Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό



Το Σχολείο μας είχε την τιμή και τη μεγάλη χαρά να επισκεφθούν ο Διευθυντής του Συλλόγου Γονέων με Αυτισμό Ρεθύμνου, κύριος Παύλος Μελισσινός και η Ειδική Παιδαγωγός του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ: “Μαζί Μπορούμε” Ρεθύμνου, κυρία Εύη Ερμίδου, μετά από πρόσκληση της Φιλολόγου ΕΑΕ, Βιβής Αναστασάκη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους εισήγαγαν τα παιδιά στην έννοια των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: πώς ορίζονται και ποια Δικαιώματα γνωρίζουν τα παιδιά, ποια είναι η αξία αυτών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων των πολιτών, τόσο των τυπικά αναπτυσσόμενων ανθρώπων, όσο και των συνανθρώπων μας με αναπηρία;
Έπειτα, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την Αναπηρία και διέκριναν τις μορφές της. Αφού συστήθηκαν, απάντησαν σε προσωπικές ερωτήσεις (τι τους αρέσει και τι όχι) και έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι με εικονογραφημένες κάρτες, οι οποίες απεικόνιζαν την αφήγηση-ιστορία ενός παιδιού με κάποια μορφή Αναπηρίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλλιέργησαν την υψίστης σημασίας κι αξίας αρετή της ενσυναίσθησης προσπαθώντας να μπουν στην θέση των συγκεκριμένων παιδιών και να αντιληφθούν ποιες από τις βασικές καθημερινές λειτουργίες δύνανται να πράξουν και ποιες όχι (λειτουργίες που για τους περισσότερους από εμάς είναι αυτονόητες, ενώ για τα άτομα με αναπηρία η κατάκτησή τους απαιτεί αγώνα, προσήλωση, κόπο και προσπάθεια).
Στην συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και δημιούργησαν κολάζ με ζωγραφιές, λέξεις και συνθήματα που αφορούσαν στην ισότητα, στην αγάπη, στην αποδοχή και στον σεβασμό. Στο τέλος, μοίρασαν κι αντάλλαξαν μεταξύ τους κάρτες με πληροφορίες και “μότο” για την Αναπηρία, για τον Αυτισμό. Επίσης, τονίσαμε την αξία του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται την βοήθεια και την υποστήριξή μας.
Η σημερινή ημέρα ήταν πολύ σημαντική για το Σχολείο μας, καθώς ενημερωθήκαμε, προβληματιστήκαμε και -κυρίως- ευαισθητοποιηθήκαμε για ένα πολύ λεπτό και συνάμα απαραίτητο κοινωνικό ζήτημα: ως όντα με κοινωνικές ευαισθησίες και συναισθηματική νοημοσύνη εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή βίας, διάκρισης και ρατσισμού απέναντι σε καθετί διαφορετικό. Κάθε ένας μας χαρακτηρίζεται από το μοναδικό και ξεχωριστό του αποτύπωμα. Οφείλουμε να σεβόμαστε, να κατανοούμε, να αγκαλιάζουμε, να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας με Αναπηρία και να τους εντάσσουμε ομαλά στην κοινωνία.