νομοθεσία-απουσίες

Ισχύει η Υ.Α. 102791/ΓΔ4 10-09-2024   (άρθρα 20, 21, 24)           


Οι απουσίες διακρίνονται σε δικαιολογημένες (από κηδεμόνα ή γιατρό) και σε αδικαιολόγητες.

Η φοίτηση (άρθρα 20, 25) όλων των μαθητών χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών.

Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη.

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση των μαθητών εφόσον:

  1. το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά το τρέχον διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνουν τις πενήντα (50), ή
  2. το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατό δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 26.

Οι κηδεμόνες μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες μέχρι 5 (πέντε) ημέρες συνολικά για όλο το διδακτικό έτος, όχι όμως για περισσότερες από δύο συνεχόμενες ημέρες. Για τον γιατρό, δεν υπάρχει περιορισμός, αρκεί να μην ξεπεραστεί ο αριθμός των 114 απουσιών στο σύνολο.

Η δικαιολόγηση γίνεται με αίτηση του κηδεμόνα, επισυνάπτοντας τυχόν ιατρική βεβαίωση, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο.  (δείτε Δικαιολόγηση Απουσιών – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΕΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ  )

Απουσία μαθητή από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις  ή από εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος, θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους

Απουσία μαθητή από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής του. Οι απουσίες αυτές  λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης, εκτός εάν ο Σύλλογος Διδασκόντων με αιτιολογημένη κρίση αποφασίσει ότι ήταν αδύνατη εκ των πραγμάτων η συμμετοχή του μαθητή.


Η συμπεριφορά των μαθητών, που εκδηλώνεται με οποιοδήποτε τρόπο, με πράξεις ή παραλείψεις, συνιστά τη διαγωγή τους.

Η διαγωγή (άρθρο 29) κάθε μαθητή χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή».

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων