DOPING
Η Λέξη «Ντόπινγκ»
Η φυλή των Κάφρων στην Αφρική ονόμασε ένα πρωτόγονο αλκοολούχο ποτό το οποίο χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές ως διεγερτικό με τη λέξη «ντοπ». Άλλες αναφορές περιγράφουν τους πολεμιστές Ζουλού να χρησιμοποιούν «ντοπ», ένα αλκοολούχο ποτό παρασκευασμένο από φλούδες σταφυλιών και αφέψημα κόλα.
Στη Δυτική Αφρική, η χρήση Cola accuminata και Cola nitida ήταν επίσης γνωστή κατά τη διάρκεια του αγώνα στο βάδην ή το τρέξιμο. Ακολούθως, οι Ολλανδοί άποικοι Boers χρησιμοποίησαν τον όρο «ντοπ» για να περιγράψουν οποιοδήποτε διεγερτικό αφέψημα και ακολούθως, ο όρος διαδόθηκε παγκοσμίως. Τελικά, ο όρος υιοθετήθηκε για ένα ευρύτερο φάσμα ουσιών και στον αθλητισμό, χρησιμοποιώντας αυτές τις ουσίες περιγράφτηκε περαιτέρω ως «ντόπινγκ», όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά σε Αγγλικό λεξικό το 1889.
Ιστορική αναδρομή
Αρχαία Ιστορία
Στην Αρχαία Ελλάδα, ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν στους αθλητές διατροφικά συστατικά προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους απόδοση. Αυτό θεωρούνταν απολύτως απαραίτητο και οι τότε προμηθευτές μπορούν να συγκριθούν με τους σημερινούς εξειδικευμένους αθλητίατρους. Επιπλέον, αναφέρεται πως οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν τη φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος πριν από τους αγώνες.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Τρίτο Αιώνα Π.Χ. οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν την απόδοσή τους χρησιμοποιώντας μανιτάρια. Ο Φιλόστρατος αναφέρει ότι οι ιατροί ήταν σημαντικά χρήσιμοι στην προετοιμασία των αθλητών για τους αγώνες και οι μάγειρες ετοίμαζαν ψωμί με αναλγητικές ιδιότητες. Τον 1ο αιώνα Μ. Χ., αναφέρεται επίσης ότι οι Έλληνες δρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτάνων για να αυξήσουν τη δύναμή τους και να είναι ικανοί να αποδώσουν σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας. Περισσότερες αναφορές σχετικά με αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς «η γνώση για το ντόπινγκ» ήταν καλά κρυμμένη από τους ιερείς.
Η χρήση ουσιών στη Ρωμαϊκή ιστορία έχει, επίσης, καταγραφεί. Οι αρματοδρομείς έτρεφαν τα άλογά τους με διάφορα μείγματα προκειμένου να τα κάνουν να τρέχουν γρηγορότερα. Περιγράφεται, επίσης, ότι οι μονομάχοι χρησιμοποιούσαν παράγοντες ντόπινγκ για την αύξηση της δύναμης.
Το Ντόπινγκ στα σύγχρονα Αθλήματα
Το Ντόπινγκ στο σύγχρονο αθλητισμό αξιόπιστα καταγράφηκε από το δεύτερο μισό του 19ου Αιώνα.
1865 Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση εμφανίστηκε στην κολύμβηση κατά τον αγώνα στο κανάλι του Άμστερνταμ. Συγκεκριμένα, περιγράφηκε η πρόσληψη μιας ανώνυμης ουσίας που βελτιώνει την απόδοση.
1867 Στους δημοφιλείς αγώνες ποδηλασίας 6-ημερών, οι Γάλλοι αθλητές προτιμούσαν μείγματα με βάση την καφεΐνη, οι Βέλγοι χρησιμοποιούσαν ζάχαρη αναμειγμένη με αιθέρα, ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν αλκοολούχα αφεψήματα ή νιτρογλυκερίνη.
1896 Τη χρονιά αυτή αναφέρεται ο πρώτος θάνατος που προκλήθηκε από το ντόπινγκ. Ο Άγγλος ποδηλάτης A. Lintonπέθανε λόγω λήψης εφεδρίνης στον αγώνα Παρίσι-Μπορντό.
1904 Στο μαραθώνιο του St. Louis, ο Tom Hicks που μόλις είχε κερδίσει τον αγώνα, κατέρρευσε και οι ιατροί διαπίστωσαν πρόσληψη στρυχνίνης και κονιάκ πριν από τον αγώνα.
1910 Ο James Jeffrie ισχυρίστηκε, αφού ηττήθηκε από τον Jack Johnson, ότι το τσάι του μολύνθηκε/ντοπαρίστηκε προκειμένου να τον νικήσει. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά περίπτωσης στην οποία κατηγορούνται ντοπαρισμένοι αθλητές. Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις για ντόπινγκ έχουν αναφερθεί στην Πυγμαχία κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου Αιώνα.
1920 Οι αμφεταμίνες, μια σχετικά γνωστή ουσία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα όχι μόνο στον αθλητισμό, παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1920.
1952 Κατά τη διάρκεια των παγοδρομιών στο Όσλο, αίσθηση προκάλεσε όταν αμπούλες και σύριγγες βρέθηκαν στα αποδυτήρια των αθλητών.
1960 Η δραματική αύξηση χρήσης ουσιών ντόπινγκ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Η κοινωνία εκείνες τις μέρες πίστευε ότι υπήρχαν φάρμακα ικανά να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης το 1960, ο Δανός ποδηλάτης K. Jensen πέθανε λόγω χρήσης αμφεταμινών.
1967 Ο 30 ετών Βρετανός ποδηλάτης Tom Simpson και ο δρομέας Dick Howard πέθαναν λόγω χρήσης αμφεταμινών και ηρωίνης, αντίστοιχα. Το 1968, ένα χρόνο αργότερα, ο Γερμανός πυγμάχος Jupp Elze πέθανε από χρήση ενός μίγματος αμφεταμινών.
1976 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, ο Πολωνός αθλητής Z. Kaczmarek και ο Βούλγαρος αθλητής V Khristov (αθλητές άρσης βαρών), αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τα χρυσά τους μετάλλια όταν βρέθηκαν θετικοί σε Ντόπινγκ.
1988 Πολλοί άλλοι νικητές είχαν την ίδια μοίρα με τον Ben Johnson στους Ολυμπιακούς της Σεούλ που είναι και το πιο γνωστό παράδειγμα. Βρέθηκε θετικός για ένα απαγορευμένο αναβολικό στεροειδές (Στανοζολόλη), του αφαιρέθηκε το χρυσό του μετάλλιο στα 100 μέτρα ταχύτητας και αποκλείστηκε για δύο έτη. Αργότερα, αποδείχθηκε ότι όλοι ή σχεδόν όλοι από τους φιναλίστ σε εκείνη την κούρσα είχαν πάρει απαγορευμένες ουσίες
Το ντόπινγκ δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού, «χακάροντας» τις επιδόσεις των μεγαλύτερων αθλητών και οδηγώντας τους να φτάσουν υπεράνθρωπα όρια δύναμης και αντοχής. Πώς ξεκίνησε όμως το ντόπινγκ και γιατί είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν τα φάρμακα στους ελέγχους;
Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ντόπινγκ, που υπήρξε αφορμή για να ξεκινήσει η εποχή των αντιντόπινγκ τεστ, ήταν το 1960, όταν ο 23χρονος Δανός ποδηλάτης Κναντ Ενεμακ Τζένσεν έπεσε από το ποδήλατό του και πέθανε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε λάβει υψηλές δόσεις αμφεταμινών που του έδωσαν μικρότερη ανάγκη για ξεκούραση και περισσότερο χρόνο για προπόνηση.
Από το1960 μέχρι σήμερα οι αθλητές έχουν υιοθετήσει όλο και πιο δημιουργικούς τρόπους χρήσης ντόπινγκ για να αποκτήσουν το πολυπόθητο πλεονέκτημα, ενώ οι εταιρείες και οι οργανισμοί αντιντόπινγκ, βρίσκονταν πάντα ένα βήμα πίσω.
Οι εταιρείες ελέγχου ήρθαν προετοιμασμένοι για διεγερτικά όπως η εφεδρίνη και η αμφεταμίνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, αλλά από τότε οι αθλητές είχαν αρχίσει να λαμβάνουν αναβολικά στεροειδή, ουσίες που μεταβολίζουν γρήγορα, βοηθούν τα κύτταρα να αναπτύσσονται, και ενεργοποιούν τους μυς να αντέξουν μεγαλύτερη πίεση.
Πιθανοί λόγοι και κίνητρα χρήσης αναβολικών
Είναι εύλογο να αναζητήσει κάποιος τους λόγους και τα κίνητρα που ωθούν τους
αθλητές στη χρήση των απαγορευμένων ουσιών. Οι λόγοι που μπορεί να εντοπίσει
κάποιος εύκολα είναι οι εξής:
• Οικονομικά οφέλη, χρηματικά έπαθλα στους αγώνες, υπογραφή συμβολαίων με
χορηγούς, οδοιπορικά από αθλητικές ομοσπονδίες, οδοιπορικά και χρηματικά έπαθλα
από τα κράτη και τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Υπάρχουν πολλοί που
υποστηρίζουν ότι η πλήρης επαγγελματοποίηση του αθλητισμού καθιστά αδύνατη
την καταπολέμηση του ντόπινγκ, καθώς, τα οικονομικά κίνητρα είναι μεγάλα και
λειτουργούν δελεαστικά προς όλους τους αθλητές.
• Μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση, εισαγωγή στις ένοπλες δυνάμεις,
σώματα ασφαλείας, ομοσπονδίες, υπουργεία αθλητισμού. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη οι αθλητές έχουν και άλλα κίνητρα, όπως τη μεταθλητική τους επαγγελματική
αποκατάσταση. Υπάρχει μία έντονη ανησυχία στους αθλητές σχετικά με το τι θα
κάνουν μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας. Αφοσιωμένοι από μικρή ηλικία
στον πρωταθλητισμό έχουν μείνει πίσω σε επίπεδο σπουδών όσο και επαγγελματικής
προϋπηρεσίας σε κάποιο, εκτός αθλητισμού, τομέα. Συνεπώς, θέλουν να
εξασφαλίσουν πριν το τέλος της αθλητικής τους καριέρας μια «σίγουρη» εργασία.
• Προσωπική αμφισβήτηση των αθλητικών τους δυνατοτήτων. Καθώς ο χρόνος που
μεσολαβεί μέχρι τους αγώνες μικραίνει και η πρόοδος, δεν ήταν ή δεν είναι η
αναμενόμενη, αρχίζουν να αμφισβητούν τις προσωπικές τους δυνατότητες και
συνεπώς, θεωρούν ότι χρειάζονται να λάβουν ουσίες για να βελτιωθούν και να
πετύχουν το στόχο τους.
• Ο φόβος αποτυχίας. Ο Βέλγος αθλητής της ορεινής ποδηλασίας Φιλίπ Μερχάγκε
(Philip Maerhagge) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στους
Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σε έλεγχο που του έγινε, πριν από την συμμετοχή
του σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση
ερυθροποιητίνης. Όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου ο
ίδιος παραδέχθηκε το γεγονός και δήλωσε ότι επιθυμούσε παρά πολύ το μετάλλιο και
έκανε λήψη ερυθροποιητίνης διότι “φοβόταν μην αποτύχει”.
• Πίεση χορηγών, συμβόλαια με ειδικά μπόνους για συγκεκριμένες επιτυχίες. Οι
αθλητές συνάπτουν συμβόλαια με χορηγούς που σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπουν
ειδικές χρηματικές απολαβές ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν στους αγώνες.
Συνεπώς, οι αθλητές χρειάζεται να εξασφαλίσουν συγκεκριμένη θέση ώστε να
λάβουν τα χρήματα από τη χορηγία.
• Εθνικές προσδοκίες, αθλητές ως αθλητικά σύμβολα. Οι πρωταθλητές με διακρίσεις
σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες αντιμετωπίζονται ως εθνικοί
ήρωες ή ακόμη, και ως εθνικά σύμβολα. Σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρο το έθνος
ασχολείται με την προετοιμασία ενός συγκεκριμένου αθλητή ή μιας ομάδας και oι
προσδοκίες της χώρας αποτελούν ένα φορτίο ασήκωτο για τους αθλητές που
φοβούνται μήπως απογοητεύσουν τους συμπατριώτες τους.
• Πίεση από προπονητές. Oι προπονητές προτείνουν, επίμονα πολλές φορές, τη λήψη
απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές τους. Σε άλλες περιπτώσεις οι προπονητές
προπονούν σκληρά τους αθλητές και τους οδηγούν στη λήψη απαγορευμένων ουσιών
ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν.
• Επιθυμία για γρήγορο αποτέλεσμα και επιτυχία. To ντόπινγκ έχει ανατρέψει την προπονητική διαδικασία και μεταξύ των άλλων δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να
έχουν μία ταχύτερη αθλητική εξέλιξη, καθώς, μεταξύ των άλλων, ουσίες όπως τα
στεροειδή προσφέρουν πιο γρήγορη αποκατάσταση μεταξύ των προπονήσεων. Σε
πολλά αθλήματα οι καμπύλες αθλητικής εξέλιξης παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις,
οι οποίες δημιουργούν υπόνοιες για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
• «Όλοι χρησιμοποιούν, γιατί όχι και εγώ».
• Έλλειψη οργανωμένης αθλητιατρικής και προπονητικής υποστήριξης. Όταν δεν
υπάρχει αθλητιατρική και προπονητική υποστήριξη στους αθλητές, ο αθλητής
πιστεύει ότι δεν έχει δυνατότητα να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο δίχως τη χρήση
απαγορευμένων ουσιών. Η σωστή υποστήριξη του αθλητή, τόσο προπονητικά όσο
και αθλητιατρικά, συντελεί στο να αποβληθεί η σκόπιμα υπάρχουσα πεποίθηση ότι
δίχως ντόπινγκ δεν μπορεί κάποιος να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Οργανωμένο κρατικό σύστημα φαρμακευτικής υποστήριξης. Αναφέρθηκε η
περίπτωση της ανατολικής Γερμανίας, όμως δεν είναι η μοναδική. Μπορεί τη
δεκαετία του 1970 να μιλούσαν όλοι για την Ανατολική Γερμανία, τη δεκαετία του
1980 για την Κούβα, αλλά τη δεκαετία του 1990, η Κίνα συγκέντρωνε τις
περισσότερες υποψίες. Τα κράτη που έχουν οργανωμένο σύστημα φαρμακευτικής
υποστήριξης υποχρεώνουν τους αθλητές τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να
λάβουν συγκεκριμένες ουσίες.
• Ανεξέλεγκτη λήψη συμπληρωμάτων. Οι αθλητές, επηρεασμένοι από διαφημίσεις
καθώς και από την, στόμα με στόμα, προώθηση σκευασμάτων διατροφής ή
αθλητικών συμπληρωμάτων, όπως ονομάζονται, ανάλογα με την περίπτωση,
καταλήγουν να χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες. Σε πολλές περιπτώσεις τα
σκευάσματα αναγράφουν την ύπαρξη ουσίας που εμπεριέχουν και η οποία βρίσκεται
στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η
πραγματική σύνθεση του σκευάσματος δεν αναγράφεται, με αποτέλεσμα ο αθλητής,
εν αγνοία του, να χρησιμοποιεί απαγορευμένες ουσίες.
• Ανεξέλεγκτη λήψη φαρμάκων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ η Ρουμάνα
νικήτρια του συνθέτου της ενόργανης γυμναστικής, βρέθηκε θετική για την ουσία
ψευδοεφεδρίνη, καθώς ο προπονητής τής χορήγησε σιρόπι, για ιατρικούς λόγους,
δίχως να προσέξει ότι στη σύνθεση του σκευάσματος εμπεριείχετο απαγορευμένη
ουσία, με αποτέλεσμα η αθλήτρια να ενοχοποιηθεί.
• Πιο «αθλητικό» σώμα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν
απαγορευμένες ουσίες απλά και μόνο για να έχουν λιγότερο λίπος ή γενικότερα για να «κτίσουν» αθλητικό σώμα, ακόμη και εάν αυτό δεν συνεισφέρει στη
βελτιστοποίηση της αθλητικής τους επίδοσης.
• Nα επισπεύσουν την αποκατάσταση. Την αποκατάσταση, δηλαδή, τόσο μεταξύ των
προπονήσεων όσο και μετά τους αγώνες.
• Να προπονηθούν και να αγωνιστούν τραυματισμένοι. To φαινόμενο είναι πολύ
έντονο στα ομαδικά αθλήματα όπου οι προπονητές δίνουν εντολές στο ιατρικό
επιτελείο της ομάδας να «κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ετοιμάσει τον
τραυματισμένο αθλητή» για τον επόμενο σημαντικό αγώνα της ομάδας.
• Εσωτερική επιθυμία για διάκριση και πρωτιά. Υπάρχουν στοιχεία ερευνών που
δείχνουν ότι συχνά οι αθλητές χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες απλά για να
διακριθούν. Καταγεγραμμένα περιστατικά αναφέρουν χρήση ουσιών για συμμετοχή
σε τοπικούς και ερασιτεχνικούς αγώνες
Ανεπιθύμητες Παρενέργειες από τη Χρήση Doping Ουσιών
Σημειολογία κατά περιοχές από χρήση αναβολικών.
ΔΕΡΜΑ | |
Χρώμα | Ερυρθρότητα ή κίτρινη χροιά |
Μώλωπες | Συχνοί μετά από μικροτραυματισμούς |
Εξανθήματα | Εμφανίζονται συνήθως στην πλάτη |
Κνησμός | Γενικευμένος συνήθως μετά από ζεστό μπάνιο |
Ιδρώτας | Σημαντικά αυξημένος |
Τεταμένο δέρμα | Σύνηθες |
ΚΕΦΑΛΗ | |
Πρόσωπο | Εξοιδημένο ή πανσεληνοειδές |
Οφθαλμοί | Κίτρινοι, εξέρυθροι, ερεθισμένοι, θολή όραση |
Στόμα | Αιμορραγίες |
Μύτη | Αιμορραγίες που δεν σταματούν γρήγορα. |
ΘΩΡΑΚΑΣ | |
Γυναικομαστία | Ανάπτυξη μαστών |
Αίσθημα παλμών | έντονος καρδιακός παλμός |
ΚΟΙΛΙΑ | |
Μάζα | Στην αριστερή ή δεξιά κοιλιακή χώρα. |
Πόνος στη νεφρική χώρα | Μπορεί να επεκτείνεται στην πλάτη ή στην Βουβωνική χώρα |
Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα | Ανακουφίζεται με τη λήψη τροφής (Ιδιαίτερα λιπαρής) |
ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ | |
Όρχεις | Ελάττωση του μεγέθους |
Πόνος | Πιθανόν να ακτινοβολείται από τη λαγόνιο χώρα |
ΑΚΡΑ | |
Οίδημα | Συνήθως των αστραγάλων |
Αρθρώσεις | Πόνος, δυσκαμψία, συνήθως των χεριών |
Τρόμος | συνήθως των χεριών |
Πρώιμα συμπτώματα από χρήση αναβολικών
Πονοκέφαλος | Πρωινός στο πίσω μέρος της κεφαλής |
Κόπωση | Μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση |
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ | |
Πίεση αίματος | Αύξηση διαστολικής (10μμ Hg), συστολικής (20mm Hg) εν ηρεμία. |
Καρδιακός ρυθμός | 7-10 παλμοί/min άνω του φυσιολογικού |
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ | |
Υπερδιέγερση | Ευερεθιστότητα, ανησυχία, αϋπνία, Ψυχώσεις. |
Υποτονικότητα | Υπνηλία, απάθεια, κατάθλιψη |
Ελαφρός Ίλιγγος | Ζάλη |
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ | |
Σπέρμα | Μείωση του όγκου |
Ούρηση | Δυσουρία, συχνουρία, ολιγουρία |
Χρώμα ούρων | Καφέ ή κόκκινο |
Για τις γυναίκες:
Υπερτρίχωση, αλλοίωση της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρήσης, υπερτροφία κλειτορίδας κ.λ.π.
Παρακάτω παραθέτουμε τους κινδύνους από τη χρήση ουσιών doping και των άλλων μεθόδων.
Αμφεταμίνες: Διέγερση, αϋπνία ταχυκαρδία, υπέρταση, ίλιγγος, τρόμος, απώλεια βάρους, ψυχικές διαταραχές με παραλήρημα, εθισμός, άμβλυνση του αισθήματος της κόπωσης, θάνατος από καταπληξία (αυξημένη πιθανότητα να συμβεί από υψηλή θερμοκρασία και υπερβολική άσκηση).
Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης: Απότομη και συχνά θανατηφόρα πτώση της πίεσης μετά από έντονη προσπάθεια. Σε άλλες περιπτώσεις, απότομη αύξηση της πίεσης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές επιπλοκές, πιθανόν να εμφανισθούν ψυχικές διαταραχές και σπασμοί.
Μορφίνη και σχετικές ουσίες: Διαταραχές του γαστρεντερικού και της καρδιάς, εθισμός, θάνατος από καταστολή της αναπνοής.
Κορτικοειδή: Έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου, με αιμορραγίες και διάτρηση, οίδημα, κίνδυνος για διαβήτη και κατάγματα, καταβολισμός μυών, ψυχικές διαταραχές με παραλήρημα, βραδύτητα επούλωσης τραυμάτων, λοιμώξεις, εμφάνιση ιογενών νοσημάτων (ανεμοευλογιά, έρπης ζωστήρ), επινεφριδιακή ανεπάρκεια (μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε περιπτώσεις απότομης διακοπής της θεραπείας).
Μεταγγίσεις αίματος:Αφαίμαξη περίπου ενός λίτρου, απομόνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και επαναχορήγηση 3 εβδομάδες ως ένα μήνα πριν τον Αγώνα. Αυτή η τεχνική, που δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία, εμβολή αέρα, εγκεφαλική θρόμβωση, αιμόλυση, ίκτερο και ηπατίτιδα.
