Αρχική » Τα νέα μας » Μαθητική Ζωή – 16ο Φύλλο

Οκτώβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Μαθητική Ζωή – 16ο Φύλλο

“μαθητική ζωή”
Εφημερίδα του Γυμνασίου Πολυκάστρου
Έντυπη και Διαδικτυακή Έκδοση
Γυμνάσιο Πολυκάστρου, Δ/νση Β/θμιας Εκ/σης Κιλκίς
email: mail [at] gym-polyk . kil . sch . gr
Ιστοσελίδα: https://blogs.sch.gr/gympolka/
2ο Έτος, 16ο Επετειακό Φύλλο, 28η Οκτωβρίου 2012

Η 28η Οκτωβρίου είναι η εθνική μας γιορτή

από την μαθήτρια Κεχαγιά Μαρία

Η  28η Οκτωβρίου είναι η εθνική μας γιορτή, γιορτάζουμε το όχι του Ι. Μεταξά στο τελεσίγραφο των Ιταλών, με το οποίο απαιτούσαν την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος (λιμένες, αεροδρομίου κλπ), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθηση του στην Αφρική. Μετά την ανάγνωση του τελεσίγραφου, ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση “Alors, c’est la guerre”  (αλορς σε λα γκερ= λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των προκλητικών αιτημάτων. Το ίδιο πρωί,  ο Ι. Μεταξάς απευθύνεται μέσω ραδιοφώνου στον ελληνικό λαό, λέγοντας πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν τους Ιταλούς, να αγωνιστούν για την ελευθερία τους, την πατρίδα τους, τις οικογένειες τους και τις ιερές παραδόσεις τους. Στις 5:30 το πρωί της 28ης Οκτώβρη, ξεκινάει η εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων στο Ελληνικό έδαφος, ο ελληνικός στρατός αμύνεται με γενναιότητα και καταφέρνει να καθηλώσει τις Ιταλικές μεραρχίες σε Πίνδο και στο Καλπάκι της Ηπείρου. Ο Μουσολίνι επιθυμούσε να περάσει γρήγορα στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο, αλλά ο Ιταλικός στρατός δεν τα έβγαζε πέρα με τον Έλληνα τσολιά, που πολεμούσε για την ελευθερία της πατρίδας του. Στις 17 Νοεμβρίου οι Ιταλοί υποχώρησαν και οι Έλληνες ξεκίνησαν να απελευθερώσουν περιοχές στη Βόρεια Ήπειρο, τη Μοσχόπολη, το Δέλβινο, το Αργυρόκαστρο και τους Άγιους Σαράντα. Το 1941 κατακτούν και την οχυρωματική θέση Κλεισούρα. Οι Ιταλοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Την Άνοιξη του 41 έγινε η τελική επίθεση από τον Ιταλικό στρατό ό οποίος τελικά θα παραδεχθεί την ήττα του από τους Έλληνες. Η 28η Οκτώβρη είναι μια μέρα κατά την οποία νιώθουμε περήφανοι ως Έλληνες, για τους προγόνους μας που πολέμησαν γενναία για την Ελλάδα και χάρης αυτούς απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας.

Βετεράνοι του πολέμου - Ελεύθερο σκίτσο του Γ. Μπίτση (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)
Βετεράνοι του πολέμου - Ελεύθερο σκίτσο του Γ. Μπίτση (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Γιορτάζονται φέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του δήμου Παιονίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η επέτειο απελευθέρωσης της Παιονίας από τον τουρκικό ζυγό. Στις 23 Οκτωβρίου 2012 η Γουμένισσα , ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Παιονίας , φόρεσε τα καλά της και τα γιορτινά της, και υποδέχτηκε τους επίσημους προσκεκλημένους και πλήθος κόσμου για να γιορτάσει τα 100 χρόνια ελευθερίας. Το Σχολείο μας συμμετείχε με αντιπροσωπεία έξι μαθητριών των, Συμεωνίδου Α. (Σημαιοφόρος), Χαρτοματσίδου Π., Ρετσελά Δ., Νάντσιου Μ., Δαμακούδη Λ. και Μυστρίδου Σ. (παραστάτες). Μετά την δοξολογία στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Ηρώο των Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε παρέλαση τμημάτων σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων Στρατού.

Η περιοχή του Πολυκάστρου απελευθερώθηκε στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912, μετά τη μάχη των Γιαννιτσών και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μαζί με τη δυτική όχθη του Αξιού (περιοχή Γουμένισσας). Στις 31 Οκτωβρίου του 1912 δόθηκε διαταγή σε απόσπασμα Ευζώνων να απελευθερώσουν τη Γευγελή. Το μεσημέρι της 1 Νοεμβρίου του 1912, το απόσπασμα Ευζώνων υπό το συνταγματάρχη Κωνσταντινόπουλο αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς και το βράδυ της ίδιας μέρας αποβιβάστηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρασουλίου. Χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν στην κωμόπολη του Καρασουλίου, ώστε να εδραιώσουν την Ελληνική κρατική παρουσία, και την επόμενη το πρωί αναχώρησαν για τη Γευγελή, όπου κατέφθασαν μετά από επτάωρη πεζοπορία (για να διαπιστώσουν ότι ήδη στην πόλη βρίσκονταν Σερβικός λόχος). Κατά την απελευθέρωση η Ελληνική κοινότητα του Πολυκάστρου, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Νάντσιο αριθμούσε 46 οικογένειες (146 κάτοικοι). Στα αμέσως επόμενα χρόνια έρχονται στην περιοχή Πολυκάστρου πολλοί Έλληνες από την περιοχή Γευγελής και Βογδάντσας, καθώς και πολλοί Σαρακατσαναίοι από περιοχές της Βορείου Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) λόγω των διωγμών του Γιουγκοσλαβικού κράτους. Η περιοχή έγινε το κέντρο οχύρωσης των συμμαχικών δυνάμεων κατά το Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Υλικό:
Μαθητική Ζωή 16.zip

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς