Ταξίδι στον ποδοσφαιρικό…γαλαξία!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 Qatar

Έφτασε 2022, όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι ανυπομονούν να δουν τα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου να μάχονται για το βαρύτιμο τρόπαιο στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη!! 32 Χώρες από όλο τον κόσμο θα αγωνιστούν με ένα και μοναδικό στόχο το να στεφθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Μεγάλα αστέρια όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πιθανότατα δίνουν φέτος στο πρώτο Μουντιάλ το οποίο γίνεται χειμώνα, τον τελευταίο τους χορό με σκοπό να καταφέρουν να κατακτήσουν με τη σειρά τους και αυτοί το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο στη τεράστια ποδοσφαιρική τους καριέρα κλείνοντας έτσι σιγά σιγά τις τεράστιες ποδοσφαιρικές τους καριέρες. Η διοργάνωση ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου και θα κρατήσει 29 ημέρες μέχρι τον μεγάλο τελικό την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στο γήπεδο Lusail Iconic Stadium του Κατάρ.

FIFA World Cup Trophy

“FIFA World Cup Trophy” από warrenski διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-sa-2.0

 

Τα μεγάλα φαβορί:

  • Γαλλία:

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία του Ντιτιέ Ντε Σάμπ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον τίτλο με τα μεγάλα αστέρια της να «λυσσάνε» για μια ακόμη διάκριση διεθνούς επιπέδου. Με μπροστάρη το φοβερό και τρομερό κανόνι της Κιλιάν Εμπαπέ ο οποίος φέτος κάνει πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν είναι έτοιμη για  το back to back.

  

  • Βραζιλία:

Η Σελεσάο του Τίτε και των πολλών αστέρων της είναι ετοιμοπόλεμη για το φετινό παγκόσμιο κύπελλο θέλοντας να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της ράβοντας το 6ο αστέρι της σε παγκόσμιο κύπελλο. Με αστέρια όπως ο Νειμάρ, ο Βινίσιους της Ρεάλ αλλά και ο βράχος της άμυνας Μαρκίνιος δεν έχει να φοβάται τίποτα έχοντας στόχο να εμπλουτίσει τη συλλογή της με τα περισσότερα παγκόσμια κύπελλα στην ιστορία του θεσμού.

 

  • Aργεντινή:

Η κάτοχος του Κόπα Αμέρικα 2021 του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος μαζί με τους προαναφερθέντες Νειμάρ και Εμπαπέ οι οποίοι έχουν φτιάξει ένα τρίδυμο τρόμου στη Παρί Σεν Ζερμέν, ελπίζει πως αυτή τη φορά και μετά τον χαμένο τελικό του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας θα στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του προσθέτοντας άλλο ένα τρόπαιο στη πλούσια συλλογή του.

  

  • Πορτογαλία:

Η ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο και του προπονητή Φερνάντο Σάντος με μια πολύ ταλαντούχα και ποιοτική ομάδα θα ριχτεί και αυτή στη μάχη για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διάκριση του πλανήτη ίσως στο τελευταίο Μουντιάλ και αυτού στη καριέρα του. Όντας 37 χρόνων και κάτοχος ενός ευρωπαϊκού το 2016 θα προσπαθήσει μαζί με τους συμπαίκτες του για το καλύτερο δυνατό και γιατί όχι και για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

  

  • Ισπανία:

Η Φούρια Ρόχα όπως την αποκαλούν σημαίνει στα ελληνικά κόκκινη οργή και πράγματι αυτό το παρατσούκλι την αντιπροσωπεύει τέλεια. Με προπονητή τον μεγάλο Λουίς Ενρίκε ονειρεύεται να κατακτήσει το 2ο τρόπαιο στην ιστορία της. Έχοντας στη διάθεση της τα Golden Boys του 2021 και 2022 αλλά και βασικούς και αναντικατάστατους στην 11αδα της Μπαρτσελόνα, Πέδρι και Γκάβι αλλά και πολλούς ακόμα σταρ κανείς δεν μπορεί να μην την υπολογίζει.

 

  • Γερμανία:

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2014 με ένα σύνολο από πολύ ποιοτικούς παίχτες δείχνει πως μπορεί να διεκδικήσει μια διάκριση στο φετινό Μουντιάλ. Η ομάδα του Χάνσι Φλίκ κατεβαίνει φουριόζα στα γήπεδα του Κατάρ (και όχι άδικα αφού είναι μια από τους πολυνίκες του θεσμού) με σκοπό να γίνει η δεύτερη ομάδα με 5 παγκόσμια κύπελλα μετά τη Βραζιλία αν κατακτήσει το τρόπαιο. Θα μπορέσει άραγε να το καταφέρει;

 

  • Ολλανδία:

Μια παραδοσιακή δύναμη τα τελευταία χρόνια με πολλές ευκαιρίες να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου δεν τα κατάφερε. Με τρεις χαμένους τελικούς το 1974, 1978 αλλά και το 2010 στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής και ένα χάλκινο μετάλλιο το 2014, κανένας δεν μπορεί να την αφήσει εκτός της συζήτησης για φαβορί. Με εξαιρετικά ποιοτικούς παίκτες αλλά και τον πολύπειρο προπονητή Λουίς Φαν Χάλ θα προσπαθήσει να καταφέρει ότι δεν κατάφερε τα τελευταία χρόνια.

 

  • Βέλγιο

Η χρυσή γενιά του Βελγίου δεν μπορεί να μείνει εκτός της εξίσωσης. Αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία ευκαιρία αυτής της χρυσής γενιάς των Αζάρ, Ντε Μπρόινε, Κουρτουά και άλλων πολλών. Έχοντας ένα χάλκινο μετάλλιο το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας και 11 συμμετοχές σε Μουντιάλ θα προσπαθήσει να διακριθεί και σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο φτάνοντας όσο ψηλά μπορούνε, διεκδικώντας την καλύτερη δυνατή διάκριση στην κορυφαία και σπουδαιότερη διοργάνωση του πλανήτη.

 

  • Αγγλία:

Φυσικά δεν μπορούσε να μείνει εκτός η Αγγλία. Η χώρα που δημιούργησε το ποδόσφαιρο και σε κάθε διοργάνωση πρωταγωνιστεί. Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκειτ έφτασε το 2021 στον τελικό του ευρωπαϊκού στην έδρα της, το στάδιο Γουέμπλεϊ, και ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία. Έχοντας στη τροπαιοθήκη της 1 παγκόσμιο κύπελλο και στο ρόστερ της πολλά αστέρια της Πρεμιέρ Λίγκ θα παλέψει με νύχια και με δόντια να φέρει το τρόπαιο στη χώρα που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο.

 

Οι συμμετέχουσες ομάδες ανά όμιλο:

1ος: Κατάρ, Ολλανδία, Σενεγάλη, Ισημερινός

2ος: Αγγλία, ΗΠΑ, Ιράν, Ουαλία

3ος: Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία, Σαουδική Αραβία

4ος: Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία

5ος: Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα

6ος: Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο, Καναδάς

7ος: Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Καμερούν

8ος: Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα, Γκάνα

 

 *Δεν πρέπει όμως να κοιτάμε μόνο τα φαβορί καθώς το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο εκπλήξεις και θαύματα. Οι αριθμοί μπορεί να λένε πολλά αλλά με το πάθος για το ποδόσφαιρο δεν μπορεί κανείς να τα βάλει!*

 

Μελανό σημείο του φετινού παγκόσμιου κυπέλλου είναι φυσικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές συζητήσεις και πηγή μεγάλων αντιπαραθέσεων αποτέλεσαν η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά  τη διάρκεια κατασκευής των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Όταν λέμε για ανθρώπινα δικαιώματα φυσικά εννοούμε την καταχρηστική μεταχείριση των μεταναστών οι οποίοι δούλευαν ως εργάτες, με αποτέλεσμα πάνω από 6500 άτομα να χάσουν τη ζωή τους άδικα. Όλος ο κόσμος με όλα όσα έχουν γίνει είναι εξοργισμένος και όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω μερικοί οπαδοί από όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει κορεό στα γήπεδα που δηλώνουν πως είναι κατά της διοργάνωσης με χαρακτηριστική φράση το «Boycott Qatar 2022».

*Fun Fact: Μάθε γεωγραφία μέσω του Μουντιάλ!!!*

Παρακολουθώντας μουντιάλ εκτός από την ψυχαγωγία που σου προσφέρει, μπορείς να παρακολουθείς και να αναζητείς στο διαδίκτυο τις πρωτεύουσες όλων των χωρών και την ιστορία της κάθε χώρας  που συμμετέχει στη διοργάνωση και έτσι το παγκόσμιο κύπελλο θα σε κάνει να μάθεις πολλά περισσότερα από όσα πίστευες. Θα σε κάνει να γνωρίσεις καινούρια μέρη, τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να θέλεις να τα επισκεφθείς!! Τέλειο??

 

Συντάκτης άρθρου: Δημήτρης Δ. (μαθητής Β΄Λυκείου)