Σπουδή (μελέτη) μιας κινηματογραφικής ταινίας
ΤΑΙΝΙΑ: Les Choristes
- «Τα παιδιά της χορωδίας» του Κριστόφ Μπαρατιέ
ΥΠΟΘΕΣΗ
Βρισκόμαστε στο 1948. Ο Clement είναι ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής που έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το πάθος του γι’ αυτήν. Όμως βρίσκει δουλειά ως επιτηρητής σ’ ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Η παραμονή του στο οικοτροφείο θα σταθεί για τον Clement αφορμή αφύπνισης καθώς η επαφή του με τη σκληρή πραγματικότητα των μαθητών και τις αυστηρότατες και φυσικά αναποτελεσματικές μεθόδους του διευθυντή του οικοτροφείου Rachin τον αναγκάζουν να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τα ατίθασα παιδιά και να ξεκινήσει μια προσπάθεια αλλαγής στο αυστηρό προφίλ του ιδρύματος, διδάσκοντας στους μαθητές τη μουσική και τη μαγεία που μπορεί αυτή να φέρει στις ζωές τους.
Τα παιδιά της χορωδίας (γαλλικά: Les Choristes) είναι ευρωπαϊκή δραματική ταινία του 2004 από τον Κριστόφ Μπαρατιέρ. Το σενάριο γράφτηκε από τους Μπαρατιέ και Φιλίπ Λοπ-Κυρβάλ και είναι προσαρμογή της ταινίας του 1945 La Cage aux rossignols. Η ιστορία βασίζεται στην προέλευση της χορωδίας “Οι Μικροί Τραγουδιστές” του Παρισιού.
Στο πλαίσιο του άξονα 4. Αξιολόγησης Σχολικών Μονάδων ( Σχέσεις μεταξύ μαθητών /-τριών και εκπαιδευτικών) προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία:
«Τα παιδιά της χορωδίας» του Κρ.Μπαρατιέ.
Αρχικά ,την ταινία παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου και στη συνέχεια οι μαθητές κάθε τάξης κλήθηκαν να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας:
«Σπουδή (μελέτη) μιας κινηματογραφικής ταινίας».
Παράλληλα, έγινε συζήτηση τόσο για τους συντελεστές της ταινίας, για τα πρόσωπα, τους χαρακτήρες, όσο και για το εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής. Κατόπιν, οι μαθητές έφτιαξαν αφίσες σχετικά με την ταινία και με βάση το τραγoύδι της ταινίας «Vois sur ton chemin» – «Κοίταξε το δρόμο σου» κατέγραψαν τα συναισθήματα καθώς και τις σκέψεις που αναδύθηκαν από αυτό. Συμπερασματικά, διαπιστώσαμε ότι η προβολή της ταινίας ήταν η κατάλληλα αφορμή για να ενσκύψουμε στις σχέσεις μαθητών – εκπαιδευτικών και να διερευνήσουμε τα λάθη, τους κακούς χειρισμούς και ως εκ τούτου να καλλιεργήσουμε σχέσεις συνεργατικές και να εφαρμόσουμε πρακτικές που θα ενισχύσουν τις σχέσεις μας, ώστε να δύναται η επίλυση τυχόν προβλημάτων. Απώτερος δε στόχος μας είναι η σχέσεις εκπαιδευτικών – μαθητών να είναι ποιοτικές και να μένουν στη συνείδηση των παιδιών ως πυξίδα της μελλοντικής τους ζωής .
Επιμέλεια: Ντούπη Βασιλική