Επίσκεψη στον πολυχώρο Ισλαχανέ

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Πολιτιστικού και του Περιβαλλοντικού προγράμματος επισκέφθηκαν στον Πολυχώρο Ισλαχανέ την επετειακή έκθεση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή: «Ανοιγάρ’μνήμης».

 

Ekthesi Anoigar Mnimis Alexandridis

 

100 κειμήλια αφηγούνται, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη, την οποία συνδιοργανώνουν, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων.

Έξι επαγγέλματα, του σιδερά, του ράφτη, του καφετζή, του καλαθά, του χαλκωματά και του τσαγκάρη, συνομιλούν με το χώρο του Ισλαχανέ, εκεί που κάποτε, ορφανά αγόρια, διδάσκονταν τέχνες και τεχνικές, όπως του σιδερά και του τσαγκάρη, για να γίνουν επαγγελματίες.

Έξι καταστήματα της Τραπεζούντας των αρχών του περασμένου αιώνα αναβιώνουν, ξεκλειδώνοντας τη μνήμη, μέσα από αφηγήσεις προσφύγων – ιστορίες που ακούγονται κι άλλες που διαβάζονται – με επιλεγμένη μουσική υπόκρουση του λαογραφικού αρχείου «Στάθη Ευσταθιάδη».

Προφορικές μαρτυρίες και υλικά τεκμήρια, ιστορίες και εργαλεία, άνθρωποι και αντικείμενα σε μία έκθεση φόρο τιμής στη μνήμη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων