Συμμετοχή του σχολείου μας στον Μαθητικό Διαγωνισμό Δικτύου Αειφόρων Νήσων (Δ.ΑΦ.ΝΗ.)

Mε επιτυχία υποβλήθηκε η τελική πρόταση της ομάδας του Γυμνασίου Σκιάθου στον μαθητικό διαγωνισμό του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (Δ.ΑΦ.ΝΗ.) για το σχολικό έτος 2021-2022.

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που διοργανώνει το ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στόχος του Διαγωνισμού ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες, να εμπνευστούν από την Πρωτοβουλία “Έξυπνα Νησιά” και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ, την καθοδήγηση των καθηγητών τους και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων, να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες για έργα κοινής ωφέλειας για τα νησιά τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του «ταξιδιού» οι μαθητές, ως πολίτες του μέλλοντος των νησιών τους, είχαν την ευκαιρία να  αντιληφθούν τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης δημόσιων έργων, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρα των νέων για μία βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου τους. Συγκεκριμένα, τα σχολεία ανέπτυξαν ολοκληρωμένες προτάσεις έργων στους τομείς:

-παραγωγή και διαχείριση καθαρής ενέργειας,
-βιώσιμες μεταφορές,
-κυκλική διαχείριση απορριμμάτων,
-κυκλική διαχείριση υδατικών πόρων.

Η ομάδα του Γυμνασίου Σκιάθου, αποτελούμενη από τους καθηγητές Ζήκο Ιωάννη, Παπαγεωργίου Αλέξανδρο, Χαρμαντζή Σοφία, τον Διευθυντή Καραγκούνη Παναγιώτη και δέκα (10) μαθητές της Β΄Γυμνασίου, πρότεινε σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου την παρέμβαση με τίτλο “Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης”. Η παρέμβαση αποτελεί έναν εναλλακτικό, βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο επίλυσης του προβλήματος της διάθεσης των οργανικών αποβλήτων, κυρίως των υπολειμμάτων τροφίμων από τις επιχειρήσεις εστίασης και τις ξενοδοχειακές μονάδες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου στο νησί συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες.

IMG 20220414 125533

Περιβαλλοντική ομάδα 2021-2022

Η πρόταση εφαρμόζει στο ακέραιο τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, όπου τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε ένα φυσικό και χρήσιμο τελικό προϊόν, το κόμποστ.

Προτάθηκε η τοποθέτηση καφέ κάδων για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων σε πολλά σημεία στη χώρα της Σκιάθου και επιλεκτικά τοποθέτηση καφέ κάδων σε σημεία κοντά στις ξενοδοχειακές μονάδες του υπόλοιπου νησιού.
Έτσι, ο Δήμος Σκιάθου θα εφαρμόσει μια καινοτόμο και περιβαλλοντικά φιλική λύση με την επεξεργασία μέσω της διαδικασίας της αερόβιας ζύμωσης ή κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων, παράγοντας ταυτόχρονα ένα φυσικό τελικό προϊόν, πλούσιο για τις καλλιέργειες και κατάλληλο για την ανάπλαση των δημόσιων χώρων του Δήμου, εφαρμόζοντας από την αρχή έως το τέλος τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τη νικητήρια πρόταση θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό:
https://dafninetwork.gr/portfolio/mathitikos-diagonismos-faroi-viosimis-anaptyxis/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *