Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος

Στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους τα σχολεία όλης της χώρας γιορτάζουν τους Τρεις Ιεράρχες, τους αγίους και θεολόγους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας που αποτελούν προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών και οι οποίοι είναι: ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Οι τρεις Ιεράρχες: Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος

“Οι τρεις Ιεράρχες: Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος” από MichaelHDJ διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-sa-2.0

Η καθιέρωση αυτής της εορτής ανάγεται στα μέσα του 11ου αιώνα, στα χρόνια του Κωνσταντίνου του Θ΄ του Μονομάχου, που αναδιοργάνωσε τη Νομική σχολή της Κωνσταντινούπολης και τη στελέχωσε με λόγιους. Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών συμβολίζει μεταφορικά την Αγία Τριάδα και τον ρόλο των Τριών Πατέρων στη διαμόρφωση του τριαδικού δόγματος. Ο ρόλος της παιδείας αλλά και της ορθής διαπαιδαγώγησης των νέων είναι θεμελιώδης για τους Τρείς Ιεράρχες, που επισήμαναν την καθοριστική επιρροή τόσο του δασκάλου όσο και του γονέα μέσω των πράξεων και των στάσεων ζωής, ως ζωντανών και φωτεινών παραδειγμάτων.

Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η εξάρτηση από το διαδίκτυο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην νέα γενιά, η παιδεία είναι πολύτιμο εφόδιο για την προστασία του πνεύματος και της ψυχής μας. Γιατί όπως είπε και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Η παιδεία μετάληψις ἁγιότητος ἐστί».

 

Συντάκτες άρθρου: Βενετία Γ., Ελεάννα Π., Αναστάσιος Π., Παναγιώτης Τ., Νικολέτα Τ. (μαθητές Β΄Γυμνασίου).