Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα Προφορικής Ιστορίας: «Η πόλη μιλάει: Ιστορίες παράλληλες…». Τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στον Βόλο

5

Μοναδική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία αποτέλεσε, για την ερευνητική – μαθητική ομάδα του πολιτιστικού προγράμματος Προφορικής Ιστορίας του Γυμνασίου μας, η πολυήμερη εκδρομή στο Βόλο, που πραγματοποιήθηκε 7 – 10 Απριλίου. Σκοπός της εκδρομής ήταν η περαιτέρω εκπαίδευση και εμβάθυνση σε ζητήματα Προφορικής Ιστορίας, καθώς και η αλληλοτροφοδότηση με άλλες ομάδες Προφορικής Ιστορίας και ερευνητικούς φορείς, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος, που είναι η δημιουργία αρχείου προφορικών μαρτυριών και άλλου συνοδευτικού υλικού για την τοπική ιστορία της Σκιάθου και η παραγωγή ενός μικρού δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Η μαθητική ομάδα του προγράμματος «Η πόλη μιλάει: Ιστορίες παράλληλες…» έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Σχολείων Μαγνησίας για την Προφορική Ιστορία, το οποίο συντονίζει ο Καθηγητής κ. Α. Σμυρναίος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Ιστορίας του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου συνόδευσαν οι υπεύθυνες του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Β. Βαμβακά, Ο. Σεβαστίδου, Α. Σιάγκα.

Οι μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήρια, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και ιστορικούς περιπάτους, που σχετίζονταν με την ψηφιακή επεξεργασία ηχητικού υλικού (Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ιστορίας Π.Θ.), την έρευνα έντυπου αρχειακού υλικού (ΓΑΚ Μαγνησίας), τη μεθοδολογία επεξεργασίας συνεντεύξεων Προφορικής Ιστορίας με έμφαση στη διαχείριση τραυματικά βιωμένων εμπειριών (ΟΠΙΒΟ), την ψηφιακή μουσειακή αξιοποίηση της Προφορικής Ιστορίας (Μουσείο Πόλης), την ιστορία της πόλης του Βόλου (συνοδοί εκπαιδευτικοί), τα νεοκλασικά κτήρια και τα έργα τέχνης που κοσμούν το δημόσιο χώρο της πόλης του Βόλου (Βήματα Πολιτισμού). Επιπλέον, η ομάδα μας αντάλλαξε εμπειρίες με αντιπροσωπία μαθητριών από το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου και τη συνοδό καθηγήτριά τους κ. Μ. Γάκη, που έχουν επίσης ενταχθεί στο Σχολικό Δίκτυο Προφορικής Ιστορίας Μαγνησίας, επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφίας «Συνειρμοί», που φιλοξενείται στο Μουσείο Πόλης, όπου είχε τη χαρά να γνωρίσει και να συνομιλήσει με τον έναν εκ των δύο καλλιτεχνών – φωτογράφων που εκθέτουν τα έργα τους, τον κ. Θ. Πατακιούτη και είχε την ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση στη Μακρινίτσα Πηλίου. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών συναντήσεων, η μαθητική μας ομάδα παρουσίασε την σπουδαία ερευνητική δουλειά της έως τώρα, μοιράστηκε την ερευνητική εμπειρία και τα συμπεράσματά της και απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια και κριτικές για την ωριμότητα της ερευνητικής προσέγγισης, την παρατηρητικότητα, την ευαισθησία σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων, την ευρηματικότητά της να υπερβαίνει εμπόδια που παρουσιάζονται στην ζωντανή έρευνα πεδίου, αλλά και το πάθος και την εργατικότητά της! Γι αυτούς τους λόγους, αλλά και για την σημαντική παρακαταθήκη που αφήνουν στη μελέτη της Τοπικής Ιστορίας του νησιού τους αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια!

Θερμές ευχαριστίες στους φορείς που αφιέρωσαν χρόνο για την προετοιμασία και την υλοποίηση των παραπάνω επισκέψεων και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ιστορίας του Π.Θ. στον καθηγητή κ. Α. Σμυρναίο και την εκπαιδευτικό  και υπ. Διδάκτωρ Ε. Μπαρμπουδάκη, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας στην προϊσταμένη κ. Α. Πρασσά και της υπαλλήλους Α. Νικολάου και Α. Σανιδά, από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου στην Ομότιμη Καθηγήτρια Προφορικής Ιστορίας – Κοινωνική Ανθρωπολόγο κ. Ρ. Β.Μπούσχοτεν και στα μέλη της ομάδας Νενα ζήση, Αννα Πιάτου και Κυριακή Μόσχου, από το Μουσείο Πόλης στην κ. Π. Καρενά και από τους Φορείς Πολιτισμού την κ. Α. Αρμπελιά!

Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Θ. Τζούμα, για την ευγενική χορηγία έντυπου πολιτιστικού υλικού του Δ. Σκιάθου, το οποίο δωρίσαμε στους φορείς που επισκεφθήκαμε, δημιουργώντας δεσμούς φιλίας και συνεργασίας!

1 2 3 4  6 7 8 10 11 13 18 19 21 22 23 24 25 29 30Β 31 32 33 35

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *