Αρχική » Μαθητές » ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ*

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ*

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Τη φετινή σχολική χρονιά οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου δημιούργησαν μέσα στην αίθουσα ένα μουσείο αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Ευρήματα δεν είχαμε, οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε αφίσες με ευρήματα. Κάθε φορά, λοιπόν, που τελείωνε ένα κεφάλαιο του βιβλίου της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, κατεβαίναμε στο εργαστήριο των υπολογιστών και χωρισμένοι σε ομάδες, αναζητούσαμε εικόνες και τις σχετικές λεζάντες, για να συμπληρώσουμε τις παρακάτω αφίσες. Η αναζήτηση γινόταν σε ιστοσελίδες μουσείων (π.χ. Κυκλαδικό Μουσείο, Μουσείο Ακρόπολης κ.ά.) ή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (π.χ. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού). Μόλις κάθε ομάδα ολοκλήρωνε το σχεδιασμό της αφίσας της, την παρουσίαζε και στους υπόλοιπους συμμαθητές, ενώ ακολουθούσε και μια σχετική συζήτηση μέσα στην τάξη.

Στο τέλος της χρονιάς και συγκεκριμένα στις 20 Μαΐου 2014 καλέσαμε τους γονείς σε μια ανοιχτή εκδήλωση, όπου οι μαθητές σε ρόλο ξεναγού παρουσίασαν τις αφίσες τους, αφηγούμενοι την αρχαία ελληνική ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τη ρωμαϊκή κατάκτηση με τη βοήθεια και ορισμένων εισαγωγικών κειμένων που έγραψαν οι ίδιοι. Οι γονείς ενθουσιάστηκαν με την παρουσίαση και τις αφίσες των μαθητών. Τα παιδιά από την πλευρά τους δήλωσαν σε φύλλο αξιολόγησης που τους δόθηκε ότι τους άρεσε η όλη διαδικασία, ότι έμαθαν πολλά περισσότερα πράγματα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ενώ παράλληλα, ασκήθηκαν στο να αναζητούν και να βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και συνεργάστηκαν αρμονικά με τους συμμαθητές τους στα πλαίσια των ομάδων.

Δημιουργοί αυτού του μουσείου αρχαίας ελληνικής ιστορίας ήταν οι μαθητές: Ανδρεόπουλος Γιώργος, Βασσάκης Αλέξανδρος, Βύρλιου Μαρία, Καρανάκη Σοφία, Κεμερλής Χρήστος, Κωστάκογλου Γιώργος, Μήτκα Ελευθερία, Μήτκας Αλέξης, Παπαδόπουλος Γιάννης, Τραϊανός Δημήτρης, Τσάνη Κυριακή και Φίλκα Βιβή. Ελάτε, λοιπόν, να ξεναγηθείτε κι εσείς στην αρχαία ελληνική ιστορία μέσα από αυτό το πρωτότυπο ψηφιακό μουσείο!

 

1. ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

4. ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

5. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

6. Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

7. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

8. ΑΡΧΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

9. ΑΡΧΑΪΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ

10. ΑΡΧΑΪΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ

11. ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

13. ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

14. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

15. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

16. ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

17. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο υπεύθυνος καθηγητής

Δελιόπουλος Γιώργος, Φιλόλογος


Σχολιάστε

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση