Υλοποίηση της δράσης: Πρόληψη φυσικών καταστροφών

Την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022 στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων της Β’ τάξης «Πρόληψη φυσικών καταστροφών» πραγματοποιήσαμε στο Γυμνάσιο Περαχώρας μία εκτεταμένη δράση που σκοπό είχε να ενημερωθούν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τις φυσικές καταστροφές όπως σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ. Για το σκοπό αυτό απευθύναμε αίτημα προς το 747 ΕΤΜΧ Ειδικό Τμήμα Φυσικών Καταστροφών -μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας -θεωρώντας πως είναι από τους πλέον αρμόδιους για μία τέτοια ενημέρωση.

Η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν το αίτημα μας έγινε δεκτό.

Η Δράση αποτελούνταν από τρία σκέλη:

1) Την θεωρητική παρουσίαση των φυσικών καταστροφών.

Οι μαθητές παρακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των πιο κοινών φυσικών φαινομένων όπως σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ. Ενημερώθηκαν για το σωστό κάθε φορά τρόπο αντίδρασης και δράσης και κατόπιν είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα.

2) Παρουσίαση του εξοπλισμού και βιωματικές δράσεις.

Κατόπιν στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας είδαμε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τους διασώστες ανά περίπτωση και οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα αντικείμενα πάντα υπό την καθοδήγηση των αξιωματικών.

Στο σημείο αυτό οι αξιωματικοί μας επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη. Μας παρουσίασαν ένα σκύλο- διασώστη, τη γλυκύτατη 5 μηνών Ραφαέλα. Είδαμε τον στενό και ειλικρινή δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπό και το σκύλο. Καταλάβαμε πως για να είναι αποτελεσματική η ομάδα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να γεμίσουμε τη Ραφαέλα χάδια πράγμα που έδειξε πως απολάμβανε ιδιαίτερα.

3) Άσκηση σεισμού.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την προγραμματισμένη άσκηση σεισμού του σχολείου μας. Το κλιμάκιο των αξιωματικών παρακολούθησε όλη τη διαδικασία και μας έκανε τις απαραίτητες παρατηρήσεις – υποδείξεις ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις ενέργειες μας.

277822132 508909877567682 7330145079839656378 n 1

 

Ζούμε σε μία χώρα , και σε μία περιοχή που έρχεται συχνά αντιμέτωπη με φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ. Η ανάγκη για ενημέρωσης είναι συνεχής. Έτσι λοιπόν θεωρήσαμε πως η συγκεκριμένη δράση ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να επιμορφωθούν και οι εκπαιδευτικοί πέρα από τους μαθητές. Μετά την ολοκλήρωση της δράσης για τους μαθητές ακολούθησε σεμινάριο διαχείρισης φυσικών καταστροφών προς το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων της Περαχώρας: Γυμνάσιο- Δημοτικό- Νηπιαγωγείο.

Το κλιμάκιο που ανέλαβε τις επιμορφωτικές δράσεις είναι το εξής:

Το 747 Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Σχολής Μηχανικού

Επικεφαλής:

Ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης κ. Παπαμαργαρίτης Νικόλαος

Οι αξιωματικοί:

Υπολοχαγός κ. Κεφιλής Αθανάσιος

Ανθυπασπιστής κ. Αλεξόπουλος Παναγιώτης

Λοχίας κ. Κοκκότης Νικόλαος

Λοχίας κ. Πετροπούλου Κων/να

Λοχίας κ.Τιγανής Ηλίας

 

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για την πολύτιμη παρουσία σας.

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων