Αμυντική Τεχνολογία: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μπούρτζι της Σκιάθου.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ γυμνασίου καταπιάστηκαν με την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για αμυντικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

Αρχικά, στη σχολική τάξη συζητήθηκε η λειτουργία των κάστρων και των φρουρίων καθώς και κάποια ιστορικά στοιχεία. Στη συνέχεια, αναλύθηκε ο μηχανισμός του καταπέλτη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να κατασκευάσουν έναν καταπέλτη χρησιμοποιώντας ξύλινα γλωσσοπίεστρα και μερικά λαστιχάκια. Με αυτήν την κατασκευή μπόρεσαν να δουν στην πράξη τον χειρισμό ενός καταπέλτη καθώς και τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία του.

εικόνα Viber 2024 02 11 10 47 23 429

Σε επόμενο μάθημα, κατασκεύασαν τον μηχανισμό μιας κινητής γέφυρας, χρησιμοποιώντας χαρτόνια. Τα χαρτόνια δεν αγοράστηκαν αλλά βρέθηκαν από τις στοίβες των βιβλίων που παραδόθηκαν στο σχολείο στην αρχή της χρονιάς. Κινητές γέφυρες κατασκευάζονταν συνήθως στις εισόδους κάστρων και φρουρίων προκειμένου να αποτρέπεται η είσοδος σε εχθρικές ομάδες.

Συνεχίζοντας, την διερεύνηση της στρατιωτικής τεχνολογίας διοργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μπούρτζι της Σκιάθου. Το Μπούρτζι αποτελεί μια μικρή χερσόνησο στο λιμάνι της Σκιάθου πάνω στην οποία είχε κατασκευαστεί ένα μικρό φρούριο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξερευνώντας το φρούριο είδαν πολλά στοιχεία αμυντικής τεχνολογίας, όπως:

  • Επάλξεις και πολεμίστρες
  • Σιδερένια κανόνια
  • Τα ερείπια δύο πύργων που βρίσκονταν στα πλάγια της εισόδου
  • Την τοιχοποιία του φρουρίου

Επίσης, κατανόησαν την στρατηγική θέση του φρουρίου στον έλεγχο του λιμανιού.

εικόνα Viber 2024 02 11 10 47 24 273

Σχεδιασμός μαθήματος – Διοργάνωση εκπαιδευτικής επίσκεψης: Άννα Μπονάρου (ΠΕ81 Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *