• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Επίσκεψη στο φούρνο, 29-10-25

    30 Οκτωβρίου 2025 από

    Foyrnos 29 10 25Την Τετάρτη 29-10-2025 οι μαθητές της Α΄τάξης με τις καθηγήτριες τους την κ. Σιάγαλη Πασχαλίνα και την κ. Σοϊλεμέζογλου Μαρία επισκέφθηκαν το αρτοποιείο του κ. Κατσαβού. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της Ν. Ελληνικής Λογοτεχνίας ( το παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί») αλλά και στον άξονα της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας « Σχολείο και κοινότητα».

    Ειδικά για φέτος έχουμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Μακεδονία αλλά και την εξέλιξη της στο χρόνο, από το χθες στο σήμερα. Το ψωμί αποτελεί διαχρονικά βασικό στοιχείο της διατροφής μας, όμως και αυτό εξελίσσεται, αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων κάθε εποχής.

    Είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα φούρνο από μέσα! Ξεκινώντας από την πρώτη ύλη , το αλέυρι , γνωρίσαμε τις διάφορες κατηγορίες του και τις ιδιότητες τους. Μεγάλη ποικιλία από είδη ψωμιών , με σπόρους με προζύμι , λευκά , μαύρα,  πιο γλυκά ή πιο αλμυρά για να καλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Παρακολουθήσαμε τη διαδικάσία του ζυμώματος , που τώρα πια γίνεται με τις μηχανές , το πλάσιμο που και αυτό περνάει από ειδικούς «πλάστες», τους θερμοθαλάμους όπου εκεί μπαινει το ψωμί για να ξεκουραστεί και να ανεβεί! Επίσης οι φούρνοι είναι πια ηλεκτρικοί με ελεγχόμενη θερμοκρασία για σίγουρα αποτελέσματα Τονίστηκε πως χάρη στην τεχνολογία που ολοένα και περισσότερο προχωράει, ο άνθρωπος κερδίζει χρόνο και κόπο που σε παλιότερες εποχές ήταν δυσβάστακτα. Αυτό όμως που μένει αναλλοίωτο είναι το μεράκι και η φροντίδα , τα βασικά συστατικά της συνταγής του ψωμιού! Πραγματικά είναι κάτι ζωντανό, που κρύβει μέσα του την ίδια τη ζωή!!

    Αυτό όμως που συνάρπασε τα παιδιά ήταν όταν οι ίδιοι έφτιαξαν το δικό τους ψωμί! Μοιράστηκαν ζυμάρι και ο καθένας έπλασε το δικό αρτοποίημα! Αυτή η βιωματική εμπειρία είναι που κάνει τη διαφορά ! Ενθουσιάστηκαν , χάρηκαν και δημιούργησαν. Εχοντας ετοιμάσει από το σχολείο ένα ερωτηματολόγιο έκαναν ερωτήσεις στον κ. Κατσαβό και μάλιστα κάποιοι εκδήλωσαν τη διάθεση τους να γίνουν και αυτοί αρτοποιοί!

    Συμπερασματικά θα λέγαμε πως  πίσω από το ζεστό ψωμί  στο ράφι του φούρνου ή οποιοδήποτε άλλο αρτοποίημα υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία , μια μικρή επιστήμη με τα μυστικά της αλλά και με τη μαγεία της ώστε δίκαια να κάνει το ψωμί « βασιλιά του τραπεζιού» !

     

     

    Κατηγορία Δραστηριότητες, Δραστηριότητες μαθημάτων | | | 96 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση