Μαθητική Ζωή – 15ο Φύλλο

“μαθητική ζωή”
Εφημερίδα του Γυμνασίου Πολυκάστρου
Έντυπη και Διαδικτυακή Έκδοση
Γυμνάσιο Πολυκάστρου, Δ/νση Β/θμιας Εκ/σης Κιλκίς
email: mail [at] gym-polyk . kil . sch . gr
Ιστοσελίδα: https://blogs.sch.gr/gympolka/
15ο φύλλο, 19 Οκτωβρίου 2012

Σωστή αντιμετώπιση της υγιεινής των δοντιών

από την μαθήτρια Παρασκευοπούλου Μαρία

Στην υγιεινή των δοντιών, η σωστή διαταξή τους αποτελεί κεφάλαιο υψίστης σημασίας  για τη ζωή του ανθρώπου από τους πρώτους μήνες της ζωής τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Διότι συμβάλλει όχι μόνο στη γενικότερη υγεία του ανθρώπου, αλλά και στην αισθητική εμφάνιση του. Τα δόντια αρχίζουν να «ανατέλλουν» τον 6ο περίπου μήνα και το σύνολο των δοντιών ολοκληρώνεται στον 2ο με 3ο χρόνο. Από αυτή την ηλικία πρέπει το παιδί να παρακολουθείται από ειδικό παιδοδοντίατρο, γιατί τα δόντια αυτά συντελούν σε τρείς σημαντικές διαδικασίες:

 • Το νήπιο τρώει στέρεες τροφές. Διατηρούν τα δόντια αυτά χώρο για να ανατάξουν σωστά τα επόμενα δόντια, τα μόνιμά του αρχίζουν να βγαίνουν από την ηλικία των 6 ετών μέχρι 12-13 ετών.
 • Συντελούν στη σωστή άρθρωση του παιδιού.
 • Τη σωστή αισθητική εμφάνιση του στόματος.

Φυσιολογικά οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για τη σωστή φροντίδα των δοντιών πρέπει να γίνονται κάθε έξι μήνες. Είτε ξεκινώντας από την νηπιακή ηλικία, είτε οποιαδήποτε στιγμή το παιδί ή ο ενήλικας, θα πρέπει να κατανοήσει ότι για την φυσιολογική λειτουργία του στόματος του και για να μην υπάρχουν νέα οδοντιατρικά προβλήματα, θα πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της αλλαγής των δοντιών μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών, όπου πλέον έχει γίνει η αλλαγή των νεογιλών από τα μόνιμα, να παρακολουθούνται τα δόντια από τον ειδικό παιδοοδοντίατρο και ορθοδοντικό, όχι μόνο για την υγεία των δοντιών, αλλά και για την σωστή διευθέτηση τους στον οδοντικό φραγμό.

Ελεύθερο σκίτσο του μαθητή της Α΄τάξης Μπίτση Γ. (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Ελεύθερο σκίτσο του μαθητή της Α΄τάξης Μπίτση Γ. (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Πως θα διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή:

 • Κάθε έξι μήνες προληπτικό checkup στον οδοντίατρο, όπου γίνεται καθαρισμός-αφαίρεση χρωστικών-, φθορίωση, βούρτσισμα και νήμα.
 • Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις στα ούλα, με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.
 • Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες.
 • Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα, καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην έλλειψη κακοσμίας του στόματος.
 • Προσοχή στη διατροφή. Όχι στο κάπνισμα, στην ζάχαρη και στα κολλώδη γλυκά. Απαραίτητες οι βιταμίνες Α+D, οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, το φυλλικό και το ασκορβικό οξύ, καθώς και ο ψευδάργυρος. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος ο οποίος δίνει τη σωστή χρήση των ανωτέρω.
 • Επιλογή της σωστής οδοντόπαστας ανάλογα με τη χρήση της. Π.χ. ειδικές για την οδοντική ευαισθησία ή για την πρόληψη της τερηδόνας. Περιέχοντας φθόριο, ή για την καταπολέμηση της ουλίτιδας, περιέχοντας ένα συστατικό το Τρικλαζάν.
 • Χρήση στοματικού διαλύματος μόνο μετά τις οδηγίες του οδοντίατρου.
 • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα δόντια σαν κοπτικά εργαλεία.

Σχολείο, χώρος ελεύθερης έκφρασης

το άρθρο επιμεληθήκαν οι μαθήτριες της Α΄τάξης Συκούδη Αναστασία, Καρακασίδου Κυριακή και Καρακατσανίδου Ραφαέλα

Πριν λίγες μέρες, έγινε συζήτηση στο σχολείο μας σχετικά με τις ποινές που επισύρουν ανάρμοστες πράξεις και συμπεριφορές. Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα στο γραφείο του διευθυντή μας κ. Λέφα Ανδρέα και συμμετείχαν εκτός του ιδίου και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης, Συκούδη Αναστασία, Καρακασίδου Κυριακή και Καρακατσανίδου Ραφαέλα. Τα συμπεράσματα ποικίλα, όμως τέτοιου είδους συζητήσεις χρειάζεται να γίνονται, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια, τα της λειτουργίας του σχολείου μας. Τα παιδιά υπέβαλλαν ερωτήσεις στον κ. Λέφα, στις οποίες απάντησε με μεγάλη προθυμία και διάθεση να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, σχετικά με τις υποχρεώσεις των παιδιών στο σχολείο μας.

