ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ

Αγαπητοί μαθητές,
Η Σχολική Βιβλιοθήκη σας περιμένει κάθε Τετάρτη στο 2ο και 3ο διάλειμμα! Ένα πλήθος βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων ,ποικιλία θεμάτων , ενδιαφέρουσες εκδόσεις και περιοδικά είναι έτοιμα να σας ταξιδέψουν αλλά και να σας ψυχαγωγήσουν με μοναδικό τρόπο.
Σας περιμένουμε…!

IMG 20240126 112647

Ημέρα τριών Ιεραρχών

Μετά τον εκκλησιασμό μας, έχοντας νωπή την συμβουλή του Ιερέα για το κυνήγι της γνώσης, συζητήσαμε θέματα που προβληματίζουν την νεολαία.  Ανταλλάξαμε συμβουλές και ιδέες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης σύγχρονων διλημμάτων στην εφηβεία.

Αντίσταση στην έμφυλη βία (Ανδρεοπούλου Κική)

Κάθε μορφή βίας (ειδικά η έμφυλη βία) έχει σύμμαχό της τη συγκάλυψη και τη σιωπή. Οι μαθητές μας σήμερα συζητώντας πάνω σε διάφορα σενάρια έμφυλης βίας έσπασαν το νόμο της σιωπής ,αντιλήφθηκαν τη δύναμη του όχι και βρήκαν διεξόδους  σε κάθε περίπτωση που αναπτύξαμε.

Ρομαντικές Σχέσεις (Πήτα Ελίρα)

Εντυπωσιακές ερωτήσεις, ανατρεπτικές απαντήσεις, αφοπλιστική η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών και των τριών τάξεων του σχολείου μας, συζητώντας για τις ρομαντικές σχέσεις, το φλερτ, τους έρωτες στα “δύσκολα” χρόνια της εφηβείας! Γιατί σχολείο δεν είναι μόνο η Γλώσσα και τα Μαθηματικά!

Εικόνα Σώματος (Μπερεδήμας Χρήστος)

Σήμερα μιλήσαμε για τα πρότυπα ομορφιάς, αφενός όπως αυτά εξελίχθηκαν στους αιώνες  και αφετέρου για τα σύγχρονα διαφοροποιημένα πρότυπα ομορφιάς των χωρών της υφηλίου. Τελικά είναι αντικειμενική η ομορφιά ή μήπως είναι κατασκεύασμα της κοινωνίας και όχι προσωπική αισθητική και προτίμηση; Μήπως συμφέρει οικονομικά κάποιους να έχουμε ανασφάλεια για την εμφάνιση μας; Σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σήμερα στην τάξη. Οι απαντήσεις των παιδιών και οι αντιδράσεις τους απέναντι στις φωτογραφίες διαφόρων και διαφορετικών προτύπων ομορφιάς πυροδότησαν μια ενδιαφέρουσα και έντονη συζήτηση, στην οποία διατυπώθηκαν ελεύθερα πολλές αντικρουόμενες απόψεις που αποκάλυψαν ότι ο δρόμος της αντίστασης στα διαφημιζόμενα πρότυπα ομορφιάς είναι δύσβατος.  Όμως, το σχολείο υπάρχει για αυτό τον λόγο, να αποτινάξει σιγά σιγά και χρόνο με το χρόνο αυτά τα στερεότυπα από τα παιδικά μυαλά!

σημαία 3Ιεραρχών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ

Μια μελέτη του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί η επίσκεψη στο Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος που βρίσκεται στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Οι μαθητές της Α΄ τάξης  σήμερα , Δευτέρα 29/01/24, παρακολούθησαν τον τρόπο λειτουργίας του σώματος ,ερχόμενοι σε άμεση επαφή  με την πιστή αναπαράσταση των μυοσκελετικών μερών και των εσωτερικών οργάνων. Μια γιγαντιαία κατασκευή ,πενήντα μέτρων μήκους και έξι ύψους αναπαριστά ένα ξαπλωτό γυναικείο σώμα που κυοφορεί. Η διαδρομή ξεκινά από το εσωτερικό του στόματος ,περνά από τα εσωτερικά όργανα, το έμβρυο και καταλήγει στα πόδια.

Οι μαθητές μας αναγνώρισαν πολλά από τα όργανα που απεικονίζονται και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας τους. Εντυπωσιάστηκαν επίσης από τον τρόπο που παρουσιάζεται το έμβρυο και αντιλήφθηκαν πώς ακριβώς τρέφεται και αναπτύσσεται αυτό.

Στο τέλος της επίσκεψής μας παρακολουθήσαμε ένα επιμορφωτικό φιλμ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας καθώς και για τα υψηλά ποσοστά εθισμού που παρουσιάζει ένας καπνιστής που ξεκινά να καπνίζει κατά την εφηβική ηλικία.

Ευχαριστούμε θερμά τους ξεναγούς και συνολικά όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της δράσης καθώς και τους μαθητές για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους!  Κείμενο: Ανδρεοπούλου Κική

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “Οδικής Ασφάλειας” στους μαθητές του Γυμνασίου Βαθυλάκκου

Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του τους μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Βαθυλάκκου.

Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν να ενημερωθούν τα παιδιά για την οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν ως πεζοί, αναβάτες ποδηλάτων, αλλά και μελλοντικοί οδηγοί και συνοδηγοί ΙΧ.

Ευχαριστούμε θερμά

την Δρ. Κορνηλία Μαρία Κοτούλα, Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό, επιστημονικό συνεργάτη του ΙΜΕΤ.

Η επίσκεψη έκλεισε με πολύ δημιουργικό τρόπο, καθώς οι μαθητές του σχολείου μας έζησαν τη μοναδική εμπειρία να επιβιβαστούν στον προσομοιωτή ως συνοδηγοί, προκειμένου να “βιώσουν” ρεαλιστικά σενάρια και κινδύνους που συναντά στην καθημερινότητά του ένας οδηγός. Κείμενο: κα. Πίτα Ελευθερία