• Μία καλή κουβέντα…

  Μία καλή κουβέντα…

  Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
  Σ. Μπόβι

 • Φτάνει πια…

  Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

  Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
  Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

  Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

  Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
  Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
  Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
  Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

  Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
  ------------
  Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

 • Εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, 17-11-2022

  25 Νοεμβρίου 2022 από

  17 Νοέμβρη κολάζΟι εορτασμοί δεν είναι απλές επαναλήψεις, εκτός κι αν τις βλέπεις έτσι. Όμως δεν είναι. Έχουν ουσία, λειτουργούν σαν ένα δυνατό καμπανάκι υπενθύμισης και όταν λαμβάνουν χώρα στο σχολείο κληροδοτούν ιστορικές αλήθειες στα παιδιά υπηρετώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ιστορίας: να μην επαναληφθούν οι τραγικότητες του παρελθόντος.

  Η πρόταση έγινε στους-ις μαθητές-τριες του Β1 και Β2 απ’ την καθηγήτρια Παυλίδου Κάκια ΠΕ86-83. Η πλειοψηφία ανταποκρίθηκε. Κάποιοι αποχώρησαν στην πορεία. Δημοκρατία λέγεται. Να συναινείς και μετά να το ξανασκέφτεσαι και να ακυρώνεις τη συνεργασία. Μοιράσαμε στην ομάδα τα κείμενα του χρονικού, τα δέσαμε με ποιήματα, μουσικές, ντοκουμέντα και μιλήσαμε για το αυτονόητο: Κάθε φορά που νικάμε τον Φασισμό γιορτάζουμε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

  17 Νοέμβρη. Εορτασμός για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο έναντι της Χούντας. Χούντα σημαίνει φασισμός. Φασισμός σημαίνει πολεμάω το Διαφορετικό. Βγάζω μίσος. Εχθρεύομαι αυτόν που δεν μού μοιάζει στις πολιτικές πεποιθήσεις, στο χρώμα, στη θρησκεία.  Φασισμός σημαίνει κυνηγάω κάποιον για τα πιστεύω του ή για αυτό που είναι.

  Στη Δημοκρατία είμαστε όλοι Αποδεκτοί, είμαστε Ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή. (Όποτε νοθεύονται αυτές οι προϋποθέσεις, σημαίνει πως νοθεύεται η Δημοκρατία.)

  Στην Χούντα απροκάλυπτα αποδεκτοί είναι μόνο όσοι δεν μιλούν, όσοι είναι υπάκουοι, όσοι δεν αντιδρούν, όσοι συνεργάζονται, όσοι ασπάζονται τα πιστεύω των Χουντικών.

  Κι αν το σύνθημά τους ήταν «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» η πολιτική που εφάρμοζαν καμία σχέση δεν είχε με τον Χριστιανισμό. Ο Χριστιανισμός είναι μία μόνο λέξη: Αγάπη. Αγαπώ τον συνάνθρωπό μου χωρίς να του ζητήσω ταυτότητα.

  Κάθε φορά που νικάμε τον Φασισμό γιορτάζουμε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

  Ο λόγος που θυμόμαστε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών είναι για να τονίσουμε την αξία της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  Δεν αρκεί μόνο μία μέρα εορτασμού για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας. Καθημερινά χρωστάμε αγώνα για τις αξίες και τα ιδεώδη της.

   

  Κατηγορία Ανακοινώσεις, Επέτειοι/Εορτασμοί | | | 92 σχόλια


  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 • Αλήθειες

  > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

  > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

  > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

 • Πρόσφατα άρθρα

 • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

 • Kατηγορίες

 • Ιστορικό

 • Σεργιανίζουμε εδώ…


 • Οι Ομάδες μου

 •  
  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Αντίθεση