Διέγερση με ηλεκτρικές συσκευές: Ρήξη των τενόντων και μυϊκή απονεύρωση, μόνιμες μυϊκές συσπάσεις, επιπολής φλεβίτιδα.
Απώτερες παρενέργειες μπορεί να είναι:
Ηπατική ανεπάρκεια.
Κακοήθεις νεοπλασίες ήπατος, νεφρών.
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Η δύναμη του Οξυγόνου
Μια μέθοδος αύξησης της μυϊκής μάζας και ενδυνάμωσης είναι η αύξηση του ποσοστού του οξυγόνου στους ιστούς. Τρεις είναι οι κύριες μέθοδοι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.
Ένας τρόπος είναι η χρήση ορμονών, όπως η ερυθροποιητίνη, που παράγεται από τα νεφρά σε συνθήκες στέρησης οξυγόνου. Η ορμόνη αυτή αναγκάζει τον οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για τη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου στο νεφρό. Με αυτό τον τρόπο, ειδικά οι αθλητές αντοχής (δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, μαραθωνοδρόμοι, ποδηλάτες κ.τ.λ.)μπο-ρούν να αυξήσουν την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό ακόμη και κατά 10%. Βέβαια, ένα από τα συμπτώματα της χρήσης ερυθροποιητίνης είναι και το γεγονός πως το αίμα γίνεται πιο παχύρρευστο, με αποτέλεσμα η καρδιά να χρειάζεται να εργαστεί πιο σκληρά προκειμένου να το αντλήσει. Έτσι, οι κίνδυνοι εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σαφώς μεγαλύτεροι.
Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση τεχνητών φορέων οξυγόνου στον οργανισμό που επιτελούν το ρόλο της αιμοσφαιρίνης (γνωστή και ως αιμογλοβίνη), της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τous πνεύμονες στους ιστούς και το διοξείδιο του άνθρακα από τους ιστούς στους πνεύμονες. Η κανονική επιστημονική τους χρήση γίνεται σε πρόωρα νεογνά, πάσχοντες από τη νόσο των δυτών και ασθενείς με σοβαρά πνευμονικά προβλήματα. Η κατάχρησή τους προκαλεί βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, τα νεφρά και την καρδιά.
Τέλος, η πιο γνωστή μέθοδος είναι αυτή της προσθήκης αίματος στους αθλητές. Ο αθλητής αποθηκεύει το αίμα του πριν τη διάρκεια των αγώνων και το προσθέτει στον οργανισμό του την κατάλληλη στιγμή. Έτσι, περισσότερο αίμα στον οργανισμό σημαίνει φυσιολογικά και μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Όμως, η ξαφνική υπερφόρτωση του οργανισμού με περισσότερο αίμα, από όσο έχει ο ίδιος προγραμματίσει, οδηγεί σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και μπορεί να προκαλέσει θρόμβους, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια. Αν ο αθλητής δεν χρησιμοποιήσει δικό του αίμα αλλά μεταμοσχεύσει ξένο, κινδυνεύει επιπλέον και από τις μολύνσεις που απειλούν όσους κάνουν μεταγγίσεις.
Όταν το σώμα δεν μπορεί να φτάσει στην κορυφή των δυνατοτήτων του, μια λύση είναι η εξωγενής διέγερσή του. Ουσίες που μπορεί να είναι αθώες, όπως η καφεΐνη, αλλά και πιο επιζήμιες, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, έχουν τα ίδια αποτελέσματα: Εγρήγορση, τόνωση του οργανισμού και υπερδιέγερση. Έχουν όμως, ειδικά η δεύτερη κατηγορία, και σοβαρές παρενέργειες, καθώς υψηλή πίεση, νευρικότητα, καρδιακές αρρυθμίες είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματά τους.
Το αντίθετο των διεγερτικών είναι οι χαλαρωτικές ουσίες, που επιτρέπουν στον αθλητή να χαλαρώσει από το στρες. Και εδώ υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ουσιών που καλύπτει από τις καθημερινές αλκοολούχες ουσίες μέχρι τις φαρμακευτικές συνταγές αλλά και τις ουσίες που περιέχουν κάνναβι.
Το αλκοόλ είναι λίγο πολύ γνωστό πως χαλαρώνει τον άνθρωπο, καθώς επιδρά στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο, ελαττώνοντας το βαθμό λεπουργίας τους. Έχει όμως και επιπτώσεις στη διανοητική κατάσταση του ατόμου, ενώ συνεχής χρήση αλκοολούχων ουσιών προκαλεί εθισμό, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται.
Από την άλλη υπάρχουν συνταγές φαρμάκων που είναι φτιαγμένα για να βοηθούν υπερτασικούς ασθενείς με το να ρίχνουν τους σφυγρούς της καρδιάς. Υπάρχουν αθλητές, ειδικά εκείνοι που χρειάζονται αυτοσυγκέντρωση και σταθερότητα στο άθλημα τous (π.χ. τοξοβολία ή σκοποβολή), που καταφεύγουν σε τέτοια φαρμακευτικά σκευάσματα, αγνοώντας τις παρενέργειες που περιλαμβάνουν υπόταση, αδυναμία και αίσθημα κόπωσης. Τέλος, ουσίες όπως η μαριχουάνα, οι οποίες είναι και ποινικά απαγορευμένες, έχουν τις ίδιες περίπου επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν και στην ανακούφιση του πόνου. Έτσι, μια μικρή μερίδα αθλητών καταφεύγουν σε ουσίες που περιέχουν κάνναβι προκειμένου να χαλαρώσουν. Οι ουσίες όμως αυτές, ειδικά σε συχνή χρήση, προκαλούν σημαντικότατες βλάβες στον οργανισμό, όπως μόνιμη διανοητική βλάβη, πρόκληση παραισθήσεων και υπέρταση.
Εκτός, όμως, από την ανάγκη για διέγερση ή χαλάρωση, υπάρχουν και αθλητές που χρειάζεται να ρυθμίσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το βάρος τous, καθώς τα αθλήματά τους (όπως η άρση βαρών και η πάλη, μεταξύ άλλων) έχουν περιορισμούς στο σωματικό βάρος. Έτσι, μερικές φορές καταφεύγουν σε διουρητικά φάρμακα που υπό κανονικές συνθήκες χορηγούνται σε ασθενείς με υψηλή πίεση. Αυτά τα φάρμακα επιδρούν στα νεφρά και αυξάνουν τα ούρα που αποβάλλει ο οργανισμός, με αποτέλεσμα την άμεση απώλεια βάρους. Πέρα από αυτό, όμως, τα διουρητικά μερικές φορές χρησιμοποιούνται και ως «μάσκες», καλύπτουν δηλαδή τη χρήση άλλων απαγορευμένων ουσιών στον οργανισμό, με έναν πολύ απλό τρόπο:
Αφού αυξάνουν τη δημιουργία ούρων του οργανισμού, αυτομάτως διαλύουν και την ποσότητα των όποιων απαγορευμένων ουσιών ανιχνεύονται στα ούρα. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, είναι σαν να ρίχνουμε μια μεζούρα μελάνι σε ένα ποτήρι με νερό και την ίδια μεζούρα μελάνι σε μια λεκάνη γεμάτη νερό. Το μελάνι σχεδόν θα χαθεί στη μεγαλύτερη ποσότητα νερού, ενώ θα είναι αρκετά εμφανές στο ποτήρι.
ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Το γονίδιο είναι μια βιολογική μονάδα κληρονομικότητας που απλοποιεί κωδικούς για την κατασκευή μιας πρωτεΐνης. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα γονίδια είναι ελαττωματικά και περιέχουν λανθασμένες πληροφορίες οδηγώντας σε έλλειψη σύνθεσης ή αντίστροφα. Σε αυτή την περίπτωση, η γονιδιακή θεραπεία προσπαθεί να επιδιορθώσει το ελαττωματικό γονίδιο. Ωστόσο, εάν είναι επιθυμητό να αυξηθούν π.χ. οι μυϊκές πρωτεΐνες, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα χρήσης της γονιδιακής θεραπείας για άλλους σκοπούς όπως στον αθλητισμό. Συνεπώς, η ανωτέρω δυνατότητα προέτρεψε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA) να καταχωρήσει το γονιδιακό ντόπινγκ στον Απαγορευμένο Κατάλογο.
Ορίζεται ως
«η μη θεραπευτική χρήση των κυττάρων, γονιδίων, γενετικών στοιχείων, ή η ρύθμιση της έκφρασης του γονιδίου που έχει την ικανότητα να βελτιώσει την αθλητική απόδοση» (WADA, 2008).
Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται να χρησιμοποιηθούν αυτά τα γονίδια. Αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα, διάφορα γονίδια κωδικοποιούν πληροφορίες για τη βελτίωση της αντοχής ή της μυϊκής μάζας αυξάνοντας τις πρωτεΐνες. Δεν υπάρχει ένα μοναδικό «αθλητικό» γονίδιο!
Υπάρχουν τέσσερα ενδιαφέροντα γονίδια αντοχής:
-
το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE) που είναι αγγειοσυσταλτικό ή αγγειοδιασταλτικό
-
η ερυθροποιητίνη (EPO) που διεγείρει την ερυθροποίηση
-
το υπεροξείδιο πολλαπλασιαστής που ενεργοποιεί τον υποδοχέα d (PPARd) ο οποίος κωδικοποιεί τα ένζυμα οξείδωσης των λιπαρών οξέων
-
ευαίσθητοι στην υποξία παράγοντες (HIF) για μεταβολές στο διαθέσιμο οξυγόνο
Υπάρχουν τρία ενδιαφέροντα μυϊκά γονίδια δύναμης:
-
ο μηχανικός αυξητικός παράγοντας (MGF), ο αυξητικός παράγοντας-1 της ινσουλίνης, (IGF-1) και ο αυξητικός παράγοντας της ινσουλίνης δέσμευσης πρωτεϊνών (IGFBP) για τον έλεγχο της μυϊκής ανάπτυξης
-
η αυξητική ορμόνη για τον έλεγχο της μυϊκής μάζας (GH)
-
η μυοστατίνη/παράγοντας αυξητικής διαφοροποίησης (gdf-8) ή ο μετατρεπτικός αυξητικός παράγοντας-β (tgf-b) ως αρνητικός ρυθμιστής μυϊκής ανάπτυξης.
Οι βιοϊατρικές επιπτώσεις του γονιδιακού ντόπινγκ μπορούν να προέλθουν μόνο από τις παρενέργειες της γονιδιακής θεραπείας και των προϊόντων των τροποποιημένων γονιδίων. Επομένως, από κλινικές μελέτες θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού, η μόλυνση με χημικά και άλλες προσμίξεις από τη διαδικασία παραγωγής και καθαρισμού με πυρετογόνους και τοξικούς ιούς αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους αθλητές που χρησιμοποιούν το γονιδιακό ντόπινγκ.
Μέσα από αυτό το πλαίσιο συζήτησης μπορείς να επιλέξεις τις επιπτώσεις του γονιδιακού ντόπινγκ σε συγκεκριμένα οργανικά συστήματα.
Πίσω από τις μάσκες
Αναφέραμε λίγο πριν τη χρήση των διουρητικών σαν «μάσκα» για άλλες ουσίες. Τι είναι όμως αυτές οι «μάσκες»; Πρόκειται για ουσίες που δεν βοηθούν τον αθλητή με κάποιο τρόπο, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για να καλύψουν την ύπαρξη κάποιων άλλων απαγορευμένων ουσιών στον οργανισμό του αθλητή.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επιτεστοστερόνη, η οποία είναι μια βιολογική «έκδοση» της τεστοστερόνης που δεν ενισχύει τον οργανισμό. Επειδή όμως τα τεστ ενάντια στο ντοπάρισμα λειτουργούν μετρώντας το λόγο της τεστοοτεpovης προς τnv επιτεστοστερόνη, ένας αθλητής που έχει κάνει χρήση τεστοστερόνης είναι πιθανό να εισαγάγει στον οργανισμό του επιπλέον επιτεστοστερόνη, προκειμένου να μεγαλώσει τον παρονομαστή και να μικρύνει το αποτέλεσμα του κλάσματος.
Παρόμοια αποτελέσματα, υπό συνθήκες, μπορεί να έχει και η χρήση ειδικών φαρμάκων που επιδρούν στα νεφρά. Οι περισσότερες ουσίες στον οργανισμό παίρνουν τη μορφή οργανικών οξέων, τα οποία αποβάλλονται μέσω των ούρων χάρη σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα νεφρά. Αν με κάποια ειδικά φάρμακα η πρωτεΐνη αυτή μπλοκαριστεί, τότε τα δείγματα ύπαρξης των ουσιών στο σώμα δεν θα αποβληθούν μέσω των ούρων και δεν θα είναι ανιχνεύσιμα στον έλεγχο ντόπινγκ.
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ
Πρώτη Εμφάνιση
Το έτος 1967 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σύστησε την Ιατρική Επιτροπή με σκοπό την οργάνωση και επίβλεψη του αγώνα κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Εκείνη την εποχή, η Ιατρική Επιτροπή δημοσίευσε τον πρώτο της κατάλογο απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό περιλαμβάνοντας μόνο διεγερτικά και ναρκωτικά. Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν ο κατάλογος διευρύνθηκε. Το 1974, τα συνθετικά αναβολικά στεροειδή προστέθηκαν και μια δεκαετία αργότερα η τεστοστερόνη και η καφεΐνη, επίσης. Το 1988 το ντόπινγκ αίματος απαγορεύτηκε και ο Απαγορευμένος Κατάλογος συμπληρώθηκε με τα διουρητικά και τους βήτα-αποκλειστές. Ένα χρόνο αργότερα οι πεπτιδικές ορμόνες προστέθηκαν. Από το 1993, οι βήτα-2 αγωνιστές θεωρούνται ως παράγοντες ντόπινγκ. Ωστόσο, δεσμευτικός δεν ήταν μόνο ο Απαγορευμένος Κατάλογος της Ιατρικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Οι αθλητικές ομοσπονδίες δημιούργησαν τους δικούς τους καταλόγους απαγορευμένων μεθόδων και ουσιών.
Η εξέλιξη του Καταλόγου
Προκειμένου να επέλθει ένα ενιαίο σύστημα, η ΔΟΕ, οι Διεθνείς Ομοσπονδίες και οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές κατέληξαν το 1994 σε συμφωνία σχετικά με την ενοποίηση των διαφορετικών απαγορευμένων καταλόγων. Οι κατάλογοι που είχαν δημοσιευθεί από τη ΔΟΕ κατά τη διάρκεια διαδοχικών Ολυμπιακών Αγώνων περιελάμβαναν μόνο απαγορευμένες ομάδες με παραδείγματα απαγορευμένων ουσιών με υποσημείωση: «… και άλλες παρόμοιες ουσίες». Έτσι, πολλοί ειδικοί στο αντι-ντόπινγκ, αλλά επίσης αθλητές, προπονητές και στελέχη απαιτούσαν για χρόνια τη δημιουργία ολοκληρωμένου καταλόγου ουσιών, απαγορευμένες για τους αθλητές. Ισχυρίζονταν ότι θα έπρεπε να ανανεώνεται τακτικά, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με τους ελέγχους αντι-ντόπινγκ. Αυτό το ιδιαίτερο πρόβλημα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Στα ούρα πέντε αθλητών από τη Ρωσία και τη Λιθουανία ανιχνεύθηκε βρωμαντάνη, το οποίο είναι ένας ανοσοδιεγερτικός και αντιοξειδωτικός παράγοντας που παραγόταν στη USSR για τους στρατιώτες προκειμένου πιθανώς να μειωθεί ο χρόνος βιολογικής αποκατάστασης μετά από μία ισχυρή φυσική προσπάθεια. Στην αρχή των αγώνων, οι αθλητές που αποδείχθηκε ότι έκαναν χρήση βρωμαντάνης (δύο νικητές, μεταξύ άλλων), αποκλείστηκαν. Στη συνέχεια αθωώθηκαν διότι ο παράγοντας δεν ήταν στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών. Η Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ πρόσθεσε τη βρωμαντάνη στον Απαγορευμένο Κατάλογο το 1997 και κατά τη διάρκεια των ακόλουθων Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Κλασικού Σκι, η Ρωσίδα αθλήτρια Lubow Jegorowa, που κέρδισε στη διαδρομή των 5 km κλασικού στυλ τρεξίματος, αποκλείστηκε λόγω ντόπινγκ.
Η WADA και ο Κατάλογος
Από την 1η Ιανουαρίου 2004, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) ανέλαβε από την Ιατρική Επιτροπή της ΔΟΕ το ρόλο του κύριου συντονιστή για το παγκόσμιο σύστημα αντι-ντόπινγκ. Υπό τις οδηγίες του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ, ο WADA από τότε είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία και δημοσίευση του Καταλόγου. Ο Απαγορευμένος Κατάλογος ανανεώνεται τακτικά και ποικίλες συσκέψεις εκπροσώπων από τον αθλητικό και ιατρικό κόσμο προηγούνται των αλλαγών. Παρέχοντας τις ετήσιες δημοσιεύσεις του Απαγορευμένου Καταλόγου, συνοδευόμενες από παραδείγματα απαγορευμένων ουσιών, ο WADA εν μέρει εκπληρώνει την αναγκαιότητα της δημοσίευσης ενός ενημερωμένου και περιεκτικού Απαγορευμένου Καταλόγου. Ωστόσο, ο ανοιχτός χαρακτήρας επιτρέπει μία γρήγορη αντίδραση εάν οι αθλητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν νέες φαρμακολογικές ουσίες ως ντόπινγκ. Για παράδειγμα, το Αμερικάνικο εργαστήριο BALCO παρήγαγε τετραϋδρογεστρινόνη (THG) μόνο για τις «ανάγκες» αθλητών. Η άμεση αντίδραση της WADA ήταν η τοποθέτηση της THG μεταξύ των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό.
Ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντι Ντόπινγκ αναφέρει, ότι μια ουσία θα πρέπει να περιληφθεί στον Απαγορευμένο Κατάλογο, εάν ο WADA καθορίσει ότι η ουσία ή η μέθοδος πληρεί δύο από τα τρία κριτήρια που ακολουθούν:
-
Ύπαρξη οποιασδήποτε ιατρικής ή άλλης επιστημονικής απόδειξης, φαρμακολογικής επίδρασης ή εμπειρίας ότι η ουσία ή η μέθοδος, από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες ή μεθόδους, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ή βελτιώνει την αθλητική απόδοση
-
Ύπαρξη οποιασδήποτε ιατρικής ή άλλης επιστημονικής απόδειξης, φαρμακολογικής επίδρασης ή εμπειρίας ότι η χρήση της ουσίας ή της μεθόδου αποτελεί πραγματικό ή ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία του Αθλητή
-
Η χρήση της ουσίας ή της μεθόδου παραβιάζει το πνεύμα του αθλητισμού που περιγράφεται στην Εισαγωγή του Κώδικα.
Επιπλέον, μια ουσία ή μέθοδος θα πρέπει να περιληφθεί στον Απαγορευμένο Κατάλογο εάν ο WADA καθορίσει ότι υπάρχει ιατρική ή άλλη επιστημονική απόδειξη, φαρμακολογική επίδραση ή εμπειρία ότι η ουσία ή η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη χρήση άλλων Απαγορευμένων Ουσιών και Απαγορευμένων Μεθόδων.
Δομή της Λίστας
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Α. Διεγερτικά |
|
** Όσον αφορά την ephedrine, cathine και methylephedrine, ως θετικό ορίζεται το αποτέλεσμα που αναφέρεται σε συγκέντρωση ephedrine ή cathine ή methylephedrine στα ούρα μεγαλύτερη από 5 μg/mL.Όσον αφορά την phenylpropanolamine και pseudoephedrine ως θετικό ορίζεται το αποτέλεσμα που αναφέρεται σε συγκέντρωση στα ούρα, η οποία ξεπερνά τα 10 μg/mL. Εάν περισσότερες από μία ουσίες αυτής της παραγράφου περιέχονται στα ούρα σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες των αντιστοίχων παραπάνω ορίων, τότε οι συγκεντρώσεις αυτές θα πρέπει να αθροιστούν. Εάν το άθροισμα των συγκεντρώσεων είναι μεγαλύτερο από 10 μg/mL, τότε το δείγμα θα πρέπει να αναφερθεί θετικό. |
|
Β. Ναρκωτικά |
|
Γ. Αναβολικά |
|
* Η παρουσία λόγου testosterone (T) προς epitestosterone (E) μεγαλύτερου από έξι (6) προς ένα (1) στα ούρα ενός αθλητή αποτελεί αδίκημα, εκτός και αν υπάρχουν δεδομένα ότι αυτός ο λόγος οφείλεται σε φυσιολογικές ή παθολογικές αιτίες, π.χ. μικρή έκκριση epitestosterone, όγκος παραγωγός ανδρογόνων, ανεπάρκεια ενζύμων. Στην περίπτωση που ο λόγος Τ/Ε είναι μεγαλύτερος από 6, θεωρείται υποχρεωτικό η υπεύθυνη ιατρική αρχή να διεξάγει έρευνα πριν το δείγμα δηλωθεί θετικό. Θα συνταχθεί μια πλήρης αναφορά που θα περιέχει την ανασκόπηση των προηγουμένων ελέγχων, των ελέγχων που ακολούθησαν και οποιαδήποτε αποτελέσματα ενδοκρινολογικών ελέγχων. Στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων, ο αθλητής θα πρέπει να ελέγχεται χωρίς προειδοποίηση τουλάχιστον μια φορά το μήνα για τρεις μήνες. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην αναφορά. Άρνηση για συνεργασία στους ελέγχους θα έχει σαν αποτέλεσμα την δήλωση του δείγματος ως θετικό. 2. β-2 αγωνιστές |
|
Δ. Διουρητικά |
|
Ε. Πεπτιδικές ορμόνες, μιμητικά και ανάλογα |
|
η οποία επιτρέπεται μόνο για την θεραπεία ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη γραπτή ιατρική συνταγή από ενδοκρινολόγο ή το γιατρό της ομάδας προς την αντίστοιχη Ιατρική Αρχή πριν το συγκεκριμένο αγώνισμα. |
Ομάδες ουσιών που υπόκεινται
σε διάφορους περιορισμούς
Α. Αλκοόλ |
|
Β. Κανναβινοειδή |
|
Γ. Τοπικά Αναισθητικά |
|
Δ. Κορτικοστεροειδή |
|
Ε. β-αναστολείς |
ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ
Τι είναι τα Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή;
Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).
Απαγορεύονται:
Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή:
Νανδρολόνη, Στανοζόλη, Τεστοστερόνη, Μπολντενόνη, Ανδροστενεδιόνη, Ανδροστενεδιόλη, 19-νορανδροστενεδιόνη, 19-νορανδροστενεδιόλη και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) κ.α
Άλλοι Αναβολικοί Παράγοντες (β2-Αγωνιστές):
Κλενβουτερόλη και Ζερανόλη
Παραδείγματα ουσιών και σκευασμάτων:
Μερικές αναβολικές απαγορευμένες ουσίες, όπως η ανδροστενεδιόνη και η DHEA μπορεί να βρεθούν σε προϊόντα διατροφής. Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή, που συχνά καλούνται απλά «αναβολικά στεροειδή», υπάρχουν και σε σκευάσματα για κτηνιατρική χρήση.
Μερικά από τα πιο συνήθη εμπορικά σκευάσματα αναβολικών στεροειδών είναι τα παρακάτω:
Κοινόχρηστη ονομασία |
Δροστανολόνη |
Μεθανανδιενόνη |
Μεθενολόνη |
Νανδρολόνη |
Οξανδρολόνη |
Οξυμεθολόνη |
Στανοζόλη |
Τεστοστερόνη |
Λόγοι χρησιμοποίησης Αναβολικών Ανδρογόνων Στεροειδών από τους αθλητές:
Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να:
-
Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους.
-
Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση.
-
Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους.
-
Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία.
Τα Αναβολικά Στεροειδή βοηθούν τον αθλητή να προπονείται σκληρότερα και να ανακάμπτει ταχύτερα με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ενδυνάμωσή του. Αθλητές που προπονούνται σκληρά και κάνουν ταυτόχρονα λήψη αναβολικών στεροειδών, ίσως επωφεληθούν αν ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και ενέργεια. Η ανάπτυξη λοιπόν μυϊκής δύναμης εξαρτάται από την κατάλληλη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης.
Αθλητές που τα χρησιμοποιούν: Μερικές από τις πιο καταφανείς ομάδες αθλητών που εμπλέκονται στην χρήση τους είναι, οι bodybuilders, οι «αναρριχώμενοι» (φιλόδοξοι) αθλητές και οι φανατικοί της διατήρησης της φόρμας τους. Τα αναβολικά στεροειδή όλο και περισσότερο λαμβάνονται από αυτούς που επιθυμούν μια πιο μυώδη σωματική ανάπτυξη για καθαρά αισθητικούς λόγους ή αυξημένη επιθετικότητα. Οι πλειονότητα αυτών των αθλητών ασχολούνται με προπόνηση με βάρη.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ DOPING
Ο Μπεν Τζόνσον ο βιονικός Τζαμαϊκανός που πήρε την καναδική υπηκοότητα είχε τρελάνει τον κόσμο με τις εξωπραγματικές επιδόσεις του στα 100μ, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το 1988, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο Τζόνσον τερμάτισε πρώτος μπροστά από τον Καρλ Λιούις. Λίγες ημέρες αργότερα ο Τζόνσον βρέθηκε να έχει κάνει χρήση στεροειδών. Έχασε το μετάλλιο, αλλά και το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε πετύχει, φυγαδεύτηκε από την Σεούλ και δεν επανήλθε ποτέ στο προσκήνιο.
Η Μάριον Τζόουνς το 2000 στο Σύδνεϋ ήταν η απόλυτη βασίλισσα. Κέρδισε τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια. Η «βασιλεία» της έληξε, όμως, άδοξα, όταν το όνομά της συνδέθηκε με το σκάνδαλο ντόπινγκ της εταιρίας BALCO. Η Τζόουνς είχε καταθέσει επανειλημμένα για την υπόθεση και πάντα δήλωνε ότι δεν είχε κάνει ποτέ χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τελικά, το 2007, η Τζόουνς παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών και έχασε τα Ολυμπιακά μετάλλιά της.
Η Κατερίνα Θάνου το 2004 στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (Ελλάδα), ήταν μία από τις κύριες ελπίδες του εγχώριου πλήθους για την απόκτηση ενός μεταλλίου στα 100 μ. των γυναικών. Εντούτοις, την ημέρα πριν από την εναρκτήρια τελετή, η Κατερίνα Θάνου και ο εκπαιδευτικός συναθλητής της Κωνσταντίνος Κεντέρης απέτυχαν να παρευρεθούν σε μια δοκιμή φαρμάκων, και αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύθηκαν και οι δύο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε ένα ατύχημα μοτοσικλετιστών. Στο επόμενο σκάνδαλο που ακολούθησε σε σχέση με την εξέτασή τους, οι Κατερίνα Θάνου και Κωνσταντίνος Κεντέρης ανήγγειλαν την απόσυρσή τους από τους αθλητικούς αγώνες στις 18 Αυγούστου 2004, μετά από μια ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Μια επίσημη ελληνική έρευνα σχετικά με το υποτιθέμενο ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα να αμφισβητήσει το ατύχημα. Ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος ανεστάλη επίσης και πιάστηκε αργότερα με στεροειδή μεγάλων ποσοτήτων και άλλων αναβολικών φαρμάκων στην κατοχή του. Ανεστάλησαν συνεπώς από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Μετά από μια μακροχρόνια νομική μάχη, στις 26 Ιουνίου 2006 ενώπιον του δικαστηρίου της διαιτησίας για τον αθλητισμό οι Έλληνες αθλητές έκαναν αποδεκτές παραβιάσεις του κανόνα ελέγχου για ναρκωτικές ουσίες και μια αποτυχία να παρασχεθούν ούρα και ένα δείγμα αίματος.
Η Άννα Βερούλη ήταν η μεγάλη
ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο στον στίβο στο Λος Άντζελες. Το 1982 είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με το οποίο είχε εγκαινιαστεί το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό. Σ’ εκείνο τον αγώνα, μάλιστα, τρίτη ήταν η Σοφία Σακοράφα που την ίδια χρονιά είχε – 33 –
πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ! Η Βερούλη δεν κατόρθωσε ποτέ να επιβεβαιώσει τις ελπίδες των Ελλήνων στο Λος Άντζελες, αφού πιάστηκε να έχει κάνει χρήση νανδρολόνης και οι διοργανωτές την έστειλαν πίσω στην Αθήνα
Φανή Χαλκιά: η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στα 400 μ. εμπόδια δεν πρόλαβε καν να υπερασπισθεί τον τίτλο της στο Πεκίνο αφού ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στα ούρα της σε τεστ που της έγινε με το που έφτασε στην Κίνα. Η Χαλκιά είχε κάνει την μεγάλη έκπληξη στην Αθήνα, βελτιώνοντας τους χρόνους της εντυπωσιακά σε κάθε κούρσα και φτάνοντας στη νίκη, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας τους υπεύθυνους της WADA εχθρούς της, αφού αποφάσισαν να την καταδιώξουν στη συνέχεια σε κάθε της προσπάθεια, θεωρώντας πως στην Αθήνα τους είχε ξεγελάσει. Τελικά κατάφεραν να την πιάσουν στο Πεκίνο, όπου κατά πολλούς η Ελληνίδα αθλήτρια δεν θα έπρεπε καν να σταλεί. Ο ΣΕΓΑΣ επέμενε στην αποστολή της, παρότι δεν είχε κάνει καλούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια και παρότι ήταν γνωστό το κυνήγι που είχαν
εξαπολύσει οι αρχές του αντιντόπινγκ εναντίον της και τελικά η αθλήτρια το πλήρωσε ακριβά.
Λανς Άρμστρονγκ
Απίστευτες αποκαλύψεις για το πιο εκλεπτυσμένο σύστημα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλητισμού με πρωταγωνιστή τον Λανς Άρμστρονγκ. Ο Αμερικανός αθλητής απομυθοποιήθηκε πλήρως μετά τον πόρισμα της επιτροπής αντιντόπινγκ στις ΗΠΑ. Όπως αποκαλύπτεται, ο Άρμστρονγκ ήταν ειδικός στο ντόπινγκ, χρησιμοποιούσε αναβολικά, ενώ έκανε μεταγγίσεις αίματος χρησιμοποιώντας την μέθοδο με τις σακούλες.
Από τον 41χρονο αφαιρέθηκαν όλα τα μετάλλια που κατέκτησε από τον Αύγουστο του 1998 καθώς σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της USADA, Τράβις Τίγκαρτ, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για χρήση απαγορευμένων ουσιών αλλά και ένα κύκλωμα ντόπινγκ στην ομάδα του Άρμστρονγκ.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, πρόκειται για: “το πιο εκλεπτυσμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού. Η USADA έχει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Λανς Άρμστρονγκ συμμετείχε σε κατά συρροή απάτη με τη χρήση, διαχείριση και κυκλοφορία αναβολικών ουσιών και μεθόδων.
Ενεργούσε με τη βοήθεια ενός μικρού στρατού υποστήριξης, που περιλαμβάνει γιατρούς ντόπινγκ, λαθρεμπόρους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα και την ομάδα του”.
Εναντίον του Λανς Άρμστρονγκ κατέθεσαν 11 πρώην συναθλητές του. Πρόκειται για τους Τάιλερ Χάμιλτον, Φλόιντ Λάντις, Φράνκι Αντρέου, Μάικλ Μπάρι, Τομ Ντάνιελσον, Τζορτζ Χίνκαπι, Λέβι Λάιπχαϊμερ, Στέφεν Σβαρτ, Κρίστιαν Βάντε Βέλντε, Τζόναθαν Βότερς και Ντέιβιντ Ζαμπρίσκι.
Όλοι τους έκαναν λόγω για την σχέση εξάρτησης που είχε ο εφτά φορές νικητής του Γύρου της Γαλλίας με την ερυθροποιητίνη, την τεστοστερόνη αλλά και τις μεταγγίσεις αίματος προκειμένου να κατακτά τίτλους!
Σύμφωνα με τις καταγγελίες για να εφαρμόσει τα σχέδια του ο Άρμστρονγκ ήταν απαραίτητη η συμμετοχή των συναθλητών του.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ένα άλλο σημείο του πορίσματος όπου τονίζεται πως ο Αμερικανός ποδηλάτης πίεζε τους συναθλητές του να ενδώσουν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους απομάκρυνε!
“Ο στόχος του να κατακτήσει πολλές φορές το Γύρο της Γαλλίας τον οδήγησε στην εξάρτηση στην ουσία ερυθροποιητίνη, στην τεστοστερόνη, σε μεταγγίσεις αίματος και επίσης, με ανηλεή τρόπο, περίμενε και απαιτούσε από τους συναδέλφους του στην ομάδα να πράττουν ομοίως με τις ουσίες, ώστε να υποστηρίξουν τους στόχους του.
Δεν ήταν αρκετό που οι συναθλητές του έδιναν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο ποδήλατο, απαιτούσε να υπακούσουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ που ήταν σχεδιασμένο για εκείνους, ειδάλλως θα τους αντικαθιστούσε.
Ενεργούσε με τη βοήθεια ενός μικρού στρατού υποστήριξης, που περιλαμβάνει γιατρούς ντόπινγκ, λαθρέμπορους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα και την ομάδα του” αναφέρει το πόρισμα!
‘Επίσης παρατίθενται λεπτομέρειες για τον τρόπο που προετοιμαζόταν πριν από τους μεγάλους αγώνες.
Το 1998, η πρώην σύζυγος του, Κρίστιν Ρίτσαρντ χορηγούσε στην ομάδα χάπια κορτιζόνης τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.
Το 1999, ο Τάιλερ Χάμιλτον, ισχυρίστηκε πως ο Άρμστρονγκ του έδωσε ένα μείγμα τεστοστερόνης και ελαιόλαδου, μετά από ετάπ του Γύρου της Γαλλίας.
Τον Ιούνιο του 2000, κατηγορείται πως ταξίδεψε μαζί με δύο συναθλητές του στη Βαλένθια, ώστε να υποβληθούν σε μετάγγιση αίματος.
Η διαδικασία έλαβε χώρα σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου δύο γιατροί και ο διευθυντής της ομάδας έβλεπαν το αίμα των αθλητών να στάζει σε πλαστικές σακούλες.
Το 2000, σε αγώνα στην Ισπανία, ο Αρμστρονγκ είχε κάνει χρήση τεστοστερόνης και συναθλητής του τον προειδοποίησε ότι στο ξενοδοχείο βρίσκονταν ελεγκτές. Έτσι προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο είχε πτώση!
Δύο χρόνια αργότερα, κάλεσε ένα συναθλητή του στη Χιρόνα και τον απείλησε πως για να συνεχίσει να ανήκει στην ομάδα του θα έπρεπε να ακολουθήσει το πρόγραμμα ντόπινγκ που είχε σχεδιαστεί από το γιατρό του!
Το 2003, ο Άρμστρονγκ επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Τζορτζ Χίνκαπι στην Ισπανία και έδωσε αίμα για μελλοντική μετάγγιση.
Επίσης, ο Τζόναθαν Βότερ ισχυρίστηκε ότι τα μπουκάλια με νερό που περιείχαν ερυθροποιητίνη διέθεταν ξεχωριστές ετικέτες για κάθε ποδηλάτη. Μάλιστα συντηρούσαν το αίμα σε ψυγείο στο διαμέρισμα του Αμερικανού πρωταθλητή!
ΑΘΛΗΤΕΣ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Κλεμμένα παιδικά χρόνια, μακροχρόνια προβλήματα υγείας, κορίτσια που μεγαλώνοντας έμοιαζαν με άνδρες. Δεν υπάρχει πιο εφιαλτικό κεφάλαιο στην ιστορία του ντόπινγκ στον αθλητισμό από εκείνο που καλύπτει την παγκόσμια κυριαρχία της Αν. Γερμανίας. Η υγεία των νέων μίας χώρας θυσιάστηκε στο όνομα της δόξας και της προπαγάνδας και οι πληγές ακόμη επουλώνονται.
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι, εκεί όπου οι Ανατολικογερμανοί κατέλαβαν την πρώτη θέση του πίνακα μεταλλίων. Με αυτή την αφορμή το BBC βρέθηκε στη Γερμανία και κατέγραψε μερικές από τις πιο εφιαλτικές μαρτυρίες ανθρώπων που κάποτε κρατούσαν αναγκαστικά κλειστό το στόμα τους, αλλά τώρα θέλουν να φωνάξουν.
Στο Ελσίνκι, οι αθλητές με τα χρώματα της Αν. Γερμανίας κατέκτησαν 22 μετάλλια, από τα οποία τα δέκα ήταν χρυσά. Από το 1976 και για περίπου μία δεκαετία κέρδιζαν περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη χώρα σε τρεςι διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων και δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου.
«Ήμασταν ένα μεγάλο πείραμα, ένα τεράστιο πεδίο χημικών δοκιμών», λέει η Ίνες Γκέιπελ, που ήταν μέλος της ομάδας 4Χ100 μ. Γυναικών η οποία είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ. «Οι άνδρες του καθεστώτος χρησιμοποίησαν νεαρά κορίτσια για την αρρωστημένη φιλοδοξία τους. Ήξεραν ότι η χώρα έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει η καλύτερη στον κόσμο. Αρρωστημένη κατάσταση… κλεμμένη παιδική ηλικία», λέει η 53χρονη που σήμερα είναι συγγραφέας.
Η πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 ήρθε να αποκαλύψει το βάθος και τις ακρότητες του συστηματικού προγράμματος ντόπινγκ στην ανατολική πλευρά του. «Ξεκίνησε για ένα λόγο: την εθνική υπεροχή», αναφέρει ο καθηγητής Βέρνερ Φράνκε, ένας ερευνητής που εξασφάλισε πρόσβαση σε πολλούς φακέλους της Στάζι μετά από την ενοποίηση και αποκάλυψε τα σημάδια του παρελθόντος.
«Κάθε χρόνο έμπαιναν στο πρόγραμμα περίπου 2.000 αθλητές. Οι νεαρότεροι ήταν 12-13 ετών και δεν τους χορηγούσαν μόνο χάπια, αλλά τους έκαναν και ενέσεις», προσθέτει ο Φράνκε.
«Πρέπει να εξαφανιστεί στρατηγικά»
Η Στάζι κρατούσε φακέλους για όλους τους διεθνείς αθλητές. Σε κάποιες περιπτώσεις, αθλητές και προπονητές κατασκόπευαν ο ένας τον άλλο. Ο φάκελος της Γκέιπελ είχε μερικές από τις πιο σκληρές λεπτομέρειες.
Το 1984, σε ένα προπονητικό καμπ στο Μεξικό, ερωτεύτηκε έναν ντόπιο αθλητή και έκανε σχέδια να το σκάσει από την Αν. Γερμανία, να σπουδάσει και να ξεκινήσει μία νέα ζωή στις ΗΠΑ. Γύρισε στο σπίτι και είπε τα νέα στο σύντροφό της, ο οποίος όμως της αποκάλυψε πως εργαζόταν για τη μυστική αστυνομία.
Από εκείνο το σημείο, η Γκέιπελ βίωσε το τι ήταν ικανός να κάνει ο μηχανισμός του καθεστώτος. «Αρχικά έψαχναν να βρουν στην Αν. Γερμανία έναν άνδρα που θα έμοιαζε με τον Μεξικανό που είχα ερωτευτεί. Πίστευαν ότι αν γινόταν αυτό, όλα θα ήταν πάλι όπως πριν. Όμως δεν βρήκαν κανέναν. Έπειτα, προσπάθησαν να με αναγκάσουν να μπω στη Στάζι. Αρνήθηκα. Βλέποντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, προχώρησαν στο τελευταίο στάδιο. Με έβαλαν στο χειρουργείο και μου έκοψαν το στομάχι. Στους φακέλους υπάρχουν τα πάντα. Μου έκοψαν το στομάχι και όλους τους μύες έτσι ώστε να μην μπορώ να ξανατρέξω και κατά συνέπεια να μην μπορώ να ταξιδέψω εκτός χώρας. Το πρόγραμμα ξεκινούσε με τη φράση “Πρέπει να εξαφανιστεί στρατηγικά”. Αυτό είναι φράση της Στάζι. Σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αποκοπεί από τον αθλητισμό», διηγείται η Γκέιπελ, που ετοιμάζει ένα βιβλίο για όλα αυτά.
Σε ένα φάκελο είχε διαβάσει για το σύστημα που υιοθετήθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Η Στάζι είχε φτιάξει ξύλινα κιβώτια, σαν κλουβιά για κουνέλια, στα δωμάτια του ξενοδοχείου που έμενε η ομάδα. Αν πίστευαν ότι ένας αθλητής ετοιμάζεται να αυτομολήσει – καθώς οι αγώνες γίνονταν στη Δυτική Γερμανία – θα τον έβαζαν στο κλουβί και θα τον μετέφεραν στην Ανατολική Γερμανία. «το όλο πράγμα είχε συμβολική διάσταση. Ήμασταν αντικείμενα, όχι άνθρωποι», λέει η Γκέιπελ, που είναι πρόεδρος ομάδας Βοηθείας για τα θύματα του ντόπινγκ.
Το 2000, 32 γυναίκες υπέβαλαν μήνυση ενάντια στους δράστες, με αποτέλεσμα στο δικαστήριο του Βερολίνου να ακουστούν τρομακτικές ιστορίες για προβλήματα στην καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά ή τα γεννητικά όργανα, καθώς και μητέρες που απέδιδαν τα προβλήματα των παιδιών τους στα αναβολικά που είχαν χορηγηθεί στις ίδιες.
Η Χάιντι που έγινε Αντρέας
Ανάμεσα στους ενάγοντες ήταν ο Αντρέας Κρίγκερ, ένα από τα πρόσωπα-σύμβολα της θηριωδίας του ντόπινγκ στην Ανατολική Γερμανία. Εκπροσωπούσε τη χώρα ως Χάιντι Κρίγκερ στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου δύο δεκαετίες αργότερα.
«Ακόμη και σήμερα λέω ότι αυτοί σκότωσαν την Χάιντι. Χορηγώντας μου αυτά τα χάπια, την σκότωσαν. Είναι δύσκολο να πω αν θα ήμουν ακόμη η Χάιντι ή όχι… Αλλά θα ήταν μία δική μου απόφαση. Εκείνοι μου την στέρησαν», λέει.
Όπως οι περισσότεροι, είχε μπει στο πρόγραμμα σαν έφηβη: «στη χώρα μας είχαμε έλλειψη πολλών πραγμάτων, για παράδειγμα φρούτων. Οπότε μας έλεγαν ότι με αυτά τα χάπια βιταμινών θα αναπληρώναμε τις διατροφικές ελλείψεις μας. Τότε έπαιζαν το Θεό μαζί μας», θυμάται.
Το δικαστήριο υποχρέωσε τη γερμανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τα θύματα, ενώ ο τότε υπουργός Αθλητισμού Μάνφρεντ Έβαλντ και ο αρχίατρος του προγράμματος, Μάνφρεντ Χόεπνερ, καταδικάστηκαν. Σχεδόν 300 αθλητές εισέπραξαν από περίπου 10.000 ευρώ. Οι περισσότεροι όμως, δεν εμφανίστηκαν. Για κάποιους είναι ακόμη ντροπή η συμμετοχή στο πρόγραμμα. Άλλοι δεν ήθελαν να ξαναζήσουν τον εφιάλτη.
Θεωρείται πως συνολικά 10.000 αθλητές πέρασαν από το πρόγραμμα ντόπινγκ της χώρας, που απασχολούσε μέχρι και 1.500 γιατρούς και επιστήμονες. «Το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί όλο αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καταλήγει ο καθηγητής Φράνκε.
ANTIDOPING CONTROL
Διαδικασίες και Οδηγίες
Εισαγωγή
Όλοι οι Αθλητές – Αθλήτριες, Προπονητές και Αθλητικοί παράγοντες πρέπει να γνωρίζουν τις παρακάτω διαδικασίες για να διευκολύνουν το έργο (ουροληψία-αιμοληψία) των εντεταλμένων για έλεγχο Doping αξιωματούχων και να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και προβληματισμοί.
Η Ομοσπονδία μας πρωτοστατώντας στη εκστρατεία για την καταπολέμηση της μάστιγας των απαγορευμένων ουσιών, εκδίδει το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο που είναι το πρώτο της σειράς με τον τίτλο «SAY NO TO DOPING».
Έλεγχοι Doping κατά την διάρκεια Αγώνων
-
Χώρος – Υλικό Πρέπει να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος αποτελούμενος από αίθουσα αναμονής, γραφείο ουροληψίας και τουαλέτα WC ξεχωριστά για Άνδρες και Γυναίκες με ειδικούς καθρέπτες. Το υλικό, είναι αυτό που διατίθεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και είναι:
-
έντυπα κλήσεων
-
έντυπα ελέγχου
-
ειδικά μπουκαλάκια και μικρά κιβώτια τοποθέτησης ούρων και αίματος με σφραγίδες της I.A.A.F.
-
Σήμερα χρησιμοποιούνται τα:
-
“Bereg kit”
-
“Versa Pack” σπανιότερα και τα
-
“Envo Pack”
-
Προσωπικό
-
Επιτροπή Ελέγχου 3μελής ή 5μελής αποτελούμενη από Διοικητικό παράγοντα, τον υπεύθυνο ή εκπρόσωπο προπονητών, τον προϊστάμενο της Υγειονομικής Υπηρεσίας και ενδεχομένως εκπρόσωπο Αθλητών , Κριτών. Η Επιτροπή εισηγείται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας σε ποιους Αγώνες θα γίνονται έλεγχοι Doping, την σύνταξη πρωτοκόλλου, την επιλογή των Αθλητών -Αθλητριών και γενικά την επιτήρηση της όλης διαδικασίας. Επίσης διενεργεί την κλήρωση Αγωνισμάτων και θέσεων στους τακτικούς ελέγχους στη διάρκεια των Αγώνων. Τέλος αποφασίζει ποιοι Αθλητές θα υποβάλλονται σε έκτακτους ελέγχους και πότε. Η Επιτροπή αυτή δε εισηγείται την επιβολή ποινών, ρόλο που κατέχει η Δικαστική Επιτροπή.
-
2 ουρολήπτες ( 1 Άνδρας και 1 Γυναίκα)
-
2-4 συνοδοί
-
-
Επιλογή – Κλήση Αθλητού Η επιλογή γίνεται με κριτήρια Αθλητικά, (κατάκτηση μεταλλίων, επίτευξη επίδοσης και επιλογή για συμμετοχή σε Αγώνες – σκοπιμότητας – υπόδειξη – και τέλος απαραίτητα με κλήρωση σε ποσοστό 20-25%. Όταν ειδοποιηθεί ο Αθλητής και υπογράψει το ειδικό έντυπο ελέγχου Doping πρέπει να εμφανισθεί στον χώρο ουροληψίας το αργότερο σε μια (1) ώρα. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί και δεν δικαιολογείται να καθυστερήσει πέραν της μίας (1) ώρας. Άρνηση υποβολής σε έλεγχο ουροληψίας ή αιμοληψίας ή καθυστέρηση παρουσίασης τιμωρείται με ποινή ίσης εκείνης θετικού δείγματος. Σε περίπτωση τώρα επίτευξης Εθνικής Επίδοσης, ο Αθλητής έχει υποχρέωση να παρουσιασθεί μόνος του για να υποβληθεί σε έλεγχο, προκειμένου να αναγνωρισθεί το Εθνικό ρεκόρ. Η Επιτροπή θα τον καλέσει μόνο εάν έχει επιλεγεί.
-
Τεχνικά θέματα που πρέπει να γνωρίζει ο Αθλητής κατά τον έλεγχο:
-
Τα υγρά που χρησιμοποιεί (νερό – αναψυκτικά) πρέπει να είναι σφραγισμένα και σε μικρές συσκευασίες.
-
Είναι υποχρεωμένος να δώσει 70ml ούρων (40ml -A- δείγμα και 30ml -B- δείγμα), εάν η ποσότητα δεν είναι επαρκής πρέπει αυτός ή ο συνοδός του να παρακολουθούν συνέχεια το μπουκαλάκι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
-
Το ειδικό βάρος πρέπει να είναι 1010 και άνω και το PH 7,5 και κάτω.
-
Η χορήγηση του δείγματος σε ειδικό δοχείο γίνεται παρουσία του συνοδού (άνδρας ή γυναίκα) που έχει υποχρέωση να παρατηρεί τη διαδικασία (έξοδος ούρων από το στόμιο της ουρήθρας και είσοδος αυτών στο δοχείο). Εάν μάλιστα επιθυμεί έχει το δικαίωμα να γυμνώσει τον εξεταζόμενο από το στήθος μέχρι τα γόνατα. Τιμές πέραν των ανωτέρω ορίων, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές και ο Αθλητής υποχρεούται να ουρήσει ξανά. Τέλος ο Αθλητής και ο συνοδός του αφού ελέγξουν λεπτομερέστατα τα μπουκάλια, τους αριθμούς, τα κιβώτια και τις δηλώσεις τους για χρέωση κάποιων φαρμάκων, καλούνται να υπογράψουν το ειδικό έντυπο και να πάρουν το μπλε αντίτυπο που είναι το αποδεικτικό τους.
-
Χρήση φαρμάκων για θεραπευτικούς λόγους. Εάν Αθλητής Αθλήτρια κάνει χρήση για θεραπευτικούς λόγους κάποιου φαρμάκου θα πρέπει:
-
Να ειδοποιηθεί ο Γιατρός της Ομοσπονδίας.
-
Να ειδοποιηθεί η Ομοσπονδία εγγράφως και στη συνέχεια η Παγκόσμια εάν πρόκειται για μακροχρόνια αγωγή (από μια (1) Εβδομάδα έως ένα (1) χρόνο).
-
Να φέρει μαζί του σε κάθε Αγώνα γνωμάτευση του θεράποντα Ιατρού και του φορέα (Νοσοκομείο όχι Ιδιώτη).
-
Θα πρέπει να δηλωθεί στην Επιτροπή ελέγχου Doping πριν τη συμμετοχή του Αθλητή στο Αγώνα για τη χρήση φαρμάκων και όχι μετά.
-
Η Επιτροπή δε, θα αποφανθεί εάν ο Αθλητής – Αθλήτρια θα συμμετάσχει ή όχι στον Αγώνα.
-
Η εξέταση αίματος για Ερυθροποιητίνη γίνεται με την ίδια διαδικασία. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε ο υπεύθυνος της αιμοληψίας να είναι Ιατρός. (Η φλεβοκέντηση είναι Ιατρική πράξη).
Διαδικασία Επί Θετικού Αποτελέσματος
Εάν το Α΄ δείγμα βρεθεί θετικό δηλ. ανιχνευτεί κάποια ποσότητα απαγορευμένης ουσίας το εργαστήριο ειδοποιεί πρώτα την Παγκόσμια Ομοσπονδία και μετά την εθνική.
Επίπεδα συγκέντρωσης ουσιών στα ούρα |
||
Καθίνη |
> 5 μg/ml |
|
Εφεδρίνη |
> 10 μg/ml |
|
Μεθυλοεφεδρίνη |
> 10 μg/ml |
|
Σαλβουταμόλη |
> 100 ng/ml |
|
Λόγος Τεστοστερόνης / Επιτεστοστερόνη |
> 4 |
|
Η δε Παγκόσμια με τη σειρά της κοινοποιεί το αποτέλεσμα στην Εθνική και ζητά εξηγήσεις σε χρονικό διάστημα που αυτή καθορίζει.
Η Ομοσπονδία τότε ενημερώνει αμέσως εγγράφως τον Αθλητή και τον Σύλλογό του για το αποτέλεσμα και του ζητά εάν επιθυμεί να γίνει εξέταση του Β’ δείγματος όχι αργότερα των τριών (3) εβδομάδων, οπότε και μπορεί να παραστεί με συνοδό της επιλογής του στη διαδικασία ανοίγματος του δείγματος στο εργαστήριο.
Εάν ο Αθλητής δεν απαντήσει στο καθορισμένο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να ζητήσει η ίδια από το εργαστήριο την εξέταση του Β΄ δείγματος . Με την πάροδο των 28 ημερών χάνεται αυτόματα το δικαίωμα εξέτασης (έφεσης).
Μετά και τη δεύτερη εξέταση και την γραπτή απόφαση του Αθλητή ότι δεν επιθυμεί εξέταση Β΄ δείγματος η δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας καλεί τον Αθλητή σε ακρόαση, παρουσιάζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προτού εισηγηθεί στο Δ.Σ. την προβλεπόμενη ποινή.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με την σειρά του επιβάλλει την ποινή και ζητά την επικύρωση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις ή και να στείλει το Β΄ Δείγμα σε άλλο εργαστήριο της Δ.Ο.Ε. για εξέταση. Μπορεί δε να διαφωνήσει με την πρόταση της Εθνικής Ομοσπονδίας και να ζητήσει την τροποποίησή της. Είναι αντιληπτό ότι οι Εθνικές Ομοσπονδίες δεν έχουν πολλά περιθώρια κίνησης και πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες και τις διαδικασίες επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές.
Έλεγχοι Doping εκτός Αγώνων
Έκτακτοι έλεγχοι γίνονται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και την I.A.A.F. Οι έλεγχοι αυτοί ορίζονται από την I.A.A.F. σε συνεργασία με την Δ.Ο.Ε.
Τα δικαιώματα δε έχουν παραχωρηθεί σε διεθνείς φορείς όπως ο Σουηδικός WADA υπό την αιγίδα της IDCO.
Οι Αθλητές Αθλήτριες Στίβου (Elite 15) ελέγχονται 4-6 φορές τον χρόνο.
Μεγάλη σημασία για την αποφυγή προβλημάτων είναι η σωστή και πλήρης ενημέρωση του “where about” (ειδικά έντυπα όπου καταγράφεται το προπονητικό πρόγραμμα κάθε Αθλητή, οι μετακινήσεις του στο Εξωτερικό, οι Αγώνες αλλά και οι χώροι διαμονής, προσωρινοί και μόνιμοι.
Όταν οι ελεγκτές εμφανισθούν για έλεγχο πρέπει σε διάστημα 2 ωρών το αργότερο να μπορούν να εντοπίσουν τους Αθλητές. Εάν δεν εντοπισθούν χαρακτηρίζονται “Non show”. (Δικαιολογημένη απουσία δεν χαρακτηρίζεται Non Show). Τρεις τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι “Abscent” και γίνεται σύσταση. Δεύτερο Abscent είναι “refusal” και επιβάλλεται ποινή.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Διαβάστε παρακάτω πιο αναλυτικά στοιχεία για πέντε Ολυμπιακά αθλήματα στα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια τα κρούσματα ντόπινγκ έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο.
1. Ποδηλασία (θετικά τεστ: 3,7%):
Η ποδηλασία έχει όχι μόνο τα υψηλότερα ποσοστά κατά μέσο όρο σχετικά με το ντόπινγκ, αλλά το συγκεκριμένο άθλημα διαθέτει και ιστορικό αθλητών που αρνούνται εντόνως την κατηγορία για να καταλήξουν σε εκ βαθέων εξομολογήσεις αργότερα. Για παράδειγμα, το 2007 ο Αμερικανός ποδηλάτης Floyd Landis, που κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας το 2006, κατηγορήθηκε για χρήση συνθετικής τεστοστερόνης, αλλά αποκάλεσε αυτές τις κατηγορίες «απολύτως παράλογες». Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, κατηγορώντας και τον Λανς Άρμστρονγκ για την ίδια παράβαση. «Ο Floyd έχασε την αξιοπιστία του αρκετό καιρό τώρα», είχε δηλώσει τότε ο Άρμστρονγκ, αν και τρία χρόνια ύστερα από το περιστατικό αυτό, ο ίδιος ο Άρμστρονγκ εξομολογήθηκε στην Όπρα ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως η ερυθροποιητίνη, η τεστοστερόνη καθώς και διάφορες μεταγγίσεις αίματος από το 1999 ως το 2005, στο διάστημα δηλαδή που είχε κερδίσει επτά τίτλους στο Γύρο Γαλλίας. Όπως δήλωσε αργότερα ο Floyd «η ποδηλασία είναι οργανωμένο έγκλημα».
2. Άρση Βαρών (θετικά τεστ: 3%):
Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα άθλημα σαν την άρση βαρών είναι επιρρεπές στο ντοπάρισμα, καθώς οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο βάρος στην πλάτη τους. Το 2012, ο Αλβανός αρσιβαρίστας Hysen Pulaku είχε την «τιμή» να είναι ο πρώτος αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου που πιάστηκε ντοπαρισμένος (ο προπονητής και θείος του ισχυρίστηκε ότι εκείνος και ο Pulaku δεν γνώριζαν πώς αυτές οι ουσίες κατέληξαν στο σώμα του αθλητή). Μια από τις πιο ασυνήθιστες περιπτώσεις κι ήταν αυτή του 2004, όταν τρεις Τούρκοι αρσιβαρίστες κατηγόρησαν τον πρώην προπονητή Mehmet Ustundag για σεξουαλική επίθεση και εξαναγκασμό στη χρήση στεροειδών. Τότε, ο Ustundag προπονούσε ακόμα τη χρυσή Ολυμπιονίκη Nurcan Taylan, που υπερασπίστηκε τον προπονητή της, επιτιθέμενη στους τρεις κατηγορούντες. «Δεν είναι πολιτισμένοι», ανέφερε εκείνη. «Εγώ είμαι μορφωμένη και πολιτισμένη και είμαι πιο ελκυστική από όλους τους. Έχω γραφτεί στην ιστορία ως η πρώτη Τουρκάλα που στέφθηκε Ολυμπιονίκης, κι αυτοί ζηλεύουν την επιτυχία και την ομορφιά μου». Η Taylan αποκλείστηκε αργότερα από το άθλημα προσωρινά για τέσσερα χρόνια για τη χρήση στεροειδών.
3. Μποξ (θετικά
τεστ: 2,9%):
Σε μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις ντόπινγκ το 2007, μια έφοδος των αρμόδιων φορέων της Αμερικής ανακάλυψε μια λίστα ασθενών σε μια «αντιγηραντική» κλινική που από ό,τι φάνηκε μοίραζε παράνομα στεροειδή. Η λίστα δεν περιελάμβανε τον Evander Holyfield, ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του μποξ, αλλά είχε ένα όνομα “Evan Fields», που είχε τα ίδια γενέθλια με τον Holyfield και παρόμοια διεύθυνση. Όταν οι υπεύθυνοι κάλεσαν τον αριθμό του κινητού που υπήρχε δίπλα σε αυτό το όνομα, στο τηλέφωνο απάντησε ο Holyfield. Από τη μεριά του ο ίδιος αρνήθηκε τη χρήση στεροειδών και ξεκίνησε τη δική του έρευνα για την υποτιθέμενη χρήση μετά τις κατηγορίες που εκφράστηκαν. Ακόμα και τώρα, αρνείται ότι έκανε χρήση ουσιών. Εν τω μεταξύ, ο μποξέρ Vitali Klitschko αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του το 2004 ότι πήρε στεροειδή το 1996 και αποκλείστηκε από την ομάδα της Ουκρανίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Πλέον, βρίσκεται στην ηγεσία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μποξ.
4. Τρίαθλο (θετικά τεστ: 2,7%):
Οι αθλητές του τριάθλου δεν βρίσκονται συνήθως στην πρώτη θέση με τα θετικά αποτελέσματα εξετάσεων ντόπινγκ, γεγονός παράξενο, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικό. Ο Dmitriy Gaag από το Καζακστάν τερμάτισε τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, προτού πέσει στην 25η θέση στους Αγώνες του 2004, ενώ αποβλήθηκε το 2008 λόγω χρήσης ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η Mariana Ohata από τη Βραζιλία που δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα της το 2000 και τερμάτισε 37η το 2004 αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για έξι χρόνια το 2009 λόγω χρήσης φουροσεμίδης.
5. Μπέιζμπολ (θετικά τεστ: 2,5%):
Σίγουρα το μπέιζμπολ δεν είναι από τα λαοφιλέστερα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ καταργήθηκε σαν Ολυμπιακό άθλημα μετά τους αγώνες του 2008. Παρόλα αυτά, το μπέιζμπολ είχε από τα υψηλότερα ποσοστά θετικών αποτελεσμάτων σε ελέγχους ντόπινγκ προτού καταργηθεί και σίγουρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα στην επαγγελματική κατηγορία του αθλήματος, καθώς εκεί δεν γινόταν καν έλεγχος μέχρι το 2004. Βεβαίως, η κατάσταση έχει καλυτερέψει από τότε, γιατί πλέον οι έλεγχοι είναι συχνότεροι και πιο αυστηροί, ωστόσο βγήκε στο φως της δημοσιότητας μια είδηση ότι η λίγκα ετοιμάζεται να αποβάλλει 20 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων σταρ του αθλήματος, όπως ο Alex Rodriguez και ο Ryan Braun λόγω πιθανής εμπλοκής τους σε κύκλωμα χρήσης στεροειδών.
-
Ερωτηματολόγιο- Dopping και αθλητισμός
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Οι Αθλητές ή τα Φάρμακα νικούν στους Αγώνες;
1. Φύλο: Αγόρι Κορίτσι2. Ηλικία:
α) 15<
β) 15-19
γ) 20-32
δ) >323. Ασχολείστε με κάποιο άθλημα; Ναι /Όχι
4. Γνωρίζετε τι είναι τα αναβολικά;
Ναι γνωρίζω.
Μάλλον γνωρίζω.
Όχι δεν γνωρίζω.5. Γνωρίζετε τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις τους;
Ναι γνωρίζω.
Όχι δεν γνωρίζω.
Γνωρίζω μόνο τις θετικές.
Γνωρίζω μόνο τις αρνητικές.6. Αν ήσασταν/είστε αθλητής πιστεύετε ότι:
α) Θα έκανα χρήση αναβολικών ουσιών.
β) Θα έκανα χρήση αναβολικών ουσιών μόνο υπό την εποπτεία και θετική συγκατάβαση του προπονητή μου.
γ) Θα έκανα χρήση αναβολικών ουσιών μόνο αν η διοργάνωση που θα συμμετείχα είχε για εμένα σημαντικό αντίκτυπο στον οικονομικό κοινωνικό ή ψυχολογικό τομέα.
δ) Δεν θα έκανα χρήση αναβολικών ουσιών σε καμία περίπτωση.
7. Είμαι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για κάθε ουσία που χρησιμοποιώ, εισάγω με ένεση ή επιθέτω στο σώμα μου. Σωστό /Λάθος
8. Τα αναβολικά δεν αντικαθιστούν την ικανότητα του αθλητή.
Σωστό /Λάθος9. Ένας ντοπαρισμένος αθλητής νικάει έναν άλλον του ίδιου επιπέδου μη ντοπαρισμένο.
Σωστό/ Λάθος10. Μερικές φορές χρειάζεται να παραβείτε τους κανόνες για να κερδίσετε, κάνοντας χρήση
απαγορευμένων ουσιών. Σωστό/ Λάθος11. Μπορώ να κάνω χρήση φαρμάκων τα οποία μου έχει δώσει κάποιος που εμπιστεύομαι, ακόμα και αν δεν γνωρίζω τι περιέχουν. Σωστό/ Λάθος
12. Εάν ο γιατρός της ομάδας στην οποία ανήκω μου δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή και, ως αποτέλεσμα αυτού, το τεστ μου είναι θετικό, ευθύνεται ο γιατρός και όχι εγώ. Σωστό/ Λάθος
13. Όταν η διοργάνωση αποτελεί σημαντικό αθλητικό γεγονός (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες) μερικοί αθλητές ωθούνται στη χρήση αναβολικών ουσιών με αποτέλεσμα και άλλοι αθλητές να ωθούνται με τη σειρά τους στο ντόπινγκ ώστε να σιγουρευτούν ότι θα έχουν και αυτοί αυξημένη απόδοση δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Σωστό /Λάθος
14. Η Λίστα Απαγορεύσεων καθορίζει ποιες ουσίες και μέθοδοι είναι απαγορευμένες τόσο εντός όσο και εκτός αγώνων. Σωστό /Λάθος
15. Αν ένας αθλητής λάβει κατά λάθος μια ουσία από τη Λίστα Απαγορευμένων Ουσιών και ενημερώσει αμέσως τον υπεύθυνο ελέγχου ντόπινγκ για το λάθος του, μπορεί να σημειωθεί στην φόρμα και δε θα υπάρξει πρόβλημα. Σωστό/ Λάθος
16. Υπάρχουν αθλήματα που κρίνεται αναμφιβόλως απαραίτητη η χρήση των αναβολικών ουσιών (π.χ. bodybuilding, πυγμαχία, άρση βαρών κ.ά.). Σωστό/ Λάθος
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
(κάντε αντιγραφή και επικόλληση το παρακάτω και απλά κάντε το κόπο να γράψετε δίπλα στον αριθμό της ερώτησης την απάντησή σας. και στείλτε το είτε απευθείας στο μέλος με p.m είτε σε απάντηση σε αυτό το θέμα αν δεν έχετε πρόβλημα μιας και οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο είναι προσωπικά δεδομένα )
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.