• Μας επισκέφτηκαν:

  wordpress com stats
 • Μία καλή κουβέντα…

  Μία καλή κουβέντα…

  Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
  Σ. Μπόβι

 • Φτάνει πια…

  Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

  Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
  Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

  Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
  Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
  Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
  Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

  Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
  ------------
  Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

 • Σχολική Εφημερίδα CoolSchool – 3ο Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με θέμα “17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ”

  19 Ιουνίου 2023 από

  (Γράφει η Κάκια Παυλίδου ΠΕ86-83)

  Βράβευση Εφημερίδας CoolSchool 17 6 2023(Δεν είναι το βραβείο.. είναι η συνύπαρξη μερικών τρελών που ανταλλάσσουν εμπειρίες και συγκινήσεις)

  Ό,τι ξεκινάμε, ξεκινάει με μεράκι. Αν δεν υπάρχει το μεράκι δεν ξεκινά καθόλου. Φέτος, ξεκινώντας για 9η χρονιά τη σχολική μας εφημερίδα CoolSchool προκηρύχθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με θέμα «17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».  Αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος. Οργανώσαμε τις δράσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση και συμπεριλάβαμε και κάποιες δράσεις που προστέθηκαν στην πορεία, καθώς το πρόγραμμά μας (το γνωρίζουμε πλέον) διαμορφώνεται δυναμικά ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδέες που θα γεννηθούν κατά τη σχολική χρονιά.

  Η συνεργασία μας καρποφόρησε και κερδίσαμε το 3ο Βραβείο στον παραπάνω διαγωνισμό. Σε ανάλογες υπέροχες συγκυρίες τί νόημα έχει να παραστεί η καθηγήτρια να παραλάβει το βραβείο…?  Χρειάζεται να βγουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο προσκήνιο. Αυτοί είναι η ψυχή της ομαδικής δουλειάς. Η πρόταση, όμως, σε έναν μαθητή ή σε μία μαθήτρια να έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη δουλειά μας και να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του Γυμνασίου Πέλλας δεν ήταν εύκολη, γιατί συνοδευόταν με την ωμή πραγματικότητα των εξόδων του ταξιδιού, και ο προϋπολογισμός ενός ταξιδιού στην Αθήνα δεν είναι ευκαταφρόνητος. Ο καθένας μας κλήθηκε να αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του, μιας και από πουθενά δεν υπήρχε οικονομική στήριξη. Το μεράκι μας και ο ενθουσιασμός μας, και μόνο, ήταν η απάντηση και σε αυτό το πρόβλημα.

  Έτσι, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, στις 12μμ βρισκόμασταν στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση απονομής των βραβείων.
  Εκπρόσωποι του σχολείου η Κάκια Παυλίδου ΠΕ86-83, υπεύθυνη της σχολικής εφημερίδας (που φέτος συνεργάστηκε με την καθηγήτρια Γκαλογιάννη Μαλαματή ΠΕ02) και ο μαθητής της Β’ τάξης Αφεντούλης Γιάννης συνοδευόμενος από τους γονείς του.

  Την ώρα που η Λουκία Στέφου, εκπρόσωπος των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, πήρε το λόγο για να ξεκινήσει την εκδήλωση κατανοήσαμε πως το ουσιαστικότερο της ημέρας ήταν αυτή η συνεύρεση, παρά η απονομή των βραβείων. Μίλησε για το έργο των εκπαιδευτικών που επιμηκύνουν το ωράριο εργασίας, καθώς καταπιάνονται με μεράκι με δράσεις πέραν των μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος. Ανέφερε πως πέραν της βράβευσης πολλά στη διαδικασία προετοιμασίας και συνεργασίας της ομάδας είναι χειροκροτητέα, μιας και μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί καλούνται να ξεπεράσουν τα όριά τους και να δώσουν ψυχή σ’ αυτό που κάνουν.

  Όταν ήρθε η σειρά μας ο Γιάννης παρέλαβε την πλακέτα του 3ου Βραβείου που κερδίσαμε και ακολούθως περιγράψαμε πώς δουλέψαμε. Πριν χρόνια, μία μαθήτρια της Α’ τάξης, η Τζοάννα, πρότεινε να γράψει ένα άρθρο για το χορό. Όταν έφερε το κείμενό της, αυτό ξεκινούσε με τον ορισμό του χορού από το ..λεξικό. Στην πρώτη ώρα που είχαμε μάθημα με το τμήμα της Τζοάννας έβγαλα το κινητό τηλέφωνο και ζήτησα από τα παιδιά να προτείνουν ένα αγαπημένο τους τραγούδι. Έτσι κι έγινε. Τραβήξαμε τα θρανία στην άκρη και δημιουργήσαμε χώρο για.. χορό. Κάλεσα τα παιδιά να μπουν στο κέντρο της αίθουσας, να κλείσουν τα μάτια και να κινηθούν στο ρυθμό του τραγουδιού που επέλεξαν. Φαντάζεστε τι έγινε..? Δεν κουνήθηκε σχεδόν κανείς!.. Ακολούθησε ενθάρρυνση και παρότρυνση. Το τραγούδι έπαιξε ξανά και ξανά. Όσο περνούσε η ώρα τόσο ένιωθαν πιο άνετα τα παιδιά και συμμετείχαν στο δρώμενο. Ο καθένας ξεδιπλώθηκε και..τσαλακώθηκε όσο του επέτρεπε ο εαυτός του. Μετά από 15 περίπου λεπτά ρώτησα τα παιδιά «Τι είναι λοιπόν ο χορός..?»  Απάντησαν «Ενθουσιασμός, ρυθμός, ένταση, κίνηση……». Το κείμενο δόθηκε πίσω στην Τζοάννα παροτρύνοντάς τη να κρατήσει όσα στοιχεία ήθελε από αυτό και να το εμπλουτίσει με…. Ψυχή, με τη συγκίνηση που μπορεί να αισθανθεί αυτός που χορεύει. Έτσι κι έγινε. Η Τζοάννα μας βοήθησε να κατανοήσουμε την αξία του βιώματος. Δεν έχουν αξία τα ξύλινα κείμενα με τις επιστημονικές ορολογίες. Χρειάζεται να είναι εμποτισμένα με ψυχή. Έτσι, ντύσαμε με βιωματικές δράσεις την προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε μερικούς από τους 17 Στόχους του ΟΗΕ.

  Στη συνέχεια ο Γιάννης Αφεντούλης περιέγραψε αναλυτικά τις δράσεις που συμπεριλήφθηκαν στο φύλλο της εφημερίδας μας:

  1. Επαναχρησιμοποίηση – Αντιστοίχιση με το Στόχο12: Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση
  Α. Συμμετοχή σε εκδήλωση του ΔΗΜΟΥ για την Επαναχρησιμοποίση υλικών (bazaar ρούχων)
  Β. Συγγραφή παραμυθιών και δημιουργία ebook για την Επαναχρησιμοποίηση με τίτλο: «Μεταμορφώνομαι και συνεχίζω να υπάρχω»
  Γ.Στο μάθημα της τεχνολογίας φέραμε ραπτομηχανή και παλιά σεντόνια στην τάξη και με τους μαθητές και μαθήτριες της Α’ γυμνασίου ράψαμε μαξιλαροθήκες

  2. Video κατά της οπαδικής βίας
  Στόχος 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί θεσμοί
  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του bullying (6 Μαρτίου) δημιουργήσαμε ένα video κατά της οπαδικής βίας με τίτλο «Ένα χαμένο Σφύριγμα» (YouTube – Γυμνάσιο Πέλλας). Για την υλοποίηση του video χρησιμοποιήσαμε τα tablet που έχει προμηθευτεί το σχολείο μας. Οπότε οι μαθητές ανέλαβαν το ρόλο των σεναριογράφων, των σκηνοθετών, των πρωταγωνιστών.
  Παράλληλα δημιουργήσαμε ένα πανό στο μάθημα των εικαστικών

  3. Συνεργασία με ΜΕΒΓΑΛ
  Στόχος 9: Βιομηχανία, Καινοτομία, Υποδομές. Πήραμε συνέντευξη  από την  Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας και τον Υπεύθυνο Βιωσιμότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της ΜΕΒΓΑΛ.

  4. Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία για Όλους.
  Α. Συνέντευξη από τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης μας, για τις ελλείψεις, την άμεση ανάγκη στελέχωσης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συζητήσαμε για την αξία της ενίσχυσης των Δομών της Δημόσιας Υγείας.
  Β. Μετάβαση – Συνεργασία με Δημοτικό Πέλλας
  Θέμα: Δράσεις για το Δημόσιο Νοσοκομείο
  Δημιουργήσαμε έναν τεράστιο κύκλο και συζητήσαμε για την Υγεία, τι την απειλεί, τι προλαμβάνει την ασθένεια, τις συνθήκες για νοσηλεία και θεραπεία κάθε πολίτη αδιακρίτως.
  Μέσα από θεατρικά δρώμενα (γλυπτό και σκέψεις) στήσαμε σενάρια και αποτυπώσαμε σκέψεις ασθενών και ιατρών του Δημόσιου Νοσοκομείου
  Μέσα από μικτές ομάδες εργασίας (γυμνάσιο / δημοτικό) γράψαμε γράμμα στους Μεγάλους και στον Υπουργό Υγείας και ζωγραφίσαμε το Δημόσιο Νοσοκομείο (πώς είναι σήμερα και πώς θέλουμε να είναι)

  5. Συνέντευξη από εκπρόσωπο της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Γιαννιτσών)
  Στόχος 8: Αξιοπρεπής εργασίας και Οικονομική Ανάπτυξη. Συζητήσαμε για τις προϋποθέσεις που δικαιώνουν τον όρο «αξιοπρεπής εργασία». Ενημερωθήκαμε για τα 2ετή επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και για τα ποσοστά ανεργίας.
  Συνέντευξη από τον Διάκονο Κωνσταντίνο Κωνσταντάκη της ενορίας του Αγίου Γεωργίου

  6. Στόχος 1&2: Μηδενική φτώχεια, Μηδενική πείνα. Στην ενορία δεν πήγαμε με.. άδεια χέρια. Προσφέραμε κι εμείς τρόφιμα για τα γεύματα αγάπης.

  7. Τέμπη: 28-2-2023
  Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία για Όλους. Φυσικά συγκλονιστήκαμε όπως όλοι. Φυσικά και διαμαρτυρηθήκαμε και στείλαμε τα δικά μας μηνύματα μέσα από ζωγραφιές μαθητών-τριών, κείμενα, comic ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν και ως συναγερμό υπέρ της ουσιαστικής ασφάλειας και ευημερίας των πολιτών.

  Έτσι γεννήθηκε η φετινή σχολική μας εφημερίδα. Μέσα από κάθε δράση που υλοποιήθηκε. Μέσα από βιώματα, εντυπώσεις, συγκινήσεις, προβληματισμό. Και μείναμε πιστοί στους αρχικούς μας στόχους: να κρατάμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να παίρνουμε τη θέση ενός ενεργού πολίτη που παρατηρεί, μελετά, επεξεργάζεται και εστιάζει στη λύση των προβλημάτων. Η εφημερίδα μας κυκλοφορεί σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι αναρτημένη στο ιστολόγιο του σχολείου μας και τυπωμένη διαμοιράστηκε στην τοπική μας κοινωνία.

  Η βράβευση ήταν απλά μία ακόμη αφορμή για να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε με μεράκι, νέες ιδέες και συνεργασίες και τις επόμενες χρονιές.

   

  Ακολουθεί ο σύνδεσμος για την ηλεκτρονική μορφή της σχολικής μας εφημερίδας (ebook):
  Flipbook (flipbookpdf.net)

   

   

   

  Κατηγορία Γενικά, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, Διακρίσεις, Εφημερίδα | | | 92 σχόλια


  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 • Αλήθειες

  > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

  > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

  > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

 • Kατηγορίες

 • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Ιστορικό

 • Σεργιανίζουμε εδώ…


 • Οι Ομάδες μου

 •  
  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Αντίθεση