα σχολικά της χρόνια εκείνη και η οικογένειά της εγκαταστάθηκαν στην στο Μαρούσι και έπειτα στην Αθήνα.  Εκεί γνώρισε τη φίλη της και μετέπειτα συγγραφέα Ζωρζ Σαρρή. Ως μαθήτρια συμμετείχε στον όμιλο κουκλοθέατρου. Τότε ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθέατρου Αθηνών «Μπαρμπα Μυτούσης. Ο θείος της Ζέη, Πλάτων Σωτηρίου, παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, η οποία βοήθησε τη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή.

Σπούδασε Φιλοσοφία του θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και σεναριογραφία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο Σεβαστίκογλου με τον οποίο  απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει το 1967 για το Παρίσι με τον ερχομό της Χούντας. Επέστρεψε οριστικά, όταν έπεσε η απριλιανή δικτατορία.

Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν το αυτοβιογραφικό  «Το Καπλάνι της βιτρίνας» που γράφτηκε το 1963. Γράφτηκε το 1963 ενώ η ίδια βρισκόταν στη Μόσχα. Αποτελεί έργο- σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, όντας ίσως το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές.

Το 1971- ενώ ήταν εξόριστη στο Παρίσι- έγραψε το βιβλίο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» με θέμα την Κατοχή και την απελευθέρωση. Μαζί με τη Ζωρζ Σαρρή καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία στο είδος. Συνολικά τα έργα της Ζέη έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου 2020 σε ηλικία 96 ετών.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CE%BA%CE%B7_%CE%96%CE%AD%CE%B7

https://www.alkizei.com/gia-tin-alki/