Αρχική » Τα νέα μας » Μαθητική Ζωή – 21ο Φύλλο

Νοέμβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Σαν σήμερα

29/3/1896: Ο Σπύρος Λούης ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στο μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Λούης έτρεξε τον μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Μαθητική Ζωή – 21ο Φύλλο

“μαθητική ζωή”
Εφημερίδα του Γυμνασίου Πολυκάστρου
Έντυπη και Διαδικτυακή Έκδοση
Γυμνάσιο Πολυκάστρου, Δ/νση Β/θμιας Εκ/σης Κιλκίς
email: mail [at] gym-polyk . kil . sch . gr
Ιστοσελίδα: https://blogs.sch.gr/gympolka/
2ο Έτος, 21ο Φύλλο, 29 Νοεμβρίου 2012

Ανακύκλωση και νυν και αεί (Μέρος 2ο)

Ανακύκλωση αλουμινίου

γράφει η Ξένια Παρδάλη

Ανακύκλωση από τους μαθητές του Β2
Ανακύκλωση από τους μαθητές του Β2

Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στη μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στη διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις  οποίες παράγονται νέα υλικά. Ανακυκλώσιμα υλικά είναι το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος. Όσον αφορά την ανακύκλωση αλουμινίου τα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα. Αντίθετα με την ανακύκλωση τους προσφέρουν χρήματα σε όσους τα μαζεύουν και τα δίνουν στους χώρους που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:

  1. Η προστασία του περιβάλλοντος
  2. Η εξοικονόμηση ενέργειας
  3. Ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών

Με την ανακύκλωση αλουμινίου έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος αφού εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Υπολογίζεται ότι το 1991 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν 700 εκατομμύρια κουτιά αλουμινίου. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου το 25% ανακυκλώθηκε. Σε ευρωπαϊκή κλίμακα το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, είναι από εκείνα με τον υψηλότερο βαθμό ανακύκλωσης. Το αλουμίνιο από δομικές εφαρμογές ακολουθεί, ενώ τρίτο σε βαθμό ανακύκλωσης, είναι το αλουμίνιο από κουτιά μπύρας και αναψυκτικών. Έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές τεχνικές ανακύκλωσης προσαρμοσμένες στις διάφορες μορφές ανακυκλώσιμου αλουμινίου π.χ. άλλη για άβαφο και χονδρού πάχους αλουμίνιο, άλλη για φόιλ αλουμίνιο και άλλη για βαμμένο. Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.

Δημιουργία και ανακύκλωση

του Χαμουρούδη Άγγελου

Το γυαλί το χρησιμοποιούμε συχνά στη ζωή μας σε διάφορες μορφές. Όταν βρεθεί όμως στη φύση δεν αποσυντίθεται γι’ αυτό πρέπει να το ανακυκλώνουμε. Το γυαλί φτιάχνεται από μια ειδική άμμο που την εισάγουμε από το Βέλγιο, από σόδα και μαρμαρόσκονη. Όλα αυτά ανακατεύονται σε μεγάλα σιλό και πηγαίνουν στον κλίβανο τήξης και γίνονται υαλόμαζα (γυαλί σε υγρή κατάσταση) σε θερμοκρασία 5.000ο – 6.000ο C. Η υαλόμαζα πηγαίνει σε ειδικές μηχανές και μπαίνει σε καλούπια που δίνουν το σχήμα των δοχείων. Μια άλλη μηχανή φυσάει για να δημιουργήσει τον ωφέλιμο χώρο των δοχείων και το γυαλί ψύχεται. Έτσι παίρνουμε τα διάφορα γυάλινα δοχεία. Όλη αυτή η διαδικασία ελέγχεται από το κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου (από ηλεκτρονικούς υπολογιστές). Τα γυάλινα δοχεία ελέγχονται από εργάτες στη αρχή, για να δουν αν έχουν κάποια ατέλεια. Μετά τον έλεγχο των εργατών, πηγαίνουν σε ειδικές μηχανές οι οποίες ελέγχουν το στόμιο, το σχήμα και τη χωρητικότητά τους. Αν κάποια δοχεία έχουν ξεφύγει από το μάτι του ανθρώπου τα βγάζουν οι μηχανές. Αφού τελειώσουν οι έλεγχοι, τα βάζουν σε παλέτες, τα πακετάρουν και τα πηγαίνουν στα εργοστάσια εμφιάλωσης. Τα μπουκάλια που είναι ραγισμένα ή έχουν άλλη ατέλεια πηγαίνουν για ανακύκλωση. Υπάρχουν δύο τρόποι ανακύκλωσης. Ο πρώτος είναι η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών. Ο δεύτερος τρόπος έχει σχέση με τα μπουκάλια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και με τα διάφορα γυάλινα αντικείμενα. Αυτά τα συγκεντρώνουμε σε ειδικούς κάδους. Έπειτα μεταφέρονται στα κέντρα συγκέντρωσης γυαλιού όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα του (άσπρο, πράσινο, καφέ). Μετά το σπάνε σε μικρά κομματάκια (υαλόθραυσμα) και το καθαρίζουν από χαρτιά, πλαστικά κ.ά. Στη συνέχεια το υαλόθραυσμα οδηγείτε στον κλίβανο τήξης κι ακολουθείται όλη η προηγούμενη διαδικασία. Με την ανακύκλωση του γυαλιού κάνουμε οικονομία στις πρώτες ύλες και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Ο ρόλος του πολίτη στην ανακύκλωση του γυαλιού

Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των προϊόντων, αν θέλουμε να διατηρήσομε το περιβάλλον καθαρό. Κάθε ένας μεμονωμένα και όλοι μαζί συνολικά πρέπει να συμβάλλομε ενεργά στη προσπάθεια αυτή. Όλοι μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα που βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον και δεν είναι ζημιογόνα. Αυτή η προσπάθεια ίσως να αποδειχτεί και αρκετά διασκεδαστική. Μπορούμε να προτείνομε μερικές ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανακύκλωση και συγκεκριμένα του γυαλιού: 1. Να μην πετάμε διάφορα γυάλινα σκεύη ή διακοσμητικά, που δεν χρειαζόμαστε, αλλά να τα διαθέτομε για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να τα πουλάμε σε μαγαζιά που τα ανακυκλώνουν. 2. Να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία για αναψυκτικά, μπύρες κλπ, για να μπορούμε να τα επιστρέφομε. 3. Να επιστρέφομε τα γυάλινα δοχεία που χρησιμοποιούμε για φάρμακα, όταν αδειάσουν.Να μην αγοράζομε προϊόντα μιας χρήσης. 4. Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα. 5. Να προσπαθούμε να μαζεύομε τα γυάλινα δοχεία και να τα βάζομε σε ειδικούς κάδους. 6. Μπορούμε τέλος, πολλά γυάλινα δοχεία να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε καθημερινά στη ζωή μας.

Τι ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

της Χαρτοματσίδου Παναγιώτας

  • Συσκευασίες από πλαστικό, για παράδειγμα, μπουκάλια από νερό αφαιρώντας τα καπάκια τους (τα οποία επίσης πετάμε στους μπλε κάδους), από αναψυκτικά, δοχεία από λάδι, κεσεδάκια από γιαούρτι και βούτυρο, ταψάκια από φρούτα (φράουλες κτλ), κουτιά από μπογιές, απορρυπαντικά, άδεια σπρέι, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, θήκες cd/dvd, πλαστικές σακούλες, πλαστικά πιάτα και ποτήρια, φιλμ περιτυλίγματος. Εδώ να διευκρινίσω ότι στις συσκευασίες που τυλίγουν στα super markets τα αλλαντικά, τυριά, κρέατα και κοτόπουλα, καλό είναι να ξεχωρίζουμε το χαρτί από το νάιλον, καθώς το ένα υλικό θα ανακυκλωθεί με τις χάρτινες συσκευασίες, και το φιλμ περιτυλίγματος με τις πλαστικές.
  • Συσκευασίες από Αλουμίνιο: αλουμινόχαρτο, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες.
  • Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο: κουτιά από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, γενικότερα κονσέρβες, αλλά και τενεκέδες πχ από λάδι.
  • Συσκευασίες από Γυαλί: μπουκάλια αφαιρώντας τα καπάκια τους (τα οποία επίσης πετάμε στους μπλε κάδους) και βαζάκια από χυμούς, αναψυκτικά, κρασιά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα.
  • Συσκευασίες από χαρτί, τις οποίες είναι καλό να διπλώνουμε/τσακίζουμε για να πιάνουν τον μικρότερο δυνατό όγκο. Για παράδειγμα, συσκευασίες από γάλα, χυμό, κρασί, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, χαρτί περιτυλίγματος, χάρτινες σακούλες, χαρτοκιβώτια (σίγουρα διπλωμένα, για να πιάνουν κι αυτά τον μικρότερο δυνατό όγκο). Εδώ να διευκρινίσω κάτι σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού, γενικότερα. Κατάλληλοι για την ανακύκλωση χαρτιού (βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά) είναι οι κίτρινοι κάδοι που ίσως υπάρχουν στον Δήμο σας. Επειδή όμως είναι πολύ σύνηθες να μην υπάρχουν κίτρινοι κάδοι σε όλους τους Δήμους, ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, μπορούμε σε τέτοια περίπτωση να ρίχνουμε και χαρτιά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αρκεί όμως να μην είναι μικρότερα από το μέγεθος Α4, γιατί τότε η διαλογή τους είναι αδύνατη από την εταιρία ανακύκλωσης, δηλαδή πάνε χαμένα. Προτείνω τα μικρότερα χαρτιά να τα μαζεύετε σε έναν μεγάλο φάκελο, και όταν αυτός γεμίσει, κλείστε τον (για να μη χυθούν μέσα στον κάδο) και ρίξτε τον μέσα στον μπλε κάδο. Μπορεί το κάθε χαρτάκι μόνο του να σας φανεί ότι δεν αξίζει τη διαδικασία, αλλά παρατηρήστε πόσα τέτοια θα μαζέψετε, και σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη.
Δεν θα πάμε τα κόμικ μου για  το διαγωνισμό ανακύκλωσης είπες! Θα βρούμε κάτι άλλο είπες! Πάψε. Που να ξέρω πόσο σοβαρό είναι ένα βιβλίο που γράφει «Το Σύνταγμα της Χώρας»! Σκίτσο του Γιώργου Μπίτση (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)
Δεν θα πάμε τα κόμικ μου για το διαγωνισμό ανακύκλωσης είπες! Θα βρούμε κάτι άλλο είπες! Πάψε. Που να ξέρω πόσο σοβαρό είναι ένα βιβλίο που γράφει «Το Σύνταγμα της Χώρας»! Σκίτσο του Γιώργου Μπίτση (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Υλικό:
Μαθητική Ζωή 21.zip

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς