Καλοκαίρι 2012 – Το βιβλίο «Το λεωφορείο της Ρόζα Παρκς»

Κατερίνα Διακάκη

«Το λεωφορείο της Ρόζας, είναι ένα βιβλίο βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία που μιλάει για τον τρόπο που συμπεριφέρονταν οι Αμερικάνοι στους Μαύρους.  Μας περιγράφει την συμπεριφορά των λευκών και την εκμετάλλευση προς αυτούς.

Διαβάζοντας την ιστορία αυτή, σου δημιουργούνται συναισθήματα πρωτόγνωρα. Αισθάνεσαι θαυμασμό για το θάρρος, το κουράγιο και την τόλμη της, απέχθεια και θυμό για τον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι λευκοί τους έγχρωμους. Το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι πρέπει να διαβαστεί από όλα τα παιδιά γιατί είναι εκπληκτικό βιβλίο.»

Ραφαέλα Συκοβάρη

Ο ρατσισμός στις μέρες μας είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει και να αφορά όχι μόνο τη φυλή κάποιου, αλλά και τη μόρφωση, τη θρησκεία, τη γλώσσα και το κοινωνικό επίπεδο. Μάλιστα στις μέρες μας, είναι αξιοσημείωτο το μέγεθος των διαστάσεων του φαινομένου, γεγονός που δεν θα περίμενε κανείς μετά από τόσους αγώνες, ατομικούς και ομαδικούς που έχουν γίνει ανά τον κόσμο με σκοπό το δικαίωμα της ισότητας των πολιτών. Ένα παράδειγμα τέτοιου ατομικού αγώνα είναι το όχι της Ρόζας Παρκς (έγχρωμη), η οποία με θάρρος και γενναιότητα, αρνήθηκε να αφήσει τη θέση της στο λεωφορείο για κάποιο λευκό, όπως όριζε τότε ο νόμος. Ο άγνωστος ακόμη πάστορας, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάλεσε από τον άμβωνα της εκκλησίας του να μποϊκοτάρουν τα λεωφορεία. Να τι είπε

Η δειλία ρωτάει
-υπάρχει ασφάλεια;
Η σκοπιμότητα ρωτάει
-υπάρχει απόδοση;
Η ματαιότητα ρωτάει
-υπάρχει απήχηση;
Όμως η συνείδηση ρωτάει
-είναι δίκαιο;

Οδηγήθηκε κι αυτός στη φυλακή, όπως και η Ρόζα. Το μποϊκοτάρισμα κράτησε πάνω από ένα χρόνο και η Αμερική σείστηκε από ένα ασυγκράτητο κύμα εναντίων των φυλετικών διακρίσεων. Ένα αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν να αρχίσει να υπάρχει ισότητα.

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Ψαχνών          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση