• Μας επισκέφτηκαν:

  wordpress com stats
 • Μία καλή κουβέντα…

  Μία καλή κουβέντα…

  Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
  Σ. Μπόβι

 • Φτάνει πια…

  Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

  Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
  Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

  Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
  Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
  Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
  Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

  Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
  ------------
  Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

 • Κίνδυνοι Διαδικτύου, μία ενημέρωση για μαθητές-τριες (και γονείς), 12-05-2023

  15 Μαΐου 2023 από

  IMG 5a8df8ad5c2d38f78edf22100a7fd603 VΚάποια ζητήματα όσες φορές κι αν τα θίξουμε καμία αναφορά δεν είναι περιττή. Κάθε φορά κερδίζει, έστω ένας μαθητής, κάτι παραπάνω. Και πάλι η εστίασή μας επικεντρώθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου. Πέρα από τις αναφορές και συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα εντός τάξης στο αντίστοιχο μάθημα της πληροφορικής, την Παρασκευή 12-05-2023 φιλοξενήσαμε τους Υπαστυνόμους της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος Παπαδόπουλο Χρήστο και Μπαρμπαλιό Χρήστο που μίλησαν στους μαθητές.

  Τονίστηκαν ξανά όσα χρειάζεται να έχουν κατά νου οι ανήλικοι και οι ενήλικοι χρήστες του διαδικτύου. Αντί περιγραφικής αναφοράς τα παραθέτουμε σε μία λίστα που απομνημονεύεται ευκολότερα και χρησιμοποιείται ως εργαλεία κατά των κινδύνων του διαδικτύου. Όσο περισσότερο προσέχω κι έχω τον έλεγχο των κινήσεών μου, τόσο λιγότερο ευάλωτος είμαι στα αρπαχτικά του διαδικτύου.

  1. Δεν διαμοιράζω / δημοσιεύω προσωπικά μου δεδομένα
  2. Είμαι φειδωλός στις φωτογραφίες μου που μπορεί να δημοσιεύσω
  3. Δεν προωθώ φωτογραφίες μου σε συνομιλίες
  4. Αποφεύγω το check in
  5. Δεν ξεκινώ συνομιλίες με αγνώστους
  6. Αν στη διάρκεια κάποιας συνομιλίας δεχτώ εκβιαστικά μηνύματα κρατώ screenshot της συνομιλίας, μπλοκάρω τον χρήστη και κάνω αναφορά στους γονείς μου ή στο 11188, με το οποίο επικοινωνώ με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  7. Αν σε κάποια ομάδα γίνω παρατηρητής επιθετικής συμπεριφοράς (cyperbulling) παίρνω θέση και αποδοκιμάζω, αποθαρρύνω αυτή τη συμπεριφορά.
  8. Δεν ανταποκρίνομαι σε πρόταση συνάντησης με «φίλους» από το διαδίκτυο
  9. Δεν προωθώ τη ρητορική του μίσους προς διάφορες ομάδες ανθρώπων με ιδιαιτερότητες. Σέβομαι τη διαφορετικότητα.IMG e0e1618591f86196ca87bc9ecb839948 V
  10. Δεν ασχολούμαι ώρες με τον ψηφιακό κόσμο γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος εθισμού, αποξένωσης και σωματικών βλαβών (όραση, αυχένας, τενοντίτιδες κ.α.)

  Ως ενήλικες έχουμε δώσει ένα αιχμηρό εργαλείο στα χέρια των παιδιών και τους ρίχνουμε το μπαλάκι της αυτοπροστασίας μέσα από ενημερώσεις στα σχολεία.

  Το θέμα των κινδύνων του διαδικτύου πρέπει συστηματικά και με πρόγραμμα να θίγεται μέσα στην οικογένεια, που (οφείλει να) έχει την  πλήρη εποπτεία του παιδιού, παρατηρεί τυχόν αποκλίσεις κι αλλαγές στη συμπεριφορά του. Οπότε απαιτεί (διαρκώς) ενημερωμένους γονείς και κηδεμόνες.

  Φυσικά, η διαρκής ενημέρωση πάνω στα ζητήματα αυτά πρέπει να έχει προληπτικό χαρακτήρα και να μην περιμένουμε να εντοπίσουμε αλλαγές στη συμπεριφορά του εφήβου για να ενεργοποιηθούμε. Δυστυχώς, οι κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά, απειλούν και τους ενήλικες στο διαδίκτυο. Ο καθένας μας οφείλει να υιοθετήσει μία διαδικτυακή συμπεριφορά με την οποία προστατεύει τον εαυτό του και εμπνέει τους εφήβους. Τα παιδιά παρασύρονται από τα λάθος πρότυπα και διαδικτυακά, δυστυχώς, αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τα πρότυπα που προωθούν την ελευθεριότητα, το ξεπούλημα του εαυτού για το κέρδος σε likes ή σε χρήμα, την ακατάπαυστη έκθεση της ζωής τους για προβολή και διαφήμιση, επιθετικές συμπεριφορές και προώθηση της ρητορικής του μίσους για την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας και της επιβολής. Σε όλα αυτά καλούμαστε εμείς οι μεγάλοι να δώσουμε απαντήσεις μέσα από τη στάση ζωής μας. Καλούμαστε να είμαστε κοντά στο παιδί και στον έφηβο ώστε να τους εμπνεύσουμε και να τους καθοδηγήσουμε σε περίπτωση λάθος χρήσης του διαδικτύου.

   

   

  Κατηγορία Ενημερώσεις μαθητών | | | 92 σχόλια


  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 • Αλήθειες

  > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

  > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

  > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

 • Kατηγορίες

 • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Ιστορικό

 • Σεργιανίζουμε εδώ…


 • Οι Ομάδες μου

 •  
  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Αντίθεση