Έχετε πολλές ευθύνες ως διευθυντής του Γυμνασίου Πολυκάστρου. Κι αν ναι, ποιες;

Οι αρμοδιότητες μου και οι ευθύνες μου αφορούν τη λειτουργία του σχολείου, τους μαθητές, τους καθηγητές, τους γονείς, καθώς τη Διεύθυνση Δευτερβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς και τέλος, την υπηρεσία στην οποία υπαγόμαστε που είναι το Υπουργείο Παιδείας.

Σε ποιες περιπτώσεις τιμωρείτε τους μαθητές/μαθήτριες;

Δεν υπάρχουν τιμωρίες με την έννοια μαλώνω κάποιον ή του δίνω αποβολή, σημασία έχει να καταλάβει το λάθος του και να το μετατρέψει σε προσφορά στο σχολείο και τους συμμαθητές του.

Ποιες είναι οι ποινές;

Τους επιβάλλω ποινές σε θέματα συμπεριφοράς και συχνά αυτές είναι να απασχολούνται φροντίζοντας τον κήπο, τακτοποιώντας  τις αποθήκες, καθαρίζοντας τους χώρους εσωτερικά του σχολείου και γενικά να κάνουν πράγματα σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου μας.

Είστε γενικά επιεικής με τους μαθητές;

Οι ποινές δεν είναι βαριές, όμως γενικά είμαι αυστηρός αλλά  κι απαιτητικός. Κύρια με τον εαυτό μου και μετά με τους μαθητές και τους συναδέλφους μου.

Σε ποιες περιπτώσεις οι τιμωρίες είναι πολύ βαριές;

Για παράδειγμα σε περίπτωση ενδοσχολικής βίας, καταστροφής δημόσιας και ατομικής περιουσίας, άλλα και έντονης προσβολής προς εμένα και τους συναδέλφους μου.

Μερικοί μαθητές και μαθήτριες πιθανόν να σας θεωρούν αυστηρό και σε ορισμένες περιπτώσεις άδικο. Συμφωνείται με αυτό;

Ούτε αυστηρός είμαι, ούτε άδικος είμαι, σίγουρα όμως είμαι απαιτητικός. Θέλω τα πάντα γίνονται σωστά και στο σωστό χρόνο, όπως επιβάλλει ο νόμος και η λειτουργία του.

Στο θέμα της καθαριότητας πόσο αυστηρός είστε;

Πιστεύω πως ζώντας σε ένα οργανωμένο καθαρό κι όμορφο περιβάλλον, δημιουργείται χαρούμενη διάθεση στο μαθητή να δουλέψει και να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα,  αλλά και στον εκπαιδευτικό να εργαστεί και να δημιουργήσει τα μέγιστα. Χρειάζεται να κινούμαστε σε χώρους, μέσα στους οποίους θα έχουμε ευχάριστη διάθεση και ευεξία.

Το γεγονός ότι μερικοί μαθητές και μαθήτριες κουβαλάν κινητά και τσιγάρα στο σχολείο σας εξοργίζει;

Με εξοργίζει το γεγονός ότι δεν σέβονται τον όρκο τιμής που μου έχουν δώσει. Μου λένε ψέματα, ενώ εγώ δεν τους έχω πει ποτέ. Δεν επιτρέπεται να καπνίζουν γιατί κάνουν κακό στον εαυτό τους και στην υγεία τους, επίσης δεν υπακούν και δεν εφαρμόζουν τους νόμους.

Δώστε μια συμβουλή στους μαθητές για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους.

Δεν μου αρέσουν οι συμβουλές, μ’ αρέσουν οι πράξεις. Καθημερινά να σκέφτονται και να πράττουν θετικά και δημιουργικά.

Εδώ κάπου τελείωσε η κουβεντούλα που είχαμε με τον διευθυντή μας, κ. Λέφα κι ελπίζουμε μετά από αυτό, να έγινε αντιληπτό το πνεύμα μέσα στο οποίο θα κινηθούμε όλοι, ώστε το σχολείο μας να λειτουργήσει, όσο το δυνατόν καλύτερα και εποικοδομητικά. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Λέφα που μας δέχτηκε με μεγάλη προθυμία και απάντησε αγόγγυστα σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Υλικό:
Μαθητική Ζωή 15.zip

Δημοσιεύθηκε στην Τα νέα μας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.