Στα πλαίσια της διήμερης εκδρομής μας στην Καλάμάτα επισκεφτήκαμε την ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας. Ξεναγηθήκαμε από την κα Βλαχούση στο χώρο της βιβλιοθήκης όπου και είδαμε ιστορικά κείμενα και σπάνια βιβλία εξαιρετικής βιβλιοδεσίας. Επισκεφτήκαμε το χώρο της συντήρησης και είδαμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται, είδαμε πως ψηφιοποιούνται βιβλία και είχαμε την χαρά να φύγουμε με 90 αξιόλογα βιβλία που μας έκανε δωρεά ο κος Γεωργακόπουλος Νικόλαος στην μνήμη του πατέρα του Αντωνίου στον οποίο και ανήκαν. Τους Ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε ολόψυχα κάθε καλό!
Πληροφορίες σχετικά με την βιβλιοθήκη:
Η Ανδρίτσαινα διαθέτει βιβλιοθήκη σπάνια, μοναδική δωρεά του εκλεκτού παιδιού της Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου με παλιά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του ’21, ενώ αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη κοσμούν τους διαδρόμους της, οι περίφημες «αμαζονομαχία» και «κενταυρομαχία».
Τριανταπέντε χρόνια περίμεναν υπομονετικά κλεισμένα σε 47 κιβώτια, τα πολύτιμα συγγράμματα φυλαγμένα στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Η συλλογή μεταφέρθηκε και σήμερα στεγάζεται σε νεώτερο παρακείμενο κτίριο δύο ορόφων, την βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. Πείνες, κακουχίες και στερήσεις υπέφερε ο δωρητής Νικολόπουλος στο Παρίσι, όπου διέμενε και εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος στο Ινστιτούτο της Γαλλίας, για να μαζέψει αυτούς τους 3696 σπανιότατους τίτλους. Στη δεύτερη αίθουσα της βιβλιοθήκης άλλοι σπουδαίοι πατριώτες και προστάτες των γραμμάτων, οι κληρονόμοι του Ε. Καλλανιώτη, πρόσφεραν τους 3.600 τόμους της υπέροχης ιδιωτικής συλλογής του. Το 1875 άρχισε η οικοδομή των διδακτηρίων με σχέδια του Μιλτιάδη Κανελλόπουλου, μηχανικού και καθηγητού της Σχολής Ευελπιδων σε σχήμα Π με ανοιχτή την βορειοανατολική πλευρά τους με χρήματα που προήλθαν από πανελλήνιο έρανο και από την δωρεά του Άγγελου Γιαννικέτη , πρόξενου της Ελλάδας στην Τεργέστη. Τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν το 1879 οπότε στεγάστηκε η βιβλιοθήκη στην δυτική πλευρά του πρώτου ορόφου.
Το 1932 προσετέθη η ΒΑ πτέρυγα και το κτήριο πηρέ το σημερινό τετράγωνο σχήμα όπου σε αυτή την πτέρυγα στεγάστηκε η βιβλιοθήκη αποτελώντας σαν σύνολο εκπαιδευτικό κέντρο της μείζονος περιοχής για 150 χρόνια. Από το 1998 στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο δίπλα στο ιστορικό Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας.
Πηγές:
http://www.andritsena.gov.gr/Default.aspx?tabid=344
http://blog.libver.gr/andritsaina/
Η εκδρομή μας συνεχίστηκε στην όμορφη Καλαμάτα και την επόμενη επισκεφτήκαμε την Αρχαία Μεσσήνη όπου πραγματοποιήσαμε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος:
- Εκπαιδευτικό θεατρικό παιχνίδι «η Βαλίτσα του ηθοποιού» βασισμένο στους Ορφικούς Ύμνους: Μουσικό-Θεατρικό δρώμενο πάνω στους αρχαίους Ορφικούς Ύμνους.
- Εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων όπου γνωρίσαμε τον «αυλό του Πανός»
- Διαδραστικό μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ηχητικός περίπατος» όπου ακούσαμε μια περιληπτική δραματοποιημένη αφήγηση -διάρκειας 20 περίπου λεπτών- για την ιστορία του τόπουτης Αρχαίας Μεσσήνης και των ανθρώπων που τον κατοίκησαν.
Στην επιστροφή μας επισκεφτήκαμε την Δημητσάνα ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Αρκαδίας με πλούσια ιστορία. Στην Δημητσάνα γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 στο χωριό παράγονταν τεράστιες ποσότητες από μπαρούτι αλλά και πυρίτιδα, οι οποίες φυσικά προορίζονταν να γεμίσουν τα φυσέκια στις πιστόλες και στα καριοφύλια των αγωνιστών. Γι’ αυτό και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε συχνά ότι η Δημητσάνα είναι “η μπαρουταποθήκη του έθνους”.
Να σημειωθεί ότι είχαμε επίσης την ευκαιρία και την χαρά να επισκεφτούμε στην Νεμέα το οινοποιείο Μπαϊρακτάρη όπου μάθαμε για το κρασί απολαμβάνοντας παράλληλα ένα δείγμα από την παραγωγή του και την φιλοξενία των ιδιοκτητών του…
Ήταν πολύ όμορφη εκδρομή…
Κάτω από : Χωρίς κατηγορία | Με ετικέτα: Αγαθόφρωνας Νικολόπουλος, Ανδρίτσαινα, εκδρομές, ιστορική βιβλιοθήκη, σχολική χρονιά 2013-2014
Αφήστε μια απάντηση