ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017-2018 Σκιάθος: «Περιδιάβαση από το παρελθόν …στο παρόν: από την προϊστορική – στη σύγχρονη εποχή»

Κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους στο Γυμνάσιο Σκιάθου υλοποιήθηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα Σκιάθος: «Περιδιάβαση από το παρελθόν …στο παρόν: από την προϊστορική στη σύγχρονη εποχή» στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας.

Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η φιλόλογος Ασημίνα Σουλτάνη και συνεργάτες οι εκπαιδευτικοί Καραγιαννοπούλου Μαρία, Συριανίδης Στράτος και  Ελευθερίου Γαρυφαλλιά.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Βιολέττα Ειρήνη, Γιούσης Κωνσταντίνος, Γκούσα Αιμιλία, Ελμαζάι Φάμπιο, Ιωάννου Κυριακή, Καλογιάννη Μαρία, Καλογιάννης Αντώνιος, Καλογιάννης Ιωάννης, Κατσούλι Έλσα, Κόγκου Δανάη, Κοψιδάκη Παρασκευή, Μέτση Μιράντα, Μιτζέλος Γεώργιος, Μπάλλα Αγγελική, Μποζίκι Κεσιάνα, Νέζα Ιωάννα, Νόφουλλα Ενάιντα, Πασχάλη Εύα, Πεζάτου Βασιλεία και Τάσσου Μυρτώ.

Στόχος του προγράμματος ήταν να δουν οι μαθητές τον τόπο τους διαφορετικά, να ρωτήσουν, να μάθουν, να ανακαλύψουν και να ξανααγαπήσουν το νησί τους. Οι δράσεις περιελάμβαναν προσωπική έρευνα των μαθητών, ξεναγήσεις σε μνημεία και αξιοθέατα (Κεφάλα, Ι. Μονή Ευαγγγελισμού, Μουσείο Παπαδιαμάντη, Ιεροί Ναοί, Ναυτικό Μουσείο, Μπούρτζι), συναντήσεις με ανθρώπους ντόπιους και μη, όπως για παράδειγμα με την αρχαιολόγο κ. Ιντζεσίλογλου, τους ιερείς του νησιού, την κ. Παπαγεωργίου, τον ζωγράφο κ. Ακρίβο. Τα αποτελέσματα ήταν ανέλπιστα θετικά, καθώς τα παιδιά αγκάλιασαν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα, έμαθαν πράγματα που δεν γνώριζαν και είδαν με άλλη ματιά γωνιές και τοποθεσίες, που μπορεί και να προσπερνούσαν αδιάφορα.

Οι μαθητές συνειδητοποίησαν την αξία της τοπικής ιστορίας και έμαθαν ότι πρέπει να βλέπουν πίσω από τα πράγματα και τις λέξεις. Η τοπική κοινωνία αντιμετώπισε με χαρά το γεγονός ότι  μαθητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν έξω από το σχολείο και έκαναν ένα  μάθημα  πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ξεναγήσεις στο νησί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *