• Μία καλή κουβέντα…

    Μία καλή κουβέντα…

    Ο σωστός έπαινος είναι για τα παιδιά ό,τι ο ήλιος για τα λουλούδια -
    Σ. Μπόβι

  • Φτάνει πια…

    Στο παιδί μου-Μ.Αναγνωστάκης

    Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
    Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

    Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

    Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
    Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
    Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
    Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

    Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
    ------------
    Μ. Αναγνωστάκης, Τα ποιήματα, Πλειάς

  • Σεξουαλική αγωγή, σεξουαλική ζωή και ΣΜΝ

    18 Απριλίου 2022 από

    Οι δράσεις και οι ενημερώσεις των μαθητών που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα βασίζονται στις ανάγκες της κοινωνίας έτσι όπως εξελίσσεται μέσα από τα ερεθίσματα που λαμβάνουν οι έφηβοι. Διαρκώς έρευνες λαμβάνουν χώρα σε δείγματα εφήβων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, και από τη μελέτη των αποτελεσμάτων το Υπουργείο σχεδιάζει οργανόγραμμα ενημέρωσης των εφήβων για φλέγοντα θέματα όπως η σεξουαλική αγωγή.

    Οι έρευνες δείχνουν πως μέχρι τα 16 χρόνια ένα 20% των εφήβων (1 προς 3 η αναλογία κοριτσιών – αγοριών) έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή. Επίσης, ένα 50% των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων καταγράφεται σε νέους ανθρώπους.

    ενημέρωσηΜε βάση αυτά τα δεδομένα το Υπουργείο ξεκίνησε ενημερωτικές καμπάνιες και σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου απηύθυνε αίτημα η διευθύντρια του σχολείου μας Νομικού Ποθητή, πραγματοποιήσαμε δύο ενημερωτικές ημερίδες. Η πρώτη ενημέρωση ήταν σχετική με τη σεξουαλική αγωγή με υπεύθυνη την επισκέπτρια υγείας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Χρύσα Γκίνη, που εδώ και χρόνια ανταποκρίνεται θετικά στο κάλεσμα του σχολείου μας για σχετική ενημέρωση των παιδιών. Η δεύτερη ενημέρωση αφορούσε τα ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) και την ανέλαβαν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι ιατροί  κα. Αδαμίδου και κα. Ρενάσκο.

    Η στόχευση ήταν να μιλήσουμε δίχως ενδοιασμούς για το φλέγον ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής που άμεσα συσχετίζεται με την ασφάλεια του ατόμου που αφορά σε θέματα ΣΜΝ, αλλά και σε θέματα σεβασμού των επιλογών του, ικανότητας να θέτει όρια, να προστατεύει το σώμα του, να λέει Όχι, να αποφεύγει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κ.α.

    Είναι σπουδαίο να μπορεί να οραματιστεί τη ζωή του ο έφηβος. Θέλω να σπουδάσω, να μάθω μία τέχνη, να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον αθλητισμό, να κάνω ταξίδια.. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να εκτροχιαστεί προσωρινά από απρόσμενους παράγοντες που από αμέλεια δεν προβλέψαμε, όπως μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ένα ΣΜΝ. Χρειάζεται να έχουμε κατά νου πως παράλληλα με την ανάγκη για μάθηση, η εφηβεία είναι γεμάτη εκρήξεις από ορμόνες. Χρειάζεται συγχρονισμένα σχολείο και γονείς να συζητήσουμε υπεύθυνα και έγκαιρα για το sex.

    Στις ημερίδες ενημέρωσης τονίστηκε πως η σεξουαλική συμπεριφορά πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σεβασμό προς τον άλλο (και τον εαυτό  μας) και να γίνεται με βάση τις οδηγίες για ασφαλές σεξ και την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων.

    Ο πιο αξιόπιστος τρόπος προστασίας είναι  η σωστή χρήση προφυλακτικού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Χρειάζεται το άτομο να γνωρίζει τον ερωτικό του σύντροφο, κατά πόσο πάσχει ή όχι από ΣΜΝ. Είναι αναγκαίες οι τακτικές  ιατρικές εξετάσεις από τη στιγμή  που το άτομο θα ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή.

    Επίσης, αναφέρθηκε πως αν ένα άτομο διαγνωστεί με κάποιο ΣΜΝ θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία και το ίδιο το άτομο, μα και ο ερωτικός του σύντροφο. Επίσης, συχνά μία τέτοια διάγνωση επηρεάζει και τους ερωτικούς συντρόφους που είχε το άτομο στο παρελθόν.  Παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει μία χαρακτηριστική αφίσα ενημέρωσης για το θέμα που έθιγε αυτό το ντόμινο ερωτικών επαφών σε περίπτωση ΣΜΝ. Στο κέντρο της αφίσας απεικονιζόταν το ζευγάρι και με αχνές φιγούρες δεξιά και αριστερά εμφανίζονταν οι παλαιότεροι σύντροφοι των δύο ατόμων, τονίζοντας την σύνδεση που υπάρχει σε περίπτωση εμφάνισης σεξουαλικώς  μεταδιδόμενων νοσημάτων.

    Σε μία εποχή που μέσω των ψηφιακών δικτύων επικοινωνίας τα παιδιά από νωρίς έρχονται αντιμέτωπα με το θέμα της σεξουαλικότητας χρειάζεται να έχουμε μία ισχυρή παρουσία δίπλα τους για καθοδήγηση, ώστε να υιοθετηθούν υγιείς σεξουαλικές συμπεριφορές, που σέβονται το άτομο και τον σύντροφο που επιλέγει, που διασφαλίζουν την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

    Το σχολείο δεν έχει  κάνει μαθήματα σωστής χρήσης του προφυλακτικού. Είναι χρέος του κάθε γονέα / κηδεμόνα να προσεγγίσει υπεύθυνα το παιδί του και να το ενημερώσει εγκαίρως.

    Η ενημέρωση δεν στοχεύει στο να δημιουργήσει φοβίες στο άτομο απέναντι στη σεξουαλική ζωή. Αντιθέτως στοχεύει στο γεγονός όταν το άτομο νιώσει έτοιμο να ξεκινήσει την σεξουαλική του ζωή να είναι σε θέση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η ερωτική πράξη να αποτελέσει μία υπέροχη και μαγευτική διαδικασία, χωρίς να μετανιώσει για τίποτε μετά την ολοκλήρωσή της. Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση που έλαβε χώρα στο σχολείο μας: «Η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα έχει σημαντικές επιδράσεις στη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος. Το sex όταν γίνεται με ασφαλή και ορθό τρόπο έχει ευεργετικές επιδράσεις για την ψυχική και σωματική υγεία του άντρα και της γυναίκας.»

    Μέσα από τα παιδιά,  το σχολείο ευελπιστεί να ενεργοποιηθούν εγκαίρως και οι γονείς. Η σεξουαλική ενημέρωση δεν είναι ταμπού. Χρειάζεται να ξεκινά από τις πρώτες ερωτήσεις των παιδιών για το πώς ήρθαν στον κόσμο. Όλοι μας είμαστε αποτέλεσμα μιας ερωτικής πράξης. Και είναι επίτευγμα να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και μαγεία αυτό το τεράστιο και σπουδαίο κομμάτι της ζωής μας, που επηρεάζει ακόμη και την ψυχική μας ισορροπία.

    Στα πλαίσια της παρούσας ενημέρωσης από τις υπεύθυνες έγινε εκτεταμένη αναφορά και στο κάπνισμα, τονίζοντας τη στάση του ενεργού αντικαπνιστή.

    Γράφει η Κάκια Παυλίδου ΠΕ86

    Κατηγορία Ενημερώσεις μαθητών, Μαθητές | | | 92 σχόλια


    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Αλήθειες

    > Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. - Πλάτων

    > Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο. -Αδαμάντιος Κοραής

    > Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. - William Arthur Ward,

  • Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

  • Kατηγορίες

  • Ιστορικό

  • Σεργιανίζουμε εδώ…


  • Οι Ομάδες μου

  •  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση