Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως “Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού”.

O όρος «σχολικός εκφοβισμός» αναφέρεται σε μια βίαιη ενέργεια ή πράξη που γίνεται από έναν μαθητή σε έναν άλλον κατ΄ εξακολούθηση και σκοπό έχει να βλάψει το θύμα το οποίο συνήθως δυσκολεύεται να προστατέψει τον εαυτό του. Η επίθεση ξεκινάει από την επιθυμία ενός ατόμου να βλάψει κάποιον άλλον και συχνά προϋποθέτει άνιση κατανομή δύναμης απέναντι στο θύμα.
Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει επίσης φαινόμενα όπως απειλές , διάδοση φημολογίας κακόβουλα σε βάρος κάποιου παιδιού αλλά ακόμη και την περιθωριοποίηση ενός παιδιού από ένα υποσύνολο ή μια ομάδα. (www.stopbullying.gr)

Οι μαθητές του σχολείου μας συζήτησαν με τη Σύμβουλο Σχολικής Ζωής για το σχολικό εκφοβισμό και τη βία και ασχολήθηκαν με μια σειρά δράσεων στην “Εβδομάδα Δράσεων Ενάντια στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό” που διοργανώθηκε στο σχολείο.1

  • Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου, σε συνεργασία με την καθηγήτρια των Αγγλικών, δημιούργησαν το αλφάβητο της θετικής συμπεριφοράς στα ελληνικά και τα αγγλικά. Οι δημιουργίες τους αναρτήθηκαν στον κεντρικό χώρο του σχολείου.

22

  • Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μουσικής, δημιούργησαν συννεφόλεξα με φράσεις που ενθαρρύνουν τη θετική συμπεριφορά. Οι δημιουργίες τους τυπώθηκαν και αναρτήθηκαν στις αίθουσες της Β’ τάξης.

Word Art 6Word Art 8

  • Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και η Ομάδα Ραδιοφώνου του σχολείου, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μουσικής, ξεκίνησαν τη δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό και τη βία, για να μεταδοθεί στην πλατφόρμα του European School Radio.

Οι δημιουργίες των όλων των μαθητών συμμετείχαν στην Πανελλήνια εκστρατεία του Χαμόγελου του Παιδιού και του European Antbullying Network για το 2022, με τίτλο:“Μίλα Τώρα!”

Τέλος, την Παρασκευή 04/03, όλοι οι μαθητές του σχολείου προσέγγισαν το θέμα του bullying διαθεματικά στα πλαίσια των διαφόρων μαθημάτων και παρακολούθησαν σε live streaming τη διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα: «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό!».

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων