Η 19η Μαΐου τιμάται επίσημα στην χώρα μας από το 1994 ως ημέρα Ημέρας Μνήμης για την “Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο” από το τουρκικό κράτος την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρά την χρονική καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.
Οι Νεότουρκοι μέσω μαζικών εξοντώσεων, βίαιων εκτοπίσεων, σφοδρών αιχροπραξιών, βασανιστηρίων,καταναγκαστικών εξισλαμισμών, λεηλασιών, καταστροφής εκκλησιών και σχολείων, πορειών θανάτου, “ταγμάτων εργασίας”, εν ψυχρώ δολοφονιών/εκτελέσεων και θηριωδιών στόχευαν στον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου (353.000 Πόντιοι υπολογίζεται πως έχασαν την ζωή τους), καθώς και στην εξάλειψη κάθε χριστιανικού στοιχείου, το οποίο θεωρούσαν απειλή.
Στο Σχολείο μας τιμήσαμε την ημέρα αυτή παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα, το οποίο περιελάμβανε το χρονικό των βασικότερων γεγονότων, καθώς και μαρτυρίες επιζώντων Ελλήνων του Πόντου. Το βίντεο ετοίμασε η Βιολόγος ΕΑΕ, Βασιλική Αντωνίου.
Στο κλείσιμο ακούσαμε τραγούδια, τα οποία εξέφραζαν κι αποτύπωναν τον πόνο και τον ξεριζωμό των Ποντίων από την πατρίδα τους, καθώς και το “Κόκκινο Ποτάμι” (soundtrack της ομώνυμης σειράς, η οποία πραγματεύεται πραγματικά γεγονότα γύρω από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού).
Πρόκειται για μία από τις πιο θλιβερές και τραγικές σελίδες της ελληνικής, μα και Παγκόσμιας Ιστορίας. Μας υπενθυμίζει πως κανένας λαός δεν πρέπει να υποστεί ξανά τα δεινά του πολέμου, την εξόντωση, την προσφυγιά.