Αρχική » Τα νέα μας » Μαθητική Ζωή – 18ο Φύλλο

Νοέμβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Μαθητική Ζωή – 18ο Φύλλο

“μαθητική ζωή”
Εφημερίδα του Γυμνασίου Πολυκάστρου
Έντυπη και Διαδικτυακή Έκδοση
Γυμνάσιο Πολυκάστρου, Δ/νση Β/θμιας Εκ/σης Κιλκίς
email: mail [at] gym-polyk . kil . sch . gr
Ιστοσελίδα: https://blogs.sch.gr/gympolka/
2ο Έτος, 18ο Φύλλο, 9 Νοεμβρίου 2012

CINE GYMNASIO

Η προσπάθεια συνεχίζεται και είναι ενθαρρυντικό ότι κάποιοι επιμένουν να ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα της πόλης μας. Ο μικρός και ταπεινός σχολικός «κινηματογράφος», του Γυμνασίου Πολυκάστρου, συνεχίζει τις εβδομαδιαίες προβολές και εκτός της πρεμιέρας, με την εξαιρετική ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Άλλες δύο ταινίες προβλήθηκαν στη συνέχεια. Πρόκειται για δύο ταινίες του Γαλλικού κινηματογράφου,  τις: «ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ» και «ΑΜΗΝ»  του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Έτσι στα απογεύματα του Σαββάτου, βρίσκουμε άλλο νόημα στη μικρή μας πόλη, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΒΕΛΙΞ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

(ASTERIX & OBELIX: MISSION CLEOPATRA)
Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2002

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα βάζει στοίχημα με τον Ιούλιο Καίσαρα πως ο λαός της είναι ικανός να χτίσει ένα τεράστιο παλάτι από χρυσό για λογαριασμό του τελευταίου σε τρεις μόνο μήνες! Όμως οι αρχιτέκτονές της είναι απασχολημένοι και τελικά η Κλεοπάτρα αναθέτει το ακατόρθωτο αυτό έργο στον Έντιφις, που αν δεν κατασκευάσει το παλάτι θα σερβιριστεί ως… γεύμα των κροκοδείλων του Νείλου! Έτσι ο Έντιφις καλεί σε βοήθεια τον παλιό του φίλο Πανοραμίξ για να προμηθευτεί το περίφημο μαγικό φίλτρο του, που χαρίζει υπεράνθρωπες δυνάμεις σε όποιον το πιει. Ο Πανοραμίξ δέχεται την πρόσκληση του φίλου του και ταξιδεύει στην Αίγυπτο συνοδευόμενος από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ…
Σκηνοθέτης: Αλέν Τσαμπά
Παίζουν/Συμμετέχουν: Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μόνικα Μπελούτσι, Κλοντ Ρις.

AMHN

(ΑΜΕΝ)
Γαλλικής παραγωγής 2002

Η ταινία Αμήν (2002), του Κώστα Γαβρά -όπως και το Μουσικό Κουτί- αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα και την αναγκαιότητα της διάσωσης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Προκαλώντας σκάνδαλο με το θέμα της, αλλά και την αφίσα της, προκαλώντας τις βίαιες αντιδράσεις και την απόρριψη από το Βατικανό, η ταινία επιβεβαιώνει το μοντέλο κινηματογράφου, που όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε και υπηρέτησε ο Κώστας Γαβράς: ένα σινεμά της καταγγελίας, στενά συνεδεμένο με το πολιτικό προοδευτικό ρεύμα της δεκαετίας του ’70. Το σινεμά του Κώστα Γαβρά είναι ένα σινεμά αφηγηματικό, που όμως αντλεί την θεματολογία του από τις ανοιχτές  πληγές της ιστορίας (όπως είναι το Ολοκαύτωμα)  ή της πολιτικής (όπως είναι οι στρατιωτικές δικτατορίες), από τα θέματα που κυριαρχούν στο κοινωνικό πεδίο (όπως είναι η ανεξέλγκτη δράση των ΜΜΕ). Το σινεμά του βρίσκεται  κάτω από τον αστερισμό της πολιτικής, αλλά και της ευαισθησίας στα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να απασχολούν το άτομο και της κοινωνίες του 21ου αιώνα.

Προβολή ταινίας στο σχολείο μας…

της μαθήτριας Γκαντίδου Εμμανουέλας

Εικόνα από παλαιότερη προβολή, στο πολυχώρο του γυμνασίου Πολυκάστρου

Η προβολή ταινιών στο «κινηματράφο» του σχολείου μας  (πολυχώρος Γυμνασίου Πολυκάστρου), μας δίνει την δυνατότητα να συγκεντρωνόμαστε, καθηγητές, συμμαθητές και φίλοι, πέραν του σχολικού ωραρίου, να γνωριζόμαστε και να μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα, και εμπειρίες. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να ξεφεύγουμε από την πεζή καθημερινότητα. Έχουμε επίσης την ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό όλοι μαζί, να συζητήσουμε και να προσεγγίσουμε θέματα που μας αφορούν ρίχνοντας ματιές μέσα από ένα άλλο μάτι, αυτό του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου της ταινίας. Πριν  την προβολή γίνεται παρουσίαση του θέματος που πραγματεύεται η ταινία και στο τέλος ακολουθεί συζήτηση.

