Παράσταση της ΚΑΙΝΗΣ και ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΛΕΝΗΣ του Ευριπίδη

Συντάκτης: Ελευθερία Πήτα

Μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού οι μαθητές της γ’ τάξης του σχολείου μας μεταφέρθηκαν στο αρχαίο θέατρο μέσα από την παράσταση της ΚΑΙΝΗΣ και ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΛΕΝΗΣ του Ευριπίδη.
Μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά μας, καθώς οι συντελεστές του “Μικρού Βορρά” κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον τους, άλλοτε με την ελαφρότητα του κωμικού κι άλλοτε με το βάρος και την σοβαρότητα της τραγωδίας.
Ευχαριστούμε πολύ τον Μικρό Βορρά.

 

 

Επιμόρφωση: ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Επιμόρφωση: Εκφοβισμός – Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός

Πηγή: https://www.stopbullying.gr/

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μαυροματίδης Ιωάννης ανέλαβε την παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί αντάλαξαν γνώμες και εμπειρίες.

Ο εκφοβισμός είναι η συστηματική πρακτική που περιλαμβάνει σωματική, λεκτική, ή ψυχολογική επίθεση προς ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων. Με σκοπό την υποβάθμιση της αυτοεκτίμησής τους και της δημιουργίας ενός αρνητικού περιβάλλοντος.

Εκφοβισμός01

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, γνωστός και ως κυβερνοεκφοβισμός,

αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή εκφοβισμού. Εκεί, οι απειλές και το υβριστικό υλικό διακινούνται μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Στον κυβερνοχώρο, οι εκφοβιστές χρησιμοποιούν την ανωνυμία για να επιτεθούν στα θύματά τους. Δημιουργώντας ένα ασφαλές καταφύγιο για την κακόβουλη συμπεριφορά.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός αναδεικνύει τις σοβαρές πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να συνοδεύσουν την ψηφιακή αυτή μορφή κακοποίησης. Τονίζεται η αρνητική του επίδραση σε τρεις σημαντικούς τομείς:

  • Ψυχική υγεία: Η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του      θύματος είναι ευάλωτη στην απειλή του διαδικτυακού εκφοβισμού. Η διαρκής έκθεση σε αυτόν, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Όπως κατάθλιψη, άγχος και αυξημένο στρες.
  • Κοινωνική ζωή: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να διαταράξει τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου. Αφού μπορεί να το απομονώσει από τον κοινωνικό του περίγυρο, να τον εξοργίσει ή να προκαλέσει κοινωνικό αποκλεισμό.
  • Σωματική ασφάλεια: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να εξελιχθεί σε φυσική απειλή για το θύμα. Προκαλώντας ανησυχία για την ατομική του ασφάλεια και ευεξία.

Εκφοβισμός1

Έχετε υπόψη όμως ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί επίσης να έχει νομικές συνέπειες. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα, όπως καταδίωξη ή παρενόχληση. Και τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν νομικές ενέργειες κατά των εκφοβιστών τους.

Οι λόγοι και οι παράγοντες που προκαλούν έκρυθμες καταστάσεις στη σχολική ζωή και την οδηγούν σε αποδιοργάνωση τόσο την ίδια όσο και τα άτομα που συμμετέχουν σ’ αυτή δεν εντοπίζονται απλά σε ατομικά χαρακτηριστικά και αιτίες, αλλά είναι μέρος του κοινωνικού περίγυρου στον οποίο εμφανίζονται. Κατά συνέπεια, είναι δυνατό με την κατάλληλη παρέμβαση στο σύστημα του σχολείου, τα περιστατικά αυτά να περιοριστούν. Επίσης, υπάρχουν συμπεριφορές, δεξιότητες και γνώσεις με βάση τις οποίες το άτομο μπορεί, όταν εμπλέκεται σε μια διαπροσωπική ή ομαδική σύγκρουση, να επιλέγει εναλλακτικές, εποικοδομητικές και όχι καταστροφικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Οι εναλλακτικές αυτές μορφές συμπεριφοράς αντιστοιχούν σε ικανότητες, που συντελούν στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, στην προετοιμασία του για αποτελεσματική ένταξη στην κοινωνία των ενηλίκων και αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Βιρτζίνια Σατίρ. «Όσοι δουλεύουν για να γίνουν οι ίδιοι περισσότερο ανθρώπινοι, θα χρησιμεύσουν αργότερα σαν γέφυρες προς μια νέα εποχή.           Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς να συγκροτηθούμε ο καθένας μας πιο αρμονικά, για να αποκτήσουμε έτσι περισσότερη ανθρωπιά ως ανθρωπότητα».

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με τη βοήθεια της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών κα Θεοδώρογλου ΄Αννα Μαρία δημιούργησαν αφίσες με θέμα: Διαδικτυακός εκφοβισμός – Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής.

Η Διευθύντρια του σχολείου κα Παναγιώτα Παλυβού, ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες για το που μπορούν να στραφούν για υποστήριξη και συμβουλές σε θέματα εκφοβισμού.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, το διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Ακολουθούν σημειώσεις για γονείς και μαθητές/μαθήτριες.



Λήψη αρχείου

Το Power point της παρουσίασης.

BULLYING