Δημιουργικές εργασίες 2018-19

  1. Το πείραμα του Ερατοσθένη

Κατά τον μήνα Μάϊο πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η παρουσίαση του πειράματος του Ερατοσθένη, που είχε πραγματοποιηθεί από τις τάξεις Α’ και Β’ Λυκείου με την επίβλεψη των καθηγητών κ. Δ. Δεστούνη Δ. Στάμου.

  1. Η Έκθεση «Γέννηση και Εξέλιξη της Γραφής – Μια περιπλάνηση στην ιστορία της γραπτής επικοινωνίας»

Κατά το φετεινό σχολικό έτος οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το σχολείο μας η δημιουργική εργασία στον πυλώνα των ανθρωπιστικών σπουδών, με βασικό ερώτημα «Πώς δημιουργήθηκε η γραπτή επικοινωνία». Το όλο εγχείρημα υλοποιήθηκε από την Α’ και Β’ Λυκείου του σχολείου, με την καθοδήγηση και υποστήριξη των φιλολόγων του σχολείου μας Αλ. Σταμάτη, Κατ. Λιαράκου και Ουρ. Μπάνου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αφού επέλεξαν κατά ομάδες τους βασικούς σταθμούς της Ιστορίας της Γραφής, ερεύνησαν και συνέγραψαν τις σχετικές λεζάντες, στη συνέχεια συνεργάστηκαν για την διοργάνωση μιας Έκθεσης που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο που Νησιού από τις 14 έως και τις 17 Μαϊου 2019, μετά από ευγενική παραχώρηση του οικείου Δήμου.

Η Έκθεση αυτή στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ήταν ανοιχτή καθημερινά για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Την επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Τήλου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του νησιού. Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, που ανέλαβαν μαθητές και μαθήτριες και των δύο τάξεων, προβάλλονταν σχετικά ενημερωτικά βίντεο και προτείνονταν διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ συντάχθηκε και σχετικό φύλλο εργασίας για την καλύτερη κατανόησή της.

Η δράση αυτή αποτέλεσε μια πραγματικά δημιουργική εργασία των παιδιών, που δούλεψαν με ζήλο και διάθεση, αποκόμισαν δε πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο από την άποψη των γνώσεων που απέκτησαν για το μάθημα της Γλώσσας αλλά και από την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την υλοποίηση μιας ομαδικής δραστηριότητας και την παρουσίασή της προς την κοινωνία του νησιού.

  1. Οπτικά Φαινόμενα – «Παιχνίδια» του φωτός

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου του σχολείου μας, με την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Δ. Διαμαντόπουλου παρουσίασαν και ανέλυσαν δύο διαδοχικά θέματα στον πυλώνα των Θετικών Σπουδών στο μάθημα της Φυσικής.

Το πρώτο ζήτημα αφορά το πείραμα της διάθλασης του φωτός και πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Φ.Ε. του σχολείου. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, σύμφωνα με τα δεδομένα που φαίνονται και στις εικόνες, τα χρωματιστά βελάκια «αλλάζουν» κατεύθυνση καθώς τα παρατηρούμε μέσα από το νερό του γυάλινου δοχείου.

Το δεύτερο ζήτημα αποτέλεσε η διερεύνηση και εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από τα φαινόμενα του  διασκεδασμού και της ολικής ανάκλασης.

 

Αφήστε μια απάντηση