Oι ταινίες που προβάλλονται είναι κατάλληλες για παιδιά άνω των 8 ετών, πραγματεύονται θέματα που μας αφορούν και είναι σημαντικά για την ζωή μας. Mας λύνουν απορίες και μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με το σενάριο του έργου και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης παρουσίασε το θέμα. Τις ταινίες που προβάλλονται, τις προτείνουν οι ίδιοι οι μαθητές και είναι ταινίες εποχής (αναφέρονται στο παρελθόν), κοινωνικές, αισθηματικές, αστυνομικές  ή και επιστημονικής φαντασίας, όπως η ταινία The lord of the rings, η οποία είναι πολύ ωραία και θα μπορούσαμε να την δούμε. Οι περισσότερες ταινίες έχουν υπότιτλους.

Καινούργιες ταινίες 2012…

άρθρο της Ευθυμιάδου Ελένης

Ύστερα από μακρόχρονη αναμονή, θα βγει επιτέλους η συνέχεια της τριλογίας „Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών“ (The Lord of the Rings), του Peter Jackson, που βασίζεται στην ομότιτλα βιβλία του J. R. R. Tolkien. Η ταινία „The Hobbit“ πρόκειται να γυριστεί σε τρεις σειρές. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, θα βγεί στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο με τον τίτλο „The Hobbit – An Unexpected Journey“. The Hobbit – An Unexpected Journey.

Υπόθεση: Ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ξεκινά να ανακτήσει το χαμένο Βασίλειο των Νάνων της Έρεμπορ από τον δράκο Σμογκ. Ο Μπίλμπο προσεγγίζεται από το μάγο Γκάνταλφ τον Γκρίζο και γίνεται μέλος της ομάδας δεκατριών νάνων, οι οποίοι ηγούνται από τον θρυλικό πολεμιστή, Θόριν Όκενσιλντ. Το ταξίδι τους περιλαμβάνει επικίνδυνα μονοπάτια, μέσω τοπίων γεμάτα με Γκόμπλινς και Ορκ, Γουάργκς, Γιγάντιες Αράχνες και Μάγους. Αν και ο στόχος τους βρίσκεται στην Ανατολή στο Μοναχικό Βουνό, πρώτα θα πρέπει να αποδράσουν από τα τούνελ των Γκόμπλιν, όπου ο Μπίλμπο θα συναντήσει ένα πλάσμα που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα, το Γκόλουμ. Εκεί, ο Μπίλμπο θα πάρει στην κατοχή του το “πολύτιμο” δαχτυλίδι του Γκόλουμ. Ένα απλό, χρυσό δαχτυλίδι που είναι δεμένο με τη μοίρα της Μέσης Γης.

Η ταινία του Σαββάτου

Η ταινία About a boy θα προβληθεί το Σάββατο στις 5:30 το απόγευμα, είναι μια ταινία που αφορά τους εφήβους και θα τους προβληματίσει ευχάριστα.

Μία πολύ όμορφη και ανάλαφρη ταινία, για έναν άντρα (διασκεδαστικότατος στο ρόλο ο Χιου Γκραντ) που καταφέρνει να ωριμάσει κάνοντας παρέα μα έναν δωδεκάχρονο νεαρό, ο οποίος θα αλλάζει τη ζωή του. Η ταινία έχει αρχή και μέση, το τέλος όμως είναι πολύ απότομο και δεν αναδεικνύει το στόχο του σκηνοθετικού ντουέτου Γουέιτζ. Με λίγα λόγια, από τη μία δεν έχει αρκετό χιούμορ, για να θεωρηθεί κωμωδία ή κομεντί αλλά ούτε καταφέρνει, από την άλλη, να συγκίνηση πραγματικά ώστε να θεωρηθεί πετυχημένη δραματική.

Ναι … είναι  πραγματικότητα!

της Συμεωνίδου Αλεξάνδρας

Ναι … είναι  πραγματικότητα! Πλέον η εφημερίδα μας είναι διαθέσιμη και στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα: https://blogs.sch.gr/gympolka/. Η πρωτοβουλία αυτή των καθηγητών του σχολείου μας, καθιστά εύκολη την ανάγνωση κάθε φύλλου κι έτσι περιμένουμε με ανυπομονησία, έναν πιο σύγχρονο, ανανεωμένο και διασκεδαστικό τρόπο ενημέρωσης.

Ξέρεις πόσο κακό σου κάνει το τσιγάρο;

Σκέψεις της Αναστασιάς Συκούδη

Με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός, που έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, δηλαδή, ότι οι εφημερεύοντες καθηγητές της αυλής, αντιλήφθηκαν κάποιους μαθητές, να καπνίζουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, θα ήθελα, να σας ενημερώσω για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.  Είναι πλέον γνωστό, ότι εξαιτίας του καπνίσματος, πεθαίνουν κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνθρωποι. Οι θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο (ενοχοποιείται το κάπνισμα πολλές φορές). Αρκούν τέσσερα τσιγάρα την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες, για να τριπλασιαστεί ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος να πεθάνει από καρδιόπαθειες. Επίσης, το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα και προκαλεί εξάρτηση ανάλογη της κοκαΐνης. Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε άτομα στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον, τα οποία καπνίζουν. Και μαζί με αυτούς εισπνέουμε κι εμείς το καπνό τους, σαν παθητικοί καπνιστές. Σε όλους αυτούς, έχω να πω, ότι ο μόνος τρόπος για να κόψεις μια κακή συνήθεια, είναι να την αντικαταστήσεις με μία καλύτερη. Άλλωστε υπάρχουν, τόσες καλές συνήθειες!!! Τέλος, πιστεύω, πως περισσότερο κακό σας  κάνει το τσιγάρο, απ’ ότι η αποβολή των μαθητών! ‘’Το μοναδικό ασφαλές τσιγάρο, είναι το τελευταίο σου’’. Η επιλογή είναι δική σου.

Υλικό:
Μαθητική Ζωή 18.zip